downton abbey

Reseinspo: Engelska landsbygden och verklighetens Downton Abbey

I första poddavsnittet (ni har väl lyssnat?) så pratar vi lite om engelska landsbygden, Downton Abbey och om mina planer på att resa till England i försommar, så jag tänkte prata lite mer om det. Det är faktiskt en av de resor jag haft som lite bebis-målbild, för jag vill verkligen åka dit med vår nya lilla bebis och ha några London-dagar och kvällar och i anslutning till det för första gången åka ut på den engelska landsbygden.

bara brittiskt - engelsk landsbygd

Det här liksom… Love it! Bild från fina Englands-resebloggen Bara Brittiskt.

I april i år skrev jag om Cornwall som jag drömmer om och nu även planerar för, och sanningen är att jag då visste att jag var gravid och såg framför mig just upplägget ovan – jag, Henke och bebis – men det kunde jag ju inte berätta i bloggen då. Läs gärna mer om Cornwall och varför jag drömmer om det i inlägget ”Att tipsa om en resa man inte gjort (Cornwall, England)”. Nu verkar det verkligen bli av, till min stora lycka. I slutet av maj siktar vi på att genomföra denna en av mina mest geografiskt närbelägna drömresor. Tjoho!

Inspiration till den resan är inte bara den jag pratar om ovan, utan jag inspireras ofta av miljöer jag ser i serier och filmer. England är inget undantag, utan tvärtom. I just Downton Abbey är miljöerna verkligen helt magiska och det är en stor anledning till att jag börjat drömma om det resmålet.

Sen kommer ju annat än själva resmålet – med den fantastiska miljön serien utspelar sig i – lite på köpet och skapar sug i sig. Downton Abbey är inte bara en härlig story i lockande miljö utan också en så sjukt snygg produktion, där man verkligen inte sparat in på något. Det brittiska 1910- och 20-talet känns så otroligt trovärdigt återskapat gällande allt från kläder och miljö till inredning och språk. Jag går verkligen igång på det!

Skillnaden mellan Yorkshire och Rutland eller Oxfordshire är jag som Englands-novis helt ovetande om, så för mig är verklighetens Downtown Abbey lika med det magnifika slottet Highclere Castle där serien spelas in, och det ihop med de gulliga byarna och gröna kullarna är det jag drömmer om. Jag skulle så otroligt gärna bo över en natt på ett slott som Highclere, för jag inbillar mig att alla slott är just så magiska som det… Och om inte annat så kan vi faktiskt åka förbi just det slottet när vi bilar från London till Cornwall, för det ligger i princip på vägen dit sydväst från London.

cornwall - downton abbey karta - highclere castle

Den avslutande säsongen av Downton Abbey, säsong 6, släpps på box (Blu-ray™ & DVD) – den 7 december, 2015. Jag som föredrar att ha alla avsnitt redo att plöja framför att följa fasta TV-dagar och tider vet med andra ord vad jag ska göra under decembers föräldraledighet och julhelgerna…

Det, och förstås även att börja leta boende på inte bara Bed&Breakfast utan även slott. Har du tips kanske?

____________________________________________________________________
Ett stort tack Universal Sony Pictures som sponsrar vårt första avsnitt.