Åka bil med bebis och barn – en sommar med 3124 km

I sommar har jag hört många diskussioner om att åka bil med bebis och barn. Att kunna avverka långa sträckor är ingen självklarhet, och förutom att det finns många tips hur man gör bilresorna bättre så är barn olika och klarar långa resor mer eller mindre bra.

Jag räknade ihop våra huvudsträckor under våra fyra veckors semester, och konstaterade att vi åkt osannolika 3124 kilometer – om jag räknar mellan de riktiga destinationerna och inte de mindre resorna under tiden eller mellan mindre städer. Ordningen? Nacka – Borlänge – Halmstad – Höganäs – Halmstad – Hestra – Stora Höga – Smögen – Nacka – Åre – Gagnef – Nacka. Phew!

Något som är helt otroligt är att våra resor gått så bra, med minimalt med gnäll. Extra otroligt med tanke på att vi rest runt med en bebis på 8 månader, en 5 och en 8-åring. Så vad är hemligheten? För det första är det helt klart att våra barn (de två äldre) är vana att åka bil. För bebisens del är hon fortfarande för liten för att avsky att sitta stilla, och tillräckligt stor för att kunna roa sig genom att titta på sina syskon – och så sover hon mycket. Vi har den lite värre perioden framför oss!

Några andra sätt vi gjort – där några kanske kan vara allmänna tips?

Bebisen i mitten bak (mellan syskonen)

Att ha satt Mejas nya stol (som hon fick inför Åre-resan) mellan sina syskon bak innebär att hon alltid har någon att titta på. De är dessutom betydligt mer brydda i lite gnäll från henne än vad vi vuxna är, så de är hennes bästa underhållning. Att hon sitter i mitten innebär också att en vuxen kan byta plats med ett barn lätt och underhålla när det krisar. Oavsett om det är två eller tre barn bak är det som vuxen skönt att slippa mittensätet.

Bebisunderhållning (förutom syskonen)

Helst åker man givetvis precis när bebisen ska sova – och så gjorde vi inte minst när vi körde roadtrip på Nya Zeeland när Max var 11 månader. Det gav alltid 1-2 timmars ostörd körning. Vid vakentid gäller leksaker som prasslar, majskrokar, smörgåsrån och Babblarna på Youtube. En hit för barn som är för små för film är annars att sätta ihop bildspel på surfplattan. Låt personer de känner igen rulla, och glöm inte många bilder på dem själva!

img_6266.jpgEtt lite större barn – som kan sitta och väger över 9 kg – har det skönare i en lite större bilstol än babyskyddet så vänta inte för länge med att byta. Dessutom kommer hen upp lite mer då och ser mer – dvs roligare!

Barnunderhållning

Våra barn kan titta på iPads i evigheter… Och om vi bestämmer att åka så långt så tycker vi att de kan få välja sitt tittande och begränsar måttligt. Däremot har de bara fått ha iPad när Meja sovit den här resan (se ovan), och lite vila från platta är förstås bra. Vi gillar barnvänliga poddar som Farzads ”Barnens pod”, bokläsning och billekar. Glöm inte hörlurarna, förresten!

Mat i bilen

Vi säger ja. Kex och frukt och sådant får alltid följa med, men lagom är bäst – stopp på bensinmackar är garanterade. Vi kör enbart vatten som dryck, för okynnesdrickande ger fler toastopp – haha!
Det tar emot att säga det – men en perfekt ren bil och småbarn (glada under längre sträckor) är inte en existerande kombination.

Handbagage i bilen

Vissa saker är måsten i bilen, och dit räknas påsar (till allt från skräp till kräks), våtservetter och hushållspapper.

Vi är inte de bästa bil med bebis och barn-föräldrarna, då vi i något för hög grad eftersträvar att åka från punkt A till punkt B utan stopp – men jag vill ändå poängtera att man inte ska vara för rädd för att ge sig ut på längre sträckor med barn. Förbered dem väl och ta några djupa andetag så funkar det allra oftast. Är barnen väldigt emot att åka eller du känner att det krävs så många stopp så att resor tar hela dagar så är bra alternativ att gå upp väldigt tidigt på morgonen (alltså snarare sen natt än tidig morgon) för att göra många timmar innan barnens morgon börjat, eller att åka efter läggningstid. När våra barn var yngre gjorde vi ofta jobbiga sträckor nattetid.

Här kan du förresten läsa om att göra roadtrip i USA med barn.

Hur funkar det för er att resa med barn? Har du några bra tips för smidigare resor?