Lite läskigt om PoP’s fleeceoverall

Sprang på den här artikeln. Läskigt!
Vi har en liknande overall åt Stella, och faktum är att jag en gång fått ta av luvan som hamnat just över hennes ansikte när hon sov. Hon låg i vagnen, och när jag kollade dit så hade hon fått huvan över ansiktet så att den liksom fastnat under hakan. Tyckte då att det var läskigt, men hetsade inte upp mig nämnvärt – det fanns ju ändå "hål" på sidan om ansiktet. Likaså kollar jag henne med typ 5-minutersintervaller högst, så huvan hade åkt dit precis innan jag såg det. Men efter den här artikeln så får jag rysningar bara jag tänker på incidenten.

På webbsajter diskuteras nu detta, och det spekuleras i om pojken i artikeln hade en för stor overall, och att det var därför det kunde hända. I Stellas fall så är overallen i storlek 62, och det hände för en månad sedan ungefär – så absolut inget som beror på overallstorleken!

Andra anser att föräldarna borde ha full uppsikt över barnet hela tiden, så att det absolut inte är klädfabrikantens ansvar utan föräldrarnas. Givetvis finns en poäng i detta, men seriöst – i praktiken… Finns det NÅGON som har det? Sitter föräldrar helt seriöst och tittar på sitt barn som sover hela tiden? Är det ens vettigt?
Jag tycker faktiskt att det känns lite fel att huvan går att få över huvudet så. Alla leksaker som är godkända är ju testade ur säkerhetssynpunkt och dras tillbaka så fort något visar sig vara osäkert, så nog vore väl samma logik gälla för kläder som visar sig kunna vara farliga? Eller resonerar de som anser att föräldrarna ska ha barnet under uppsikt när det sover varenda sekund likadant gällande leksaker – att om en bebis rycker av en knapp som är öga på ett leksaksdjur och sätter i halsen så har företaget och leksaksdjurets utförande ingenting med det att göra, utan det är föräldrarnas fel som inte såg när barnet käkade på djuret? Som inte satt och iakttog varje sekund av lek?

Jag kommer inte börja sitta och vaka över henne när hon sover. Inte heller kommer jag sluta låta henne sova utomhus med barnvakten på. Däremot kommer jag från och med nu fälla ner huvan när hon ska sova om jag inte har henne helt under uppsikt. Att det blir betydligt knöligare under huvud/hals får man ju ta i sånt fall…