Julafton – ett evigt åkande?

Många tycker att det är lite jobbigt på jul att åka fram och tillbaka till flera ställen under dagen. Eftersom jag och Henke har våra föräldrar i skilda delar av landet, och därför är så illa tvugna att fira utan våra respektive föräldrar varannan jul så tycker vi att det är lite lyxproblem att gnälla över att åka till flera ställen på just julafton. Men iallafall.

Andra åsikter är ofta att "varför ska jag umgås med dem (ofta åsyftandes långväga släktingar) på jul om jag inte gör det resten av året?".

Jag tycker (möjligen som den obotlige optimist jag är) att det hela verkligen är en inställningsfråga, och blir ungefär så jobbigt som man gör det.
Några tumregler:
1. Gör inte en massa saker av tradition. Det gör det oftast bara jobbigare för alla inblandade – framför allt då det också ofta innebär ett uns av dåligt samvete hur man än väljer att göra.
2. Se möjligheterna istället för problemen!

Detta känns det som att vi har tagit fasta på i min familj. När vi är med min familj, dvs varannat år, så innebär det att vi firar med en så "intressant" blandning som mina föräldrar, min storebror med familj (sambo + 2 barn), min storebrors tjejs storebror med familj (sambo + 2 barn), min storebrors tjejs föräldrar, min storebrors tjejs storebrors sambos föräldrar. Hängde ni med!? 🙂

Då kan man ju egentligen tycka att det är lustigt att fira med sådana som man träffar just denna gång på året endast – iallafall i vårt fall. Ja, alltså vi hänger inte så ofta med min storebrors tjejs storebrors svärföräldrar om man säger så. Men som vi konstaterade igår – det är ju ruggigt trevligt när vi ses då just på jul, så det är bara något positivt att vi kan fira ihop alla så utan konstigheter. För barnen (ja, förutom Stella alltså) är det såklart hur kul som helst att ha både sina mor- och farföräldrar på plats hela julafton.
Övrig släkt, som mina fastrar och mostrar och farmor och sånt så finns ju dels en julaftonsförmiddag, men också juldag, annandag och en massa andra lediga dagar kring jul. Så det innebär ju bara att sprida lite på det mysiga!

Näe, fram för lite kreativa och pragmatiska lösningar helt enkelt, och bort med allt vad dåligt samvete och pusslande för pusslandets skull heter!

Och på tal om det så kommer Henkes föräldrar och syster upp hit till Dalarna imorgon för lite extra firande, eller ja framför allt mest bara trevligt umgänge under helgen. Det blir ju hur trevligt och bra som helst!   

Optimisten har talat! 😉

Följ mig!

Mer läsning...
Paleochora - mysig by på Kreta
Det fria livet som egenföretagare (?)