Dagens Ryss

För några år sedan hade jag ett pass där jag såg helt hemsk ut. Jag var sjuk, men skulle till London så jag hade inget val utan fick pallra mig iväg för att ta mitt passfoto trots det. Resultatet blev att jag var kritvit i ansiktet. Klädseln jag valde var intressant – en knallgul tröja. Därtill hade jag för ovanlighetens skull håret lite mörkt tonat, i en mörk brun färg med röda nyanser. Jag såg sur ut (jag var ju sjuk!) men hade piffat till lite iallafall med ett läppglans (eller var det stift?!) i en nyans jag inte hade valt idag… aningen för mörkt. Eller för rött. Eller både för mörkt och för rött.
När Henke första gången såg det skrattade han högt och tyckte (något politiskt inkorrekt) att jag såg ut som en taskig ryss. Så som ett skämt sparade han mitt pass i sin nattdukslåda, och varje kväll tog han fram mitt pass och delade ut "Dagens Ryss" till mig för lite olika saker. Kanske att jag sagt något dumt. Eller att jag inte plockat ihop efter mig. Eller ja, altl som gjorde att jag förtjänade dagens ryss, som ett rött kort ungefär.

Jag såg inget annat val än att till slut gå och skaffa ett nytt pass, för jag skämdes ju så över mitt hemska hemska kort.

Idag gick jag och Stella för att skaffa oss ett varsitt pass – jag då jag bytt namn och Stella då hon inte har något än. Vi släpade oss promenerandes hemifrån till Kungsholmen, i blötsnö i regnform sidledes, fram till passexpeditionen. Väl där får jag lära mig de nya reglerna – man kan inte ha med ett eget foto, utan får på plats titta in i en kamera med "ett neutralt ansiktsuttryck" (läs: se menlös ut och slappna av med alla muskler i hela ansiktet). Så det var bara att vända mitt regndränkta ansikte med dito hår mot kameran och slappna av, och tänka att detta pass ju ändå "bara" ska användas i 5 år. Joohråsåatteh. 

Något säger mig att vi om en vecka kan börja dela ut Dagens Ryss igen….

Dottern däremot var sötare än någonsin som alltid, och blev givetvis toppensöt på sitt kort trots att hon fick väckas för att sättas upp framför kameran.

PS: Lägg inte för mycket värderingar i det här med Ryss-uttrycket. Det är inte menat så illa och generaliserande som det låter. Typ som att man skulle ge dagens svenne banan till någon och se framför sig en medelålders man med liten ölkagge och en sån där keps som rymmer två öl med sugrör från eller nåt. Inget hets mot folkgrupp här inte.