Varför jobba på sömnen?

I många mammabloggar avhandlas det här med sömn. Ja, och i andra forum också såklart. Det är ett hett kapitlel, och åsikterna går verkligen isär. Vissa tycker att det är helt fel att påverka barnens sömn, och att vänja dem av med nattmål ska vi inte tala om – det är egoistiska föräldrar som håller på med sånt, är vissa enade om.

Själv är jag av den fulla övertygelsen att bebisarna i olika utsträckning måste hjälpas till god sömn. Vi har såklart inget facit, men jag känner att som vi gjort funkat bra för oss. Vi har tagit det lite stegvis. Började vid 3 månader med att styra upp sovtider generellt, för vår väldigt kvällspigga sessa. Lärde henne kort därefter att somna själv, utan att ammas eller bäras till sömn. Minskade därefter antalet nattmål successivt. Flyttade över till eget rum vid 5½ månad för att vi skulle sluta störa varandra. Hon vaknade av oss lika ofta som vi vaknade av henne… Vid halvåret, när hon kommit upp i hela grötportioner på kvällen, testade vi att inte ge mat på natten alls. Nu närmar vi oss hela nätter som regel istället för undantag med stormsteg.

Man är ju givetvis inställd på att en period av dålig nattsömn är given när man skaffar barn. Så det är inte det som är problemet. Det handlar snarare om hur lång man tycker att denna period ska/bör/måste vara. Jag kände att ett halvår, det är nog ungefär det man får räkna med. När de sen "ska" kunna sova hela nätter så måste ju det vara värt att eftersträva, för såväl bebisens goda nattsömn som sin egen, för att kunna fungera som en bra förälder. Och då känns det väldigt naivt att tro att det bara ska hända helt av sig självt, utan någon som helst vägledning. Sen behöver ju inte vägledning innebära gråt- och skrikmetoder. Det finns andra sätt att lära barn somna och sova själva. Och när man väl är där så är det guld värt.

Givetvis räknar jag med fler bakslag, fler jobbiga nätter och 2 steg fram och 1 steg bak och allt sånt. Men efter en natt som denna, och 3 nätter i rad utan nattmatning, är det svårt att vara annat än positiv och glad. Det är ju sånt som tillräckligt med sömn gör för ens humör!