H summerar sin pappaledighet

Det dröjde ett tag innan H’s första (och sista?) inlägg i bloggen kom, trots att lusten och ambitionen att skriva något fanns där långt tidigare. Eventuellt har han varit tröttare om kvällarna än vad han trodde innan han gick hem… 😉
Men här är det iallafall – en summering av aktiviteter, en liten insikt i hur Stellas vardag med sin pappa varit under fyra månader.
/Lisa

Gästskribent i bloggen

Det är i och för sig en månad kvar av min pappaledighet, men eftersom denna kommer att tillbringas i Thailand så kommer här en liten summering som innehåller vissa bitar av min tid hemma, som i bästa fall kan komma att inspirera andra som har lite fantasitorka eller varför inte slå ihjäl fem minuter av er överflödiga tid.

Ambitionen från början har varit att vara aktiv och hitta på massor med roliga saker, tron på mig själv var kanske lite i överkant, även om jag hittat på en hel del. Just i denna anda stegade jag iväg till Stadium under min första dag som pappaledig och inhandlade ett par nya regnbyxor, för vara ute när det regnar, det hade jag nästa sett fram emot. Dessa byxor tillsammans med Stellas regnkläder såg jag dock inte röken av eftersom sommaren höll i sig en bra bit in i oktober. Under min första dag som ytterst ansvarig för vår dotter hann jag även med att bli tillrättavisad av ett gäng alkisar på Gullmarsplan som vänligt med bestämt påpekade att jag måsta ha bättre koll på min dotter när hon råkade snubbla framför deras bänk och börade gråta.

Redan under min andra dag upptäckte jag mitt andra hem, Liljeholmstorgets fantastiska öppna förskola, och där har jag hängt de flesta tisdagar och torsdagar sedan dess. Redan vid första besöket hittade jag ett gäng andra halvvilsna pappor som mer än gärna ville diskutera fotboll, politik mm medan barnen lekte glatt. Detta gäng på ca 6 pappor har sedan dess varit stommen i denna lokal. Stella har verkligen njutit av att träffa andra barn, och jag har naturligtvis också uppskattat vuxet umgänge och diskutionsämnen som sträcker sig längre än blöjor och barnmat. På öppna förskolan dricker man kaffe för 5 kr och sitter i ring och sjunger barnsåger vilket jag aldrig trodde jag skulle göra. Även om Stella har en skönsjungande pappa så har hon varit måttligt intresserad av att sitta still, kanske är det pappans otroliga dansmoves som inspirerat henne till att efter en minut stå i mitten och dansa och spexa inför alla snälla barn och föräldrar som sitter i ringen. När det i tisdags var julavslutning på öppna förskolan kändes det lite vemodigt att gå därifrån, vår stomme är bruten, efter nyår börjar samtliga pappor att jobba, och saker kommer aldrig bli som förr.

En annan återkommande aktivitet under hösten har varit badhusbesöken. Vi har försökt åka till Högdalens äventyrsbad en gång i veckan för att träna. Detta är en väldigt mysig aktivitet, och Stella gillar verkligen att bada, helst med äldre barn som hon kan följa efter trots att hon inte riktigt kan. Ska bli kul att visa färdigheterna i Thailand. Rekommenderas starkt.

Ett annat ställe som verkligen kan rekommenderas är kulturhusets ”rum för barn”. Denna oas mitt i stan har varit räddningen många gånger när vi haft några timmar över och befunnit oss i stan. Här finns massor med mysiga lugna läshörnor för de som har barn som gillar det. För sådana som har barn som Stella finns här också utmärkta klätterborgar och småhus som man kan springa ut och in i och reta upp de stora flickorna som försöker leka på riktigt.

Ett uppskattat inslag under denna perioden har även varit umgänget med andra föräldrar, och då framförallt pappor. Jag har haft turen att ha ett antal bekanta som varit hemma och velat hitta på saker.

Utöver dessa mer återkommande inslag har jag även gjort en hel dela andra aktiviteter. Tack vare att Stella är grymt duktig på att lunchsova i vagnen har jag blivit ännu mer stammis på vår kvarterskrog Brasseriett där jag käkat lunch minst en till två gång i veckan. Ibland i sällskap med andra och ibland själv med min tidning, varje gång med Stella sovandes utanför mitt stammisbord nära baren. De gånger detta bord varit upptaget har personalen ofta börjat duka av och därigenom visa för sittande sällskap att det är dags att gå. Jag har även passat på att käka lunch med kompisar på stan som sällan hinns med när jag jobbar, jag har även haft ett antal mer seriösa arbetsluncher, alltid med Stella sovande intill. Så sent som förra veckan passade jag på att spela tennis när när Stella sov längst ner i hallen. Hon vaknade 10 minuter innan timmen var slut och kunde se pappa smälla in matchbollen mot en chanslös J.

Med tanke på att Stella, utan att överdriva, måste vara ett av Sveriges mest högljudda barn så har vi satt oss i situationer som egentligen borde vara helt uteslutna. Vi har tex varit och hejat på J som spelat på damernas Sverigetour i golf, vågar inte tänka på vilka konsekvenser Stellas läten skulle kunna få. Vi har även varit på ett otroligt fint luciatåg i Gustav Vasa kyrka, 5 sekunders tystnad mellan varje sång kändes som en evighet och efter tre mandarier funkade inte mutan mer och vi fick hänga längst bak och gå in o ut genom dörrarna för att inte förstöra för de övriga i den stora fullpackade kyrkan.

Detta är bara ett axplock ur från min pappaledighet som har varit fantastisk och väldigt inspirerande. Då Stella är av det livligare slaget har hon satt press på mig att hitta på saker varje dag, och samtidigt som vi ibland har stressat runt med ett för tight schema så har vi haft fantastiskt roligt och jag tror Stella uppskattat vårt höga tempo. Hon har blivit van att hänga med, att sova på olika ställen och träffa massor med människor dag efter dag.