Jag tycker att det här med att vara förälder har varit överraskande lugnt. Jag upplever det inte som jobbigt. Ingenting faktiskt. Jag som hade svårt att komma ihåg att ta med mig själv ut genom dörren tidigare har inga problem att planera utflykter med Stella och få med allt, och tålamod som jag tidigare ansett att jag inte alls begåvats med har jag i ganska höga doser numera.
Likaså är min dotter världens finaste och bästa, och jag slutar aldrig att förundras över hur underbar hon är. Fullkomlig. Den charmigaste och goaste ungen!

Men det finns en sak som är jobbigt, och nu tycker jag att det är enormt jobbigt. Det är det här med Stellas pushiga sida. Givetvis är jag glad att hon är framåt och social – men faktum är att hon ofta är allt för ”på” andra barn. Inte bara lagom och kavat, utan hon puttas. På slutet har jag också sett henne dra (stackars M) i håret, hårt. Bara för att retas, och/eller att testa. Det är fruktansvärt jobbigt! Jag vill verkligen inte att hon ska vara sådan. Vi försöker allt. Vi blir ordentligt arga, vi visar tydligt vart gränsen går. Samtidigt tycker jag att vi inte är ”nej” på så jättemycket. Hon får vara kreativ och nyfiken och testa, så det kan inte vara att hon inte tar just detta på allvar. Även om hon snarare skrattar än något annat när vi ryter i… Vi försöker också förklara, och det direkt efter att hon gjort något. Hon fattar ledsen och hon fattar snäll. Osv. Att det inte hjälper?! Det testas, i 190. Utmanas.
Jag blir så enormt frustrerad.

Är vi i lekparken och något annat barn går in i samma lekhus som henne kommer ”Nej, MIN, bort!” blixtsnabbt, följt av en knuff eller ryck i det andra barnets kläder.

Alltså, nu är inte detta den enda sidan, utan ofta kramas hon och pussas också. Eller går fram till ett mindre barn och hukar sig ned för att komma på deras höjd och säger något gulligt. Tar det mindre barnet i hand och tar med och visar något.

Men gränsen är hårfin, det kan snabbt slå från det ena hållet till det andra.

Ja fy. Det är verkligen jobbigt. Sen vet jag att hon bara är 21 månader, och säkert kommer att lära sig. Men vissa dagar känns det inte så. Det känns som att hon är det pushigaste och taskigaste barnet av alla, och som att det aldrig kommer att bli bra. Hur ska det då gå med kompisarna i framtiden?
Även om ”Idag har Stella inte puttats en enda gång” som jag fick från dagisfröken idag på ett sätt värmde så är det ju inte så kul att det alls måste sägas. Att man måste känna sig på spänn så fort hon leker med ett annat barn.

Det är nu någon med äldre barn ska skriva att de också upplevt detta men att det blivit bra… Hoppas går ju.  

  1. Haha.. bra sista mening 😀 Klart att det blir bättre!

    Elis har varit för j#€%&lig på det där med just MIN. Han är fortfarande väldigt bestämd när det gäller det, han skrynklar ihop hela ansiktet och ser jättearg ut, vrålar, verkligen vråååålar, ”MIN” eller ”NEJ” eller ”BORT!!” till det andra barnet som då såklart blir helt chockat.

    Lite bättre har det nog blivit på senaste tiden, så ljus finns i tunneln. I takt med att han kan prata bättre verkar det där beteendet ha minskat i alla fall. Han har däremot inte varit så fysisk med de andra barnen, annat än att möjligtvis ryckt leksaker ur händerna på dom och så.

    Men det är klart att det kommer bli bättre, det är bara att fortsätta upprepa sig som förälder och visa att beteendet inte är rätt.

    Jag vet inte om det kan vara något men när Elis blir riktigt dum brukar jag säga ifrån på skarpen och säga att han får gå och ställa sig i närmaste hörn (ja, jag pekar ju ut ett såklart) tills han blivit snäll igen. Hör och häpna så lyder han surt och går och ställer sig i hörnet och tjurar. Efter en liten stund när han antingen lugnat ner sig eller stått snällt en stund så frågar jag om han är snäll och om han vill ha en kram. När det är klart så fortsätter han leka och är ofta väldigt mycket snällare 😀 Men alltid kommer han ur det där arga. Funkar klockrent för att få Elis att bryta det dåliga beteendet i alla fall.

    1. Jag tror också lite på att lyfta bort dem från situationen. Jag gör det hela tiden. Som i lekhuset (som exemplet var i texten ovan) så sa jag NEJ och sen lyfte jag bort henne. Hon blev arg och grinade krokodiltårarna. När hon slutade sa jag ”ja, du får leka där (den andra pojken var kvar där), men då får du vara SNÄLL. Leka TILLSAMMANS (använder tillsammans mycket, för det gör de på dagis vet jag). Och då gick det faktiskt bra, de stod bredvid varandra och var nöjda. Men jag kunde ju inte direkt släppa henne med blicken…

      Skönt att höra att lite lägger sig i takt med språket också.

  2. Vet du? Förra sommaren var Agnes så ”min-frustrerad” att vi till slut knappt orkade umgås med andra. Verkligen skitjobbigt, för oss vuxna främst. I barnens värld är det naturligt. Jorden snurrar runt dom och andra människor likaså. Allt är mitt. Solen, månen, grannens bil, you name it. Och det vill andra komma och ta?!?

    Agnes har dock aldrig varit fysisk på det sätt som Stella är och hon verkar vara ett blygare och mer på håll inlämnande barn. Iakttar på avstånd.. Hur som helst. Jag tror det handlar om olika saker som möts i en jobbig kombination.

    Min-fighten ska dom igenom, puttningen måste nog tas ur dom på ett annat sätt. Vi jobbade mycket med att säga ”om x inte får låna din spade får du hämta en annan till han/hon”, ”nu när vi får besök så får du välja vilka saker vi ska ha framme och dom får alla leka med” etc. Att liksom låta henne lösa ett steg själv. För att hålla på med det som man säger 200.000 ggr om dagen – typ ”jo, alla får leka med alla saker” känns som ett mantra som ändå inte funkar i deras världsbild… Och som sagt, det går över.

    Vad gäller puttningar etc. Jag tror att jag hade sagt ”NEJ! Stella. Absolut inte puttas” och lyft bort henne. Mitt sista råd är att heller inte förklara så mycket. Hon vet efter era tidigare tillsägningar, visa att ni menar det i stället. Jag är dock inget fan av ”skamvrå” och sådant. Jag hade lyft bort henne några meter helt enkelt.

    Puh, det blev långt. Men sånt här förklaras inte kort…!! 🙂 Kram

    1. Tack för din rutinerade input 🙂 Lång uppskattas 🙂

      Ang. att låna saker, lånbytas, leka tillsammans, så hörde jag en gång på dagis att de sa just ”ni kan leka TILLSAMMANS”, så jag försöker köra mycket på det, just för att hon kanske känner igen det och vet vad det innebär. Och att avleda tror jag också är det som gäller i oerhört många situationer. Okej, om du har den så får hon ta den, liksom. Hjälpa dem fatta att man kan ha en sak var. Det funkar ju ibland, i stunder åt gången om inte annat. 🙂

      Vi säger ifrån och lyfter bort, försöker vara konsekventa med det. Men hon verkar faktiskt bearbeta lite efteråt också. ”XX lessen”, sa hon häromdagen en stund efter dramat. Och så tillade hon ”bajabaja”. Dvs, ajabaja. Så hon börjar ju fatta gränserna, och händelse-konsekvens. Jag hoppas det innebär att det är på rätt väg.

      Men huuhuu det är inte lätt den här biten alltså!

  3. Haha, kan inte ge mig. Glömde ju – DET GÅR ÖVER!! 🙂

    Tror för övrigt att Agnes undvikit de fysiska tilltagen tack vare att hon pratat tidigt. Hon har kunnat förmedla sig ”mer rätt” (ur vuxet persp så klart). Säkert är S jäkligt frustrerad, vilket väl de flesta barn är innan språket öser på och därför tar de ibland till nyporna. Men min-kriget, det består!! Nu har hon inga problem alls att låna ut till andra än lillsyrran… Agnes och hennes kompisar bråkar mest när de vill leka med samma grejer, samtidigt! Det kommer hela tiden nya utmaningar…

    (och du, ordet inlämnande i förra inlägget ska vara inkännande. Bara så du vet!)

  4. Jag är övertygad om att det blir bättre! Som sagt kretsar ju världen runt dem och hon är för liten än för att riktigt kunna dela med sig. Vad gäller puttande är det ju ett tydligt tecken på att hon vill ha bort de störande andra barnen. Gustaf gör också så ibland och det är väldigt tydligt att han tycker de kommer och stör. Vi tjatar om att ”klappa fint” och oj då, nu får du krama, titta barnet blev ledset osv och viktigt att visa en väg ut, dvs vad kan de kan göra istället, kanske finns det fler av något. En annan pinne eller cykel eller vad det nu kan vara.

    Förstår att det är jobbigt nu men jag är övertygad om att Stella kommer bli en omtänksam och bra kompis trots lite puttande;-)

  5. Lisa! Du har ju lösningen redan. Det är bara att kämpa på. Det är jobbiga perioder men Stella verkar ju ha fattat. Och det är klart att det tar tid för dom att helt ändra beteende – mamma å pappa säger åt mig att man ska göra ”si” men hela min världsbild säger ”så”.

    Keep on. Snart är det nya tider. Med fula ord, grimaser och tvärtemot!! 😉

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *