Passande gravidträning

Jag är ingen expert, så ta detta med en nypa salt om ni vill ha facit. Det är bara egen uppfattning och upplevelse. Om någon vet mer eller bättre, eller har andra tips så är kommentatorfältet fritt. 🙂

Men igår körde jag iallafall Shape på SATS, med inställningen från början att jag fick se hur länge det skulle hålla. Hade haft rätt ont i ryggen på dan, så jag var osäker.
Så jag blev glatt överraskad när jag kunde köra hela passet utan att få det minsta ont! Dessutom behövde jag inte alls göra om många övningar för att det skulle vara ett bra och skonsamt pass för en v.22-kropp. Det jag gjorde om var magövningar (jag gör endast sneda, samt sådana som enbart tar inre core), ryggövningar (ligga på mage känns sådär, så istället gör jag övningen som kallas ”Fågelhunden”, dvs man står på knä och sträcker ut en arm och motsatt ben rakt ut). Givetvis tar jag lite lägre vikter än annars – målet är ju inte att öka, utan att bibehålla styrka.
Annat jag försöker ha i åtanke är att inte göra sned bäckenbelastning och att generellt vara lite försiktig med bäckenbelastningen, och tar det lite lugnt med hoppen, samt att inte stretcha allt för ordentligt då ligamenten blir uppmjukade när man är gravid vilket ökar skaderisken något.
Sen ska man ju lyssna på sin kropp också, och det kanske är den punkten jag är sämst på… 🙂

Fågelhunden, bild från Kiropraktorcentrum.

Oavsett så är det min fasta övertygelse att man mår bättre om man anstränger sig för att hålla igång i möjligaste mån under graviditeten. Jag tror att man bättre klarar av graviditetens påfestringar på alla sätt, med extra kilon och stor mage som ska släpas på, att man får fördelar under förlossning och att man återhämtar sig snabbare. Jag hoppas, och försöker fortsätta träna i lagom dos.