Vi hade verkligen en mysig julafton igår. Vi inledde med en lugn förmiddag hemma bara familjen. Vi var sugna att göra något mysigt ihop, och att åka och bada vore en ypperlig julaftonsaktivitet (och är något många dalavänner gör på jul) men inte ett enda badhus i hela Stockholm hade öppet på julafton. Konstigt! Det är väl varken så att alla familjer har fullspäckat schema på julafton, eller för den delen ens har en religion där jul firas. Dåligt tycker jag… Andys var öppet, men det kändes lite ’för mycket’ så vi tog det lugnt hemma istället.

Strax efter 1 droppade Stellas farföräldrar in, och vi käkade en lätt risgrynsgrötslunch (hälften av oss, hälften åt dopp i grytan, inte min tekopp direkt).
Själv försökte jag hålla tanken att julbordet på kvällen ska vara gott, och det blir det sällan om man är mätt när man börjar… Så jag tog det lugnt med eftermiddagens fika och julgodis också.

Stella spanade efter tomten i fönstret lite då och då, och på seneftermiddagen kom han äntligen. Hon var inte det minsta rädd, utan tyckte mest det var roligt.
Han hade med sig ett par paket, snäll den där tomten! ”Farfar-tomten” som Stella kallade honom när han gått… Haha. Ska inte 2½-åringar vara hur lätta som helst att lura?!

Och ”farfar-tomten” kunde man ju både krama och hämta paket hos utan att bli skraj.

Paketmässigt har vi försökt vara så restriktiva vi bara klarar av (lättare att handla för mycket!), och det ska vi anstränga oss ännu mer gällande nästa år. Det är svårare att lyckas hålla ner det än att köpa för mycket… Stella fick ett tiotal, och det räckte minst sagt gott och väl. Sen blir det ju lite mer när vi kommer upp till Dalarna också såklart.

Fischer Price Little People-garaget som vi köpt var väldigt populärt.

Det var en nöjd tjej som slocknade vid 7.

Först efter det käkade vi julbord, och det var så himla gott igår (kanske var det där med min lagoma uppladdning som gjorde det?). Lagom av allt, både blandning och mängd. Knytis är bäst!

Jag testade att göra en lax- och räkpaté som var jättefräsch, och fasters svamp räckte till en god ugnsomelett. H var nöjd med sina revbensspjäll.
En annan ny grej var att jag gjorde en saffranspannkaka istället för ris a la malta, och även om jag gillar det sistnämnda så är saffranspannkaka lätt en ny given grej till kaffet efter julbordet. Receptet som kommer från en vinnare i en tidig Halv Åtta Hos Mig och den blir verkligen fantastiskt bra. Testa!