Skidsäsongen 2012/2013 – vol 1

20121018-131717.jpg

Hörrni, jag har lite skidfunderingar. Ni förstår, jag ska åka Tjejvasan. Jag har inte stått på ett par längdskidor sedan jag var barn, med undantag från sådana där med räfflad undersida, och det 2 gånger 1 mil i Sälen – under de senaste 7 åren. Och när jag var barn förresten, då hatade jag det med varje cell av min kropp.

Hur jag kom på det här med tjejvasan, uifrån utgångspunkten ovan?
Jomen ni vet bekvämlighetszon i kombination med det spratt hjärnan kan spela en angående glorifierade bilder. Myyysigt med längdskidor i finvädret och solskenet, bra träning, blablabla. Och så är jag ju från Dalarna. Då MÅSTE man väl någon gång ha åkt minst Tjejvasan, av alla lopp som erbjuds inom ramen Vasaloppet?
Så känner iallafall jag.

Konstigt nog är jag dock väldigt entusiastisk inför det hela.

Jag har hört att det är stor skillnad att starta i bakre led jämfört med aningens längre fram, liksom i alla typer av lopp. Givetvis finns ett stort antal seedningslopp. Jag har spanat in mig på ett lopp i Stockholm, Tjejskidan, på 15 km (eller 17 km enligt förra årets resultatlista), som går av stapeln 19 januari.

Som den analytiker jag är har jag funderat på det här med seedningstider. Jag kan ju liksom inte det här med skidor, exakt hur usel är jag?
Man ska åka på 5,30/km eller lägre för att nå motionsled 3 som är ”sämsta” man kan seeda in sig i.

Förra året tog sig 177 personer i mål på Tjejskidan. 100 st av dessa kom under 1,33 som blir gränsen om man då ska under 5,30 på 17 km. Hello, 100 av 177 är ju liksom inte hur många som helst? Hur svårt är det egentligen?

Hjälp mig här, typ Linda. Vad har man för nivåer inom längd? Det här är ju liknande tider som löpning, åker man så sakta? Vad kan man (läs: jag) ha för mål-tider, utifrån att jag är en usel skidåkare (men visserligen har tänkt bli bättre med din hjälp), är stark och tränad (dock med ytterst svaga armar) men besitter ett rätt rejält jävlaranamma?

På onsdag inleder jag årets skidsatsning genom att ihop med Linda ovan infinna mig på tjejkväll på skidbutiken Alewalds här i Stockholm. Då ska det handlas grejer!

Annika, visst hakar du på Tjejskidan?!