F*ck you right back

Det var ju så Katrin Zytomierskas blogg ursprungligen hette, när hon startade den för att bemöta sin dåvarande make Alex Schulman. Det var därigenom jag började läsa henne då och då. Alex är ju fortfarande ett geni, för övrigt.

Men iallafall. Rubriken är just vad KZ, med all rätt, får uppleva nu.

Sedan den där feta plumpen häromdagen har debatten rasat, och det är ju rätt. Och bra. KZ har fått en massa tid i etern, rätt och fel. Rätt om det är för att ifrågasättas och för att lyfta debatter, fel om hon bara får synas och prata om sin nya bok. Det senare är ju liksom hennes mål. Och som det dessvärre blivit lite för mycket av. Ärligt talat så förstår jag inte hur t.ex TV4 tänker där.
Själv har jag läst lite och så hörde jag henne på RixFM.

Efter det kan jag inte bara släppa det. Jag måste bemöta detta en sista gång känner jag.

KZ försvarar främst med att hon ju angriper SATS. Inte Josephine. För hur skulle hon kunna förstå att Josephine var en riktig person som tränar på SATS och inte bara en reklammodell från en agentur?
Eh? Vad är skillnaden? KZ gör sig dummare än hon är. Och anledningen att jag och otroligt många med mig lagt ner henne för alltid är just det. Att hon visat sig så galet dum. Fantastiskt bra jobbat ändå att kunna jobba sig ännu längre ner på den skalan. I sin blogg är det Josephine som person hon kritiserar främst och ingen annan. Jo, det är elakt.

KZ skrattar också bort det hela med ett ”tyyyypiskt Sverige, så fort någon säger vad de tycker så blir det ramaskri”. Nej, där har hon fel. Sverige har total acceptans för folks tyckande. Vi är i en tid då det är lättare än någonsin att få sin röst hörd, då man direkt kan fråga personer och föra debatter på sakliga grunder. Med olika åsikter. Sociala medier har tillgängliggjort det. Men märk väl – det innebär inte att sunt förnuft spelat ut sin rätt. Man har en egen blogg och där skriver man vad man vill, och visst kan man ha inställningen att man skriver det man själv vill och duger det inte för någon annan så behöver den personen inte vara där och läsa. Det är helt sant. Men, det gör inte mobbing okej. Det gör inte att man kan bräka sina tyyyyyckanden till höger och vänster helt utan ingredienser som respekt, medmänsklighet och öppet sinne för andras åsikter. Det är saker vi lär oss från tidig ålder. Det är okej att tycka, men det är inte okej att behandla andra hur som helst. Barn som är 4 år kan vara oförstört gulliga när de påpekar för dem ovanliga saker på bussen – stort hår, stora magar, långa, korta, handikappade – vad som helst. Vi vuxna bemöter det med förklaringar (och skäms lätt), för det är naturligt. Vi är alla olika. Vi lär våra barn vad som är respekt och vad man säger och inte. Vad som kan såra. Varför man inte vill/bör/ska såra.
Det är sådant man ska veta när man uppnått en ålder av 35 år. Att då inte heller skriva vad som helst i ens blogg – vare sig den är Sveriges största eller ej – är ens förbannade plikt. Och inte minst är det enorm skillnad mot yttrandefrihet, ett annat ord KZ slängde sig med i sitt mycket veka försvar.

Att företag aktivt tar ställningstagande genom att avsluta reklmavtal tycker jag är bra. Det innebär en förståelse för vad man faktiskt förmedlar genom att stötta visssa personer genom vilken typ av stormar som helst. Våga ta ställning, liksom.

De flesta människor vill ha ett humanare klimat i vår omgivning, på alla plan. Inte minst vi kvinnor behöver hjälpa varandra, för hur gärna man än vill så är vi inte riktigt jämlika än och kraven på oss är ofta högre, framför allt om man pratar vikt och utseende. Kampen är ständig och pågående. Men där tror jag verkligen på den inspiration vi ger varandra genom pepp, kloka tips och allmän inspiration. Där hälsa är centralt snarare än ”Dags att bli smal!” – titeln på KZ första bok. Jag blir så otroligt less på det, och hela den här debatten har fått mig att ännu mer tänka på hur jag ser på det här området.

Med det är jag klar med det här – men att skriva om balans och välmående, vad som är en sund inställning och dito kropp och hur jag strävar själv strävar efter det i mitt liv, det kommer jag fortsätta med.

Josephine själv har för övrigt bemött det hela nu. Läs här för ett riktigt bra svar, från en riktigt snygg och väldigt normal kvinna. Såna gillar vi. Visst?

20121109-235544.jpg