Jag är så otroligt uppretad idag. Igår gick ett utskick ut till mammorna (!) till pojkar födda -08, med inbjudan till Hammary fotbolls knatteverksamhet. Ja, pojkar. Enormt tydligt – pojkar, inte flickor. Flickor hänvisas till Hammary damfotboll, på vars hemsida det är svårt att hitta info om knatteverksamhet. Jo, men lagen börjar från ett år äldre.

Jag kan på inget som helst sätt förstå att barn som är 4 – ja 4!!! – år gamla ska delas upp. Att vår dotter exkluderas från en aktivitet enbart pga att hon är tjej. Det är helt sjukt.

20130119-101304.jpg

Kan inte barn bara få vara barn? De har för sjutton knappt ens fattat att de är tjejer och killar ännu i den åldern. Eller jo, såklart, men i min dotters värld finns iallafall – tack och lov – ingen som helst tanke på att något är annorlunda mellan dem förutom just det de har mellan benen möjligen.
Men nu är det det. Hon är inte välkommen.

Jag antar att hon också kan sluta prata om det där med att gå med spelarna på plan som hon såg barn göra när hon var där förra året. Det går ju såklart bort, för hon kommer aldrig vara i Hammarbys barnverksamhet. Förlåt, nu sa jag fel igen, Hammarbys pojkverksamhet. Är hon förresten ens välkommen på läktaren? Är jag det?

Vi bor nära, Hammarby skulle kunna vara ett naturligt val för oss. Pappan har säsongskort sedan kanske 10 år. Men nej, Hammarby blir det aldrig för vår dotter, för hon får inte. Inte ens knatteverksamhet (uppdelning vid äldre åldrar är däremot en helt annan sak).

Och vet ni vad? Om två år när en inbjudan dimper ner i brevlådan till Max, som har den där snoppen mellan benen och således är välkommen – då kommer samma sak gälla för honom. Hammarby? Inte en chans!
Hoppas fler pojkföräldrar tänker samma sak, det uppmanar jag till. Välj klubbar med sundare syn på barn och dess idrott.

20130119-103357.jpg

Den här tjejen ska inte spela fotboll i Hammarby. Tur att det finns andra, sundare klubbar och verksamheter. Tills vidare kör vi på Knatteskutt som vi är jättenöjda med.
(Jag gjorde förresten samma val men tvärtom när det var dags för gympa för Stella. Valde bort de som fokuserade på i princip bara tjejerna.)

För övrigt håller klubbar som Hammarby och andra på med elitsatsningar för yngre barn, och där är man otroligt fel ute. Läs Coltings otroligt bra inlägg om Barn och Elitidrott.
Tänk till.
Gör om, gör rätt.