Förra vintern var vi på långresa. Några dagar Hong Kong, en månad Nya Zeeland i husbil, nästan två veckor på Fiji, en vecka i Sydney med omnejd och fem veckor runt om i Thailand. Totalt tre månader, med våra små som då var 10 månader och 3,5 år.

Jag fick frågan av en som planerar en långresa men lite kortare tid, om hur vi skulle lagt upp något liknande om vi bara hade halva tiden, 6 veckor, på oss.

Till att börja med – resan till Nya Zeeland är lång. Tidsomställningen mastig. Jag skulle inte rekommendera att flyga hela vägen direkt (med barn), utan att utnyttja mellanlandningarna för lite längre stopp är mycket värt. Det är också detta som gör att man kan uppleva en sådan resa som ”hyfsat” prisvärd förhållandevis. Man kan flyga via t.ex Hawaii. Vi var inne på det, men valde bort det dels pga att boende var så dyrt där och vi drömde inte så mycket om amerikanskturistigt Hawaii, dels då vi hyfsat nyligen varit i Los Angeles och inte var så sugna på stopp där. Men det är ett alternativ jag skulle kunna rekommendera, ta en vecka i LA med omnejd, flyg därifrån till Fiji och vidare till Nya Zeeland.
För Fiji. Det skulle jag lätt göra igen om jag hade ”vägarna förbi”. Fantastiskt ställe. Samtidigt är det väldigt lugnt, och visst kan man därför bli hyfsat nöjd på 1,5 vecka på två olika ställen på Yasawa Islands och känna att man ändå upplevt en del Fiji och Söderhavet.

Jag hävdar att det är svårt att göra både Australien och Nya Zeeland på samma gång om man inte har riktigt mycket tid och budget – för länderna är stora och kräver mycket tid, och det är dyrt. Jag kände nästan att Australien kändes för stort för att göra på en månad. Fast, visst kan man flyga in längre norrut och bila söderut, kanske ända till Sydney om man är effektiv, på månaden.
Då jag har pluggat i Australien valde vi dock Nya Zeeland. Det, men framför allt för att vi ville ha mer äventyr och upplevelse. Till det finns inget som är bättre än Nya Zeeland. Vi mötte sådana som var där i ett par veckor, och sådana som var där i ett år eller mer, bara för att resa runt. Man kan göra det lite som man vill – men det finns enormt mycket att se så visst kompromissar man med saker även när man åker en månad. Närmare tre veckor kan man dock bli mätt på och hinna med mycket utan att stressa allt för mycket. Bara man ser till att flyga in på ett ställe av Christchurch och Auckland och ut på det andra, så man inte behöver åka runt som vi gjorde. Sydön är mest spektakulär och kompromissas gärna mindre med. Milford Sounds, Queenstown, Wannaka, Punakaiki, Franz Josef, Abel Tasman, Picton – fantastiskt (bland många fler ställen). På nordön sticker främst vindistrikten och Rotorua (och de andra ställena däromkring) ut. Absoluta nordudden hinner man inte på kort tid. Och ja, husbil är det som gäller på Nya Zeeland med barn. Grymt sätt att resa på!

Jag måste också slå ett slag för att ta semester efter Nya Zeeland. Det är mer Resa än Semester där – och det kan vara rätt tufft. Vi uppskattade vår långa tid i Thailand (som alltid) efter men man hinner mycket på en vecka där också – öar som Koh Chang och Koh Samet är nära Bangkok. Eller så är mellanlandningen i Kuala Lumpur som ger möjlighet till härliga malaysiska öar som Tioman och Perhentian? Singapore och närhet till annat? Bali? Åter vägen över USA?

Hinner man då på 6 veckor?
5 dagar USA. 12 dagar Fiji. 20 dagar Nya Zeeland. 7 dagar Thailand – drygt 6 veckor. Jodå. Men lite stressat blir det nog allt. Lite mer tid skulle jag ge Oceanien när man ändå är där, men det är ju inte så lätt att få ihop. Och vi mötte svenskar som var enbart på Nya Zeeland i ett par veckor, eller som han tysken som åkte ToR Fiji för att var där 1,5 vecka. Allt går. Om man vill tillräckligt.

Om jag just nu är lite avis på Anneli och hennes fråga? Oh ja. Jag får nog ta fram jordgloben jag också och fundera på nästa vinters resa. Brasilien? Venezuela? Sydamerika överhuvudtaget? Eller var? Vi får se.

IMG_0535

Wannaka.

Förresten – ta hjälp av en resebyrå för att hitta rätt priser, mellanlandningar och avgångar. Vi var nöjda med STA Travel som hjälpte oss med massor (men hyr INTE husbil genom dem).