Nobelmiddagen 1938

Igår lagade/åt vi en av de konstigaste middagarna på en vanlig middagsbjudning någonsin. När våra vänner hade fest för att fira sin 35- respektive 40-årsdag uppmuntrade de till att skänka pengar till välgörande ändamål istället för att ge presenter, men förutom det tyckte vi att en rejäl bjudmiddag var lämpligt. Så igår stod vi övriga 4 par för en varsin rätt i den 4-rättersmeny som serverades på Nobelmiddagen för 35+40= 75 år sedan, och bjöd jubilarerna – och varandra – på.

1938 var för övrigt sista året före några års paus på grund av andra världskriget. Det var också sista året antal rätter var 4, när middagen återkom efter krigsslutet ändrade man till tre rätter, och det var också sista året den traditionella – och ytterst konstiga – rätten consommé serverades på ett regelbundet vis – efter det året återkom bara rätten vissa år istället för varje.

Menyn år 1938 såg ut såhär, så det var vad vi hade att jobba med:

  • Hönsconsommé med oxtunga och tryffel
  • Kall sjötungsfilé med caviarsås
  • Stekt kyckling med kronärtskocksbottnar, tryffel, sallad
  • Glassoufflé med frukttärningar

Och jobba fick vi göra. Många recept var knappt möjliga att hitta med hjälp av google. Men vi fick ihop det – och gjorde väl en lite anpassad variant men jag tror nog att det var lika bra för smaken…

20131124-210957.jpg

M & M gjorde första rätten, och consommé är alltså att man kokar buljong i förväg. Sedan kokar man upp buljongen igen med en massa saker – som rotsaker, köttfärs eller dylikt och äggvita (!). Proteinet tar upp mojset och när man kokar bildar det som ett lock överst och buljongen blir klar under. Visst ser det fräscht ut?

20131124-211006.jpg
Gårdagens consommé blev med oxbringa istället för oxtunga (tack för det!).

20131124-211015.jpg

Den kalla sjötungsfilén som J & C stod för var supergod – och den lyxiga caviaren uppepå var grym. De pocherade helt enkelt fisken med tandpetare i, lät svalna och så hade de en vitvinssås till för att göra den lite extra god. Grym blev den! Och Pol Roger till var ljuvligt – och det som också serverades till när det begav sig.

20131124-211025.jpg

Varmrätten var nog den jag hade minst förväntningar på men det var verkligen så otroligt gott! A & L stekte kyckling till perfekt nivå, gjorde kronärtskocksbottnar med en svampstuvning med tryffel i såväl som riven uppepå. Till det sallad.

20131124-211039.jpg

Vi gjorde efterrätten som var en glassufflé (med citron) och som frukttärningar körde vi mango, jordgubbar och granatäpple och så en jordgubbsås till det som utsmyckning pudrad kakao och färsk citronmeliss.Inte så snyggt upplägg men gott.

Nobelmiddagen pågår i 4 timmar, och vår middag igår i snarare 7. Jag tror också vi hade mer roligt att prata om än vad de har vid vanliga nobelmiddagar.

Ytterst trevlig kväll och grymt koncept!