Reseinspo: Resa istället för Semester – hur orkar ni?

Åh herregud, stönar någon. Hur orkar ni?
Hur orkar vi resa till obekväma ställen, kånka runt, vara på ställen där vi inte får någonting gratis, undrar man. De där veckorna på Lollo&Bernie-hotellet med allt inkluderat gör det ju så lätt att njuta. Det blir riktig semester! Det ÄR semester!

Jag menar, jag vet. Jag vet att man tycker att det är enormt smidigt att det alltid finns mat redo åt barnen på bestämda tider, och att de kan gå och hämta glass när de vill. Inte för att jag tycker att den där kvarten då man letar restaurang och lägger en beställning är mer jobbig än den är ett välkommet avbrott i en ändå ganska så långsam dag på stranden. Inte heller tycker jag att mina barn ska gå och hämta glass lika lättvindigt som de bestämmer om de ska ta ett till dopp i poolen eller inte – jag föredrar att bestämma att de får en glass per dag och att det kan vara bra att köpa den efter maten. Att lära sig att beställa på en restaurang eller betala sin glass i en kiosk, gärna på engelska tycker jag också är någonting bra.

Så nej, jag är nog inte så mycket för att sätta mig någonstans och jäsa och se all logistik sköta sig själv (så länge jag slipper själva matlagningen och disken och sånt).

Men mitt värsta är nog ändå det där med solstolarna. Jag dör på riktigt lite i själen av att ”paxa” en solstol i tidig morgontimme.

Jag vet, vi kommer sucka, kämpa, pussla och bära även under den här semestern. Förlåt, resan. Men för mig är visst kämpande välkommet. Jag älskar när jag känner att jag lever och är, mer än när jag blir en förslappad version av mig själv. Bara jag får vila lite såklart, ha riktigt semester också – men det är ingen direkt paradox. Man njuter när man reser också. Men man blandar den där stora massan av semester och avslappning med upplevelser till en högre grad. Och upplevelser älskar jag – mer än semester i sig, faktiskt.

Jag respekterar och förstår båda inställningarna, och vi kommer sitta på ett all-inclusive-ställe någonstans vid något tillfälle och älska det – det är jag övertygad om. Men resenären i mig kommer alltid finnas där och alltid vinna. Det vet jag ännu mer säkert. Även om det kostar lite energi, för den är bara en investering. Ge lite energi, få ännu mer. Så bygger jag upp min energi på allra bästa och mesta sätt.

resa eller semester

På samma ämne har jag skrivit om resa och kulturer här.

 1. Jag gillar ju båda världarna, men av helt olika anledningar. En resa och en semester är inte riktigt samma sak för mig, men jag undviker alltid de där resmålen med paxande av solstolar. Sen betyder ju inte all inclusive automatiskt att barnet får hämta så mycket glass hon vill (oh noes – stackars barn!).
  Ser fram emot er resa nu – i sommar blir det vi – om än med lite mer avslappnad resplan (dvs icke existerande än) och utan några måsten. Så kanske får vi lite semester på resan?

  1. Jag håller helt med, det är lite olika saker. Och båda grymma på sitt sätt liksom. Beroende på behoven, såväl som utgångsläget (hur stora är barnen/ hur intensiva osv).
   Visst kan det ändå vara begränsat, men pratar man med någon (säg en ytlig kollega) lite snabbt så kommer ju typ alltid “det är så skööönt när barnen bara kan gå och hämta sin mat/ ta sin glass” och jag är lite less på den klyschan. Jag är å andra sidan lite känslig för klyschor överlag. 🙂

   Semester på resan är ju bästa semestern. Blandningen jag gillar. Och det är ju inte för intet vi har lagt längre tid i Sri Lanka på slutet, reser från “kyligare” till varmare, och från mer intensivt till lugnare – för att avsluta 7 nätter på ett lyxigt hotell där livet bara handlar om pool och strandliv. Semestern efter resan. 🙂
   Och å vilken härlig semester-Resa ni kommer ha i sommar!

 2. Jag är verkligen inget stort fan av all inclusive (har iofs aldrig testat). Dock så lockar oss lata dagar på stranden! Inga måsten, ingen torkning av köksbänken och bara vara tillsammans. Måste medge att jag skulle kunna tänka mig ett till Svenne banan semester på Lollo & Bernie just nu i novembermörkret, men det är väl tveksamt om vi återvänder till ett sånt ställe. Man vet aldrig! Vi kanske blir ännu mer bekväma med tre små här hemma. Vi får nog vänta till nästa år innan det blir någon långt bort resa igen… En + 10 veckors resa skulle vara något! Längtar! Får följa er på era bravader och drömma mig bort tills dess!

  1. Haha, näe vi har ju aldrig testat vi med… 🙂 Så jag refererar mest till klyschorna som dras snabbt liksom. Och alla semestrar har ju sin charm och sitt syfte. Inget fel med det.

   Är väl bra att landa lite och låta var sak ha sin tid. Jag tror ju förstås att ni är i Thailand igen nästa vinter. Måste ju visa E var hon har sitt ursprung, hehe 🙂

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Paleochora - mysig by på Kreta
Resor jag inte drömmer om