Reseinspo: Semestermage (eller att undvika den)

Alla har väl råkat ut för det någon gång – att få mindre eller större del av sin semester förstörd av bakterier, virus och parasiter. Tråkigt!

Jag skulle aldrig tänka tanken att för mycket begränsa mig på en semester matmässigt för att undvika smitta, mat är en för stor del av upplevelsen på en resa. Däremot ska man inte vara dumdristig utan medveten – då kan det mesta undvikas. Jag har ätit på gatustånd i småbyar i Laos, från gemensamma tallrikar med gästerfna ett stort barnkalas på den kambodjanska landsbygden såväl som skaldjur från en ambulerande grill på stranden för att nämna några, men brukar väldigt sällan ha oturen att åka dit på någon värre “semestermage”. Så frågar du mig är det helt klart värt att pressa sina gränser lite.

20140502-154828.jpg

Från ett gatustånd i Chennai, Indien.

Men det där med att tänka efter, hur menar jag då? Jag brukar alltid ha detta i bakhuvudet:

–          Vatten
Självklart ska du inte dricka vattnet från kranen, och var också försiktig när du duschar och på de ”värsta” ställena eller om du bara är ett kort tag på ett ställe så använd flaskvatten även till tandborstningen.

–          Is
Är du på ”schysstare” ställen ska det vara lugnt med is som de gör med flaskvatten men var försiktig och fråga vid osäkerhet eller undvik helt i drinkar osv.

–          Sallad
Var försiktig med sallad som förmodligen är sköljd i kranvatten. Vad gäller frukt och grönsaker är det också smart att tvätta extra själv eller köpa nyskalad.

–          Handhygien
Tvätta händerna ofta, och använd handsprit före och efter maten. Handsprit är bästa kompisen i handväskan var man än är, skulle jag säga!

–          Ät nylagad mat, ät varm mat
Jag hävdar att ett gatustånd där de fräser på maten medan du tittar är säkrare än buffén på den mer öde restaurangen, även om den första ser ofräschare ut. Är det genomstekt är det sällan någon större fara – då är det värre att beställa t.ex en kycklingssallad eller pizza som i efterhand toppats med skinka/skaldjur/sallad.

–          Glass
Man pratar ju ofta om glass som lite orosområde, och så kan det vara till exempel i länder där strömmen är opålitlig och således kan påverka om frysen är intakt hela tiden. Men glass vill man ju inte vara utan på semestern så var istället uppmärksam på hur den ser ut – är den sned som att den varit smält en period eller is-kristallig eller dylikt? Byt isåfall. Ät också hellre förpackad glass än kulglass.

En annan grej som jag fick tips om inför min resa till Indien var mjölksyrabakterier. Genom att äta sådana några dagar i förväg och fortsatt under resan så bygger man upp magens egna försvar och gör den mer motståndskraftig mot enklare bakterier. Det är smart värre! Ibland rekommenderas att ta vaccinet Dukoral, som egentligen är ett vaccin mot kolerasmitta men som även ger visst skydd mot turistmage (ETC) tack vare att det stimulerar immunförsvaret i tarmen. Flera av mina kollegor tog det inför resan till Indien men jag tyckte det kändes som ”overkill” inför en så kort resa eftersom det ändå inte hjälper mot allt – och en mindre magsjuka är ju ändå bara just en magsjuka. Jag är inte mycket för att ta vaccin i onödan.

Att jag sedan var den enda som blev magsjuk i Indien behöver vi väl dock inte nämna, haha.

20140502-154918.jpg

Jag fick en necessär med lite nödvändigheter inför resan hemskickade, och då bland annat mjölksyratabletter. Tidigare har jag kört med Sempers magdroppar åt barnen vid resor men från och med nu kommer jag absolut bunkra upp med lite bra bakterier själv också – och det är just vad jag gjorde innan Indien. Det hjälpte ju inte helt, men kanske lite – den släng av magont jag fick då gick över på ett dygn och jag kunde sitta upprätt på workshops hela dagen så det var ju ändå rätt lindrigt.

Följ mig!

Mer läsning...
Reseinspo: Med husbil och små barn på Nya Zeeland