Att träna helheten. Prehab, rehab, förhab tjohohab.

Alltså, jag vet inte riktigt vad det heter eller klassas som, men jag vet att jag tror att det är superviktigt. Att tänka på helheten. Att återhämta sig, att förbättra sina svagaste områden, att bygga muskler, träna hjärtat och värna om sin rörlighet på samma gång. Att titta utåt såväl som inåt. Inte minst att lyssna inåt.

Jag är ju till och med en förespråkare av att ha anti-mål med träningen – läs mer om det här.

I fredags när jag kom till min PT-dejt med Milla (missagda) var jag sliten. Jag hade många/hårda styrkepass i kroppen från veckans inledning och hade av någon anledning inte lyckats återhämta mig som jag brukar. Träningsvärken från chinsträning ett par dagar innan var fortsatt massiv och känslan var inte på topp. Hade jag väl kört igång hade det säkert gått bra ändå, men det finns ju annat som gör nytta också. Jag sa inte riktigt något mer när vi messades inför passet än att jag berättade lite löst om just träningsvärken och så, men när jag kom hade Milla något väldigt annorlunda i åtanke för mig.

I en hel timme körde vi rörlighet, stretch, avslappning, balans och träning av mindre, inre, muskler. Det var så otroligt rätt! Det innebär inte att vi arbetade mindre mot mina mål – tvärtom hade jag ju själv kört hårt mot dem tidigare i veckan såväl som hade planer för pass under helgen (det blir ju så lätt också med träningsplaneringen när man kör PT Online…) och det var vad jag behövde såväl som gav tips för att nå mina mål. Nyttiga övningar för just mig – och som jag tagit med mig hem och lagt in i min övningsbank, och gör även kvällar då jag inte byter om för träning. Övningar som just innebär att förbättra några av mina svaga områden, om än inte enbart i bemärkelsen ”styrke-svaga”. Långsiktigt!

Det kändes som prehab-tjohab på alla sätt och vis och jag tror på det där. Långsiktigt tänk och helhet. Och lyckas man inte lyssna inåt på ett helt hundraprocentigt sätt själv så är det ju fint att ha en smart PT som gör det åt en. 😉

20140508-185008.jpg

Hänga och sträcka ut.

20140508-185104.jpg

Balansera på foamroll och höja en arm i taget. Ser enkelt ut, är inte enkelt.

20140508-185111.jpg

Ligga på foam roll med armarna rakt upp och höja ett ben i taget. Ser också enkelt ut. Är inte heller enkelt.

20140508-185119.jpg

Jorden runt. Lätt vikt men mina axlar bara dör!

20140508-185129.jpg

Sträcka lite till.

Imorgon är det fredag och date med Milla igen. Förmodligen lite mer fokuserat på styrke-styrka – men nån måtta får det ju vara och jag tror inte heller att sura ben hindrar när det är dags att hänga i ett utegym… såattsägae.