Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Reseinspo: Med små barn i sommar-Sälen

Sommarfjäll är underskattat, och vi åkte första gången med barn till Sälen några dagar sommaren 2013. Barnen var då 2,5 och nyss fyllda 5 år, och vi hittade flera aktiviteter att göra i sommar-Sälen med barn som vi tyckte var fantastiska. Vi har sedan varit tillbaka flera somrar, och kan konstatera att Sälen växer med barnens åldrar, och det finns något från yngsta barn till äldre. Här hittar du många tips till aktiviteter i Sälen med barn – och har du mer att rekommendera eller tipsa om så kommentera gärna.

Boende och mat

Vi har bott bra på Skilodgen i Lindvallen som har väldigt bra sommarerbjudande – kostnaden landade kring  800:- för en natt för hela familjen i deras 4-stjärniga lägenheter. Ett klipp, även om man då får ha med egna sängkläder och handdukar (dock ingick städning). Det är relativt dött på skilodgen under sommaren men vi åt god frukostbuffé på Waynes i samma byggnad och det finns flera öppna restauranger i omgivningen. Gustavs Grill är en favorit hos oss, och O’Learys i samma byggnad kanske inte uppskattas av mig men iallafall av barnen.

Bad på Experium

Att bada på Experium är alltid en hit – men på sommaren ännu större sådan. Då slipper man nämligen trängas och kan njuta av ett av Sveriges kanske roligaste badhus. Extra roligt blir det om man bokar tid i vågsimulatorn – även yngre barn kan köra men då med bodyboard istället för surfbräda.

Mini-vandring, djur och fäbodar

Den vandring som bäst passar barnen är Trollstigen i Hundfjället. Där finns en massa roliga troll att hälsa på, parker och fäbodar och en mysig våffelstuga.

För ännu mer fjällkänsla rekommenderar jag att ta en tur upp med Gustavsbacken i Lindvallen och vandra eller cykla till Stensjön. Det är en tur på bara 1,5 kilometer från Gustavsberget topp.

Gillar man djur – och som vuxen kanske även det svenska kulturarvet – kan ett besök vid Lindvallens fäbod locka. Fritt strövande djur, fantastisk fäbodmiljö och en liten servering lockar där.

Vi har dock vår “egna” fäbod där bilden ovan också är tagen.

Träning och lekland

Vi tränade när vi var i Sälen, och det var också en hit för alla tack vare leklandet. Jag och Henke körde ett pass på T.O.K.A (Experium, Lindvallen) och barnen lekte nöjt på deras lekland Kids Zone. Win-win, som vi brukar kalla det upplägget. Vill man hellre vara ute och träna så finns ett utegym i trä vid Lindvallen.

Aktiv semester – mountainbike och vandring

Sen finns ju mycket andra aktiva saker att göra också. Har man lite äldre (eller inga) barn är mountainbike nerför Lindvallens slingrande backar ett måste. Eller så cyklar man på någon av alla leder på eller nedanför berget, om man föredrar den lite lugnare varianten. En skatepark finns också, i Lindvallens Röda byn (och är det dåligt väder finns en inomhus vid Gustavstorget).

sälen sommar barn
Åk liften upp för att gå på berget – eller för att cykla ner.

Södra Kungsleden med barn

Den stora grejen med att åka till Sälen på sommaren är dock att uppleva fjällnaturen. Jag drömmer mig tillbaka till vår vandring på fjället. Sverige är sällan så vackert som där! Vi som reste med små barn åkte till Högfjällshotellet och gick en del av Södra Kungsleden. Den enklaste passar perfekt med barn. Halva biten kunde de åka sparkcykel på asfalt och den andra halvan åkte Max (då 2,5 år) vagn ibland och gick ibland, och Stella gick eller satt på våra axlar. Med barn får man låta saker ta den tid det tar, och många stopp för blåbärsplockande och stenbyggande blev det.

sälen sommar barn
IMG_3357 sälen sommar barnsälen sommar barn sälen sommar barn sälen sommar barn

sälen sommar barn sälen sommar barn

IMG_3411

IMG_3066IMG_3119IMG_3150

Enkel vandring i Sälen med barn – en tur till Stensjön

Ännu kortare är leden från Gustavsberget i Lindvallen till Stensjön, vilken jag nämner redan längre upp.

sälen med barn sommar

I Sälen finns verkligen något för de flesta smaker även på sommaren, och är ett resmål jag verkligen kan rekommendera.

Gillar du fjällen med barn kan jag även rekommendera läsning om sommar med barn i Åre under den här länken.

Följ mig!

Mer läsning...
Världens vackraste stränder