Reseinspo: Med små barn i sommar-Sälen

Sommarfjäll är underskattat, och vi åkte första gången med barn till Sälen några dagar sommaren 2013. Barnen var då 2,5 och nyss fyllda 5 år, och vi hittade flera aktiviteter att göra i sommar-Sälen med barn som vi tyckte var fantastiska. Vi har sedan varit tillbaka flera somrar, och kan konstatera att Sälen växer med barnens åldrar, och det finns något från yngsta barn till äldre. Här hittar du många tips till aktiviteter i Sälen med barn – och har du mer att rekommendera eller tipsa om så kommentera gärna.

Boende och mat

Under sommaren har flera boenden billigare pris än de har under vintersäsong. Vi har flera gånger bra på Skilodgen i Lindvallen genom prisvärda sommarerbjudanden – med en kostnad kring 800:- för en natt för hela familjen i deras 4-stjärniga lägenheter. Ett klipp, även om man då får ha med egna sängkläder och handdukar (dock kan städning ingå). Det är relativt dött på skilodgen under sommaren men vi åt god frukostbuffé på Waynes i samma byggnad och det finns flera öppna restauranger i omgivningen. Gustavs Grill är en favorit hos oss, och O’Learys i samma byggnad kanske inte uppskattas av mig men iallafall av barnen.

Bad på Experium

Att bada på Experium är alltid en hit – men på sommaren ännu större sådan. Då slipper man nämligen trängas och kan njuta av ett av Sveriges kanske roligaste badhus. Extra roligt blir det om man bokar tid i vågsimulatorn – även yngre barn kan köra men då med bodyboard istället för surfbräda.

Bada i Sälen – utomhus

Vill man hellre bada utomhus i  finns bland annat i Västerdalälven vid Holmen. Här badar du i Västerdalälvens kanske inte allt för varma vatten – men badplatsen är mysig med sandstrand, volleybollplan och brygga.

Något längre ifrån Sälen finns flera andra badplatser. I Rörbäcksnäs ca 3 mil väster som Sälen hittar du Gorrtjärn, och på samma avstånd från Sälen men söderut i Limedsforsen finns Äråbadet med bad i å såväl som pool. I Nornäs ett par mil norr om Sälen finns barnvänliga Nornäs badplats.

Känns sjöar och älvar för kalla så kan kanske poolbad locka mer. Tjärnhedsbadet v har en 25-meters utomhuspool samt barnpool, och i anslutning finns även fotbollsplan, hinderbanor och utegym, Du hittar badet vid Tjärnhedens idrottsplats mellan Sälen och Transtrand.

Hyr kanot – paddla på älven

Strax söder om Sälen by på höger sida hittar du uthyrning av kanoter. Att åka kanot på Västerdalälven är lika charmigt som roligt för både barn och vuxna.

Dalakänsla, djur och fäbodar

Gillar man djur – och som vuxen kanske även det svenska kulturarvet – kan ett besök vid Lindvallens fäbod locka. Fritt strövande djur, fantastisk fäbodmiljö, minigolf och en liten servering lockar där.

För en ännu större dos dalakänsla, historia och kultur kan gammelgården Olnispagården i Transtrand rekommenderas. Vid denna bygdegård tillika utnämnda kulturhistoriska minnesmärke – som haft övernattningsbesök av självaste Gustav Vasa – finns vackra hus, café och anor till 1500-talet.

Träning och lekland

Vi tränade när vi var i Sälen, och det var också en hit för alla tack vare leklandet. Jag och Henke körde ett pass på T.O.K.A (Experium, Lindvallen) och barnen lekte nöjt på deras lekland Kids Zone. Win-win, som vi brukar kalla det upplägget. Under vissa tider erbjuds barnpassning.

Vill man hellre vara ute och träna så finns ett utegym i trä vid Lindvallen.

Mountainbike med barn i Sälen

Har man lite äldre (eller inga) barn är mountainbike nerför Lindvallens slingrande backar ett måste. Sälens downhillbanor finns i alla olika färger (dvs svårighetsgrader) och passar från nybörjare till den mer avancerade cyklisten.

Runt och ned för bergen finns gott om leder att cykla på om man föredrar att cykla stig snarare än downhill. Allra bäst stigcykling för den som gillar mountainbike finns i Rörbäcksnäs några mil från Sälen. Lederna är många och i alla svårighetsgrader, och omnämns ofta som Sveriges bästa single träcks.

I Lindvallens Röda byn hittar du en skatepark, och är det dåligt väder finns en inomhus vid Gustavstorget.

sälen sommar barn
Åk liften upp för att gå på berget – eller för att cykla ner.

Vandra i Sälen med barn

Den stora grejen med att åka till Sälen på sommaren är dock att uppleva fjällnaturen. Sälen har kanske inte de allra högsta bergen men fjällnaturen och känslan är konstant nära. Sverige är sällan så vackert som just där!

Trollstigen, Hundfjället

En vandring som passar de minsta barnen riktigt bra är Trollstigen i Hundfjället. Där finns en massa roliga troll att hälsa på, parker och fäbodar och en mysig våffelstuga.

Vandra till Stensjön, Lindvallen

För ännu mer fjällkänsla rekommenderar jag att ta en tur upp med liften i Gustavsbacken i Lindvallen och från liftens topp vandra eller cykla till Stensjön. Det är en tur på bara 1,5 kilometer från Gustavsberget topp på en enkel fjäll-led.

sälen med barn sommar

stensjön lindvallen sälen

Södra Kungsleden med barn

Även med små barn kan man lätt komma upp på lättillgängliga leder med riktig fjällkänsla. Med start vid Högfjällshotellet kommer du direkt på  Södra Kungsleden, där den enklaste leden – mot Östfjällsstugan – passar perfekt med barn. I närmare 2 kilometer är vägen asfalterad och funkar för sparkcykel, och den asfalterade leden övergår sedan i rejäl stig som det inte är några problem att rulla en vagn med större hjul på. Första gången vi gick leden var Max 2,5 och åkte vagn ibland och gick ibland, och Stella gick eller satt på våra axlar. Med barn får man låta saker ta den tid det tar, och tillåta många stopp för blåbärsplockande och stenbyggande.

sälen sommar barn
IMG_3357 sälen sommar barnsälen sommar barn sälen sommar barn sälen sommar barn

sälen sommar barn sälen sommar barn

IMG_3411

IMG_3066IMG_3119IMG_3150

I Sälen finns verkligen något för de flesta smaker även på sommaren, och är ett resmål jag verkligen kan rekommendera.

Gillar du fjällen med barn kan jag även rekommendera läsning om sommar med barn i Åre under den här länken.

Följ mig!

Mer läsning...
club med la rosiere franska alperna
Skidåkning i La Rosiere och Club Med; vad är det – och hur?