De farliga kemikalierna och förbannade e-numren

Så låter det ju oftast. Och alltså, jag är förstås inte nöjd med de kemikaliebomber vi omges av och får i oss både genom livsmedel, krämer eller till och med bara genom att ta i saker omkring oss. Jag är en förespråkare av såväl ekologiska varor och att välja just råvaror före halvfabrikat som att ha koll på farliga tillsatser och vara medveten om olika material och vad som de facto kan vara farligt för oss.

Men ofta blir jag också bara trött. Trött på alla diskussioner om att allt ska vara ”naturligt” och ramaskri för varenda e-nummer. Allt som kommer från naturen är inte bra, utan tvärtom finns en hel massa växter och annat som är precis hur naturliga som helst men ändå giftiga. Åt andra hållet är inte alla e-nummer något onaturligt och dåligt. Även kemiskt framställda ämnen kan vara jättebra och säkra. Ofta är det vad jag förstått så att dessa är mer testade än ”nya, naturliga” ämnen och med det bättre för människan. Vissa tillsatser har varit – och är – livsviktiga för utvecklingen till det moderna samhället.

Jag är inte kemist och jag är inte expert, men jag är – less. Och jag kan med det tilltalas av sådana här bilder.

Så vad vill jag då? Jag vill att folk ska chilla lite helt enkelt. Sluta tro på varenda litet rön (som inte är vetenskapligt bevisat) och med det hetsa både sig själv och sin omgivning till överdrivet fokus som inte gör varken från eller till för den fysiska hälsan.
Vara påläst men inte överdriven. Slappna av en aning. Och lyssna på de som ibland säger tvärtom – för det kan vara de som har rätt.