Reseinspo: Den kulinariska flygplatsmaten – eller iallafall vettig take-out

Jag gillar mat och jag gillar att resa – så denna nyhet är helt klart något som gläder mig och som jag tycker att alla flygplatser borde ta efter. På Heathrow i London erbjuder man sedan i höstas nämligen möjlighet att från alla flygplatsens restauranger ta med sig mat ombord på flygplanet. Det är små måltider enligt flygplansmatens traditionella tre rätter som görs klara på max 15 minuter och sedan skickas med i för flygplanet perfekta förpackningar, inklusive sådana med termosfunktion för varm mat.

heathrow-picnic heathrow-picnic-2

Det är ju helt genialiskt!

De flesta flygbolag har fortfarande mat på sina flygningar inkluderat i priset, men fler och fler bolag går mot en prismodell där man betalar för den tilläggstjänst en måltid faktiskt kan – eller till och med bör – ses som. Dessutom är flygplansmaten ofta riktigt dålig och ofta på tok för liten utifrån antalet flygtimmar. Är man inte helt rutinerad på olika flygsträckor och bolag blir det oftast en överraskning. Som när jag på långflygningen till Chennai, Indien, med Lufthansa höll på att gå under av hunger när vi kom fram. Flyget varade i så många timmar så att det gick över svensk lunch och middag, men istället serverades vi ett lätt eftermiddagsmål och långt senare frukost enligt de indiska tiderna – ni kan ju tänka er hungern då?! Det är nog min allra sämsta matupplevelse en flytning, även om jag personligen tycker att Lufthansa överträffar sig själva gång på gång i just genren sämst-i-matklassen. Med Quantas till Sri Lanka eller Thai Airways till Thailand blir man däremot sällan besviken varken gällande smaken eller mättnaden, som båda är tillfredsställande.

När vi flyger med barnen tar jag alltid med ett par extra burkar med pasta, köttbullar/korv och fingervänliga grönsaker till dem. Det går alltid åt när man minst anar det, och barn som inte äter tillräckligt på flyg och därmed blir extra griniga eller uttråkade undviker man helst.

Jag skulle gärna undvika kostnaden för flygplansmat på allt annat än de absoluta långflygningarna, och skulle gärna hellre köpa min helt valfria mat enligt ett koncept som Heathrows. Håller ni med?

  1. Hear, hear! Jag tar alltid med egen mat till både mig och barnen… Är så trött på otäck flygplansmat. (Min mage strejkar hej vilt av den där sörjan som ska föreställa mat!) Tunnbrödsrullar är en klassiker, och så frukt. Fast känner mig alltid som att jag bryter mot en massa regler när jag smusslar med vår matsäck, för i själva verket ”får” man väl inte käka medhavd mat på t.ex. Norwegians flygningar?

    1. Jag vet faktiskt inte, det finns säkert flygbolag som har förbud mot det… fast samtidigt så finns ju alltid viss takeout-mat och mackor inne på terminalerna så agerar de öht på det..?

  2. Jag trodde inte man fick föra med sig egen mat på flygningar. Tänkte på allergiker osv. Måste kolla om man får det när vi skall flyga nu. Dock skulle barnen få köttbullar eller pannkakor tyckte jag det stod..

    1. Det kan säkert vara så på vissa flygbolag, men jag har aldrig stött på något om det…
      Men visst, allergier är ju knepigt men det finns väl få födoämnesallergier som verkligen är farliga i luft enbart (knappt jordnötter säger väl de senaste rönen även om man förstås respekterar just det under flygningar)?
      Ja kolla inför er resa, är det pannkakor eller köttbullar går det säkert hem men lite stödmat är oftast bra beroende på hur lång resan är och hur gamla barnen är. 🙂
      Det som kan vara med att ta med frukt är ju dock att i vissa länder får man se till att inte ta med det i land.

  3. Jag tycker iofs att det är bra att det finns mat på flyget. Tänk om man missar att handla innan, får man sitta hungrig då eller? Fast det kanske är jag som inte fattar konceptet riktigt?

    1. De flesta erbjuder väl det och kommer garanterat göra det alltid – de lär tjäna multum på de där torra mackorna till dyyyyra pengar haha. 🙂
      På långflygningar vill man ju dock ha varm mat och det flera gånger!

  4. Men hur tar du med maten då? Vad får man/vad får man inte ta genom tullen och så tex.
    Ska resa till hösten med barnen varav en är ägg- och mjölkallergiker så egen mat skulle ju vara toppen.

    1. Jo men det är inga problem in via securityn, det är bara vätska man inte får ta med. Keso har en gång gett dem huvudbry i securityn men jag fick ta med den. Haha.
      Däremot får man ha koll dit man ska, vissa ställen får man inte ta med mat till – men det är rätt ovanliga ställen, ofta öar (tänk Nya Zeeland, Australien, Fiji etc, som har egen flora – där kan det gå hundar och sniffa runt handbagaget när man landat, men det informeras det rejält om på flyget redan isf)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *