Högbo bruk – maten (frukost, lunch, fika, middag)

Jag måste ägna maten på Högbo Bruk ett eget inlägg. Det är nämligen så att Högbo Brukshotells filosofi är att tilltala ”aktiva livsnjutare, som gillar att röra på sig och samtidigt njuta av god mat och dryck.” En sådan som mig, dvs, som gärna åker på träningsresor (och andra resor) men vill vara säker på att maten bidrar till helhetsupplevelsen på ett positivt sätt. På Högbo Brukshotell lyckas man!

Restaurangen på Högbo bruk 
Restaurangen nyöppnade så sent som för några dagar sedan (!) efter en omfattande renovering. Känslan är helt annorlunda än den var tidigare, och det är nu precis hur snyggt och fräscht som helst. Det är en fröjd att äta i en sådan här snygg matsal, som trots att den sväljer många gäster inte alls känns varken bullrig eller stökig. Alla rätt!

Självklart gillar vi extra att det mesta är så lokalt producerat som möjligt.

Middag
Middagen är den som gör att Högbo Brukshotell sticker ut. Menyn är riktigt bra, maten har finess och det är riktigt, riktigt gott. Vi hade gourmetpaket vilket innebär att man för mellan 2500 och 3000 kronor (för två personer – pris beroende på datum) har logi, frukost, eftermiddagsfika och 4-rättersmiddag inkluderat. Förrätt och varmrätt väljer man från menyn, och därefter följer ostbuffé och dessertbuffé.   

Före middagen fick vi en liten aptitretare. Vaktelägg, kapris, färskost, tomatröra mm – så gott!

Till förrätt hade jag en skagentoast med kalixlöjrom som var riktigt bra, och Henke åt en carpaccio med syltade kantareller, nötter och sallad.

Till varmrätt valde vi båda oxfilé.

Ostbuffén bjuder på många spännande ostsorter från lokala mejerier i trakten, och förstås ett antal olika marmelader och annat. Himmelriket för en ostälskare som mig!

Dessert är min sämsta gren egentligen, vilket är illa på ett ställe som Högbo brukshotell. Dessertbordet är enormt och består av en massa små delikatesser i lagom storlek för att man ska kunna äta flera.

Jag gav mig på några olika chokladsorter, en soppa på blodgrape och apelsin mm, lakrits-creme brulée (ljuvlig!), chokladchili-panacotta och en tiramisu. Fantastiskt, allt.

Summa summarum – tycker du om mat i kombination med träning är helt klart Högbo stället för dig!

Frukost
Frukostbuffén är gedigen och bjuder på allt man vill ha, utan att innehålla det lilla extra. Den verkar dock väldigt populär, imorse var det fullt med folk så det måste vara många som inte bor på hotellet som kommer för att avnjuta den. Det var så mycket folk så att kameran fick ligga kvar i väskan…

Lunch
Lunchen ingår inte i paketen på Högbo, utan det får man köpa separat. För 200 kronor per person får man då en gedigen salladsbuffé, en soppa och val av tre varma rätter. Vi var inte jätteimponerade av den, vi kanske hade otur med de rätter som serverades men det kändes inte som att kvaliteten var samma som övriga måltider.

Eftermiddagsfika
På eftermiddagen dukas fikabuffén upp. Den är riktigt härligt med saker som verkligen känns hemmagjorda. Den står framme mellan klockan 14-16 så jag njöt av den två gånger – det var perfekt att hänga på låset till de öppnade och sedan komma in två timmar senare efter intensiv cykling och backa. Då med de lite fräschare varianterna smoothie och fruktsallad dock, och även knäckebröd med tillbehör finns för den som vill ha mellanmål av mindre söt typ.
  Före tränings-fika med paj, fruktsallad och biskvi för mig.

Fikat äter man i en loungedel. Hur mysigt som helst.

  

Så Högbo bruksthotell för ”aktiva livsnjutare, som gillar att röra på sig och samtidigt njuta av god mat och dryck” – ja, det är en beskrivning jag absolut håller med om.