Stockholm, Liljeholmskajen och uteserveringarna

Tänk va, äntligen är det uteserveringssäsong igen! Jag brukar ofta tipsa om trevliga ställen inte minst i min hemstad Stockholm, och det blir ofta centrala ställen med fin utsikt. Det har dock en baksida – att de i princip alltid är helt fullproppade med folk. Man får köa länge för att få ett bord och det är tid man sällan riktigt har. Eller så har man barn med sig och känner sig en aning i vägen…

Man ska inte glömma att det finns otroligt härliga ställen även utanför Stockholms innerstad, och där är det oftast både betydligt lättare att få ett härligt bord i solen såväl som att ha barn med sig. Liljeholmskajen, där vi bodde innan vi blev Nacka-bor, är ett sådant område. Där finns ett stort torg vilket betyder att solen når fram på olika restaurangers uteserveringar vid olika tidpunkter av dagen. Bara att välja och vraka!

Bäst vattenläge och kvällssol har Bankomat Seaside. Maten är (numera) också helt okej med känsla av crossover och kvarterskrog. Fullt goda rätter till lagom pris. Det är liksom aldrig fel med några smårätter eller en god hamburgare.

Precis ovanför Bankomat ligger Mama Yes. Där serveras sushi (deras spicy tuna roll är riktigt bra) och god thaimat och uteserveringen funkar.

  
På andra sidan torget ligger Indian Garden, en restaurang som serverar indisk mat av högsta klass – långt ifrån släktingarna i kategorin – och som har väldigt härlig inredning inomhus och sköna soffor på sin uteservering. Ett snäpp längre ned mot vattnet ligger Bistro Sjöviken som serverar de klassiska kvarterskrogsrätterna. Jag har ingen koll på kvaliteten då jag faktiskt inte varit där sedan de nuvarande ägarna tog över – men uteserveringen ser inbjudande ut!

 

  
Närmast vattnet ligger sedan Primo Ciao Ciao som också har den allra största uteserveringen. Under alla stora parasolll finns gott om infravärmare så på Primos uteservering sittter man gärna kvar i många timmar, långt efter att ens goda pasta eller vedugnspizza ätits upp. Och utsikten… Det finns väl ingen som kan göra något annat än att älska Årstabron?

Längre bort längs Kajen ligger Black Swan, som bjuder på lite mer spännande rätter och en helt nybyggd utservering på bästa vattenplats.

  
Så nej – man behöver inte hålla sig i Stockholms innerstad för att hitta trevliga uteserveringar – utan att göra precis tvärtom och ta sig en bit utanför staden kan vara det som är den verkligen hiten. Röd linje 10 minuter sydväst från T-centralen, exempelvis.

På just Bankomat var jag igår med 4 kompisar… Så mysig kväll! Men erkännas ska att vi satt inne. Några grader till behövs innan jag kan njuta mat ordentligt utomhus

Följ mig!

Mer läsning...
Reykjavik restaurang; Fishmarket / Fiskmarkadurinn