Lådbilslandet, Nykvarn – en recension

Lådbilslandet ligger i Nykvarn, dvs mellan Södertälje och Mariefred. Vi åkte från Stockholm på knappa 40 minuter, så det är verkligen närmare än man kan tro. Lådbilslandet är vad Stella önskade sig som sin födelsedagsaktivitet när hon igår fyllde 7 år, och enligt parkens hemsida så passar stället sig bäst för barn mellan 3 och 9 år och det känns som en rimlig rekommendation.

Den huvudsakliga attraktionen på området är ”trafikskolan”, och där kör barnen enligt sina egna regler lådbilar med riktiga motorer på asfalterade vägar med broar, rondeller och vägkorsningar. Det finns ett gäng olika fordon att välja på, med allt ifrån vanliga bilar till polisbilar, bussar, lastbilar eller långtradare med släp. Något för alla smaker. Fast, oftast får man ta det som finns när man står på tur att få åka, för det är konstant bilar och barn i omlopp på banan. Våra barn klagade dock inte på det en enda gång, för själva åken var tillräckligt roliga oavsett så de sprang och hoppsastegade sig in till de lediga bilarna. Köerna var inte alls långa igår trots att det var en julidag med fint väder, de stod som mest i kö i 10-15 minuter – vilket är helt okej med tanke på att åken när man fått plats är ungefär 10 minuter. Barnen tyckte verkligen att det var roligt att köra, lite sådär så man som förälder (till barn som vanligtvis gillar karusellerna som går allra snabbast, högst och snurrar mest…) funderade på hur det kunde vara möjligt… För oss kändes det liksom så simpelt på något sätt. Vi lärde oss en del på det – barn har egna referensramar. Såklart. Och lådbilarna var grymma, tyckte de.


  

Vill man köra lugnare finns ”jordbrukslandet” med långsammare traktorer i miniformat, och vill man ha omväxling finns minimotorcross där man kan tävla på trehjuliga motocrosscyklar eller formel 1-bilar.
  

Inträdet kostar 300:- per barn och då ingår totalt 5 åk. Det kan tyckas vara ett ganska mastigt pris. Extra åkbiljetter kan köpas för 20:-/st.

Det finns dock annat än lådbilarna som kan roa de små, så man får mer än åken för pengarna och en vistelse brukar vara mellan 3 och 5 timmar och vi hade inga problem att ha roligt i 3 timmar. Sedan var det vi föräldrar som helst ville fortsätta med andra aktiviteter, barnen hade säkert haft kul ett par timmar till.

Övrigt som roade dem var att åka flotte…

…att leka i en välgjord hinderbana…

…, att åka linbana och att leka i lekparken.

En liten vanlig karusell fanns också, och en hoppborg som dock var trasig just igår. Som sagt, barn uppskattar även det ”enkla”.

Det finns ett par caféer och utbudet verkade faktiskt vara helt okej med inte bara pannkakor (3 för 35:-, prisvärt) utan även keso-mellanmål, frukt, matiga mackor och sallader. Vi hade för ovanlighetens skull med picknick, och det fanns många bord att slå sig ned vid.

Vi tyckte som sagt att Lådbilslandet kändes väldigt ”enkelt” och undrade lite vad barnen skulle tycka med tanke på hur otroligt nöjda de varit med Legoland, Furuvik, Gröna lund och andra mer avancerade ställen – men vi får faktiskt ta det här lite som en lärdom. Barn ser det på andra sätt, och våra barn tyckte att Lådbilslandet var precis hur roligt som helst. ”Det är min bästa födelsedag någonsin”, summerade den nyblivna 7-åringen och på uppmaningen att de skulle visa vad de tyckte om besöket när vi var på väg därifrån så kom minerna nedan spontant. Så ja. Lådbilslandet är värt ett besök för de barn som kan tänkas gilla att köra bil.


Obs, värt att notera är att de bara tar kontanter (eller swisch) – så var förberedd på det.