Reseinspo; Att hyra bil på Island

Vårt absolut bästa drag när vi var på Island var att hyra egen bil. Det är något jag verkligen kan rekommendera! Det är superlätt att ta sig runt på ön på fina vägar som är i princip helt tomma på bilar. Prismässigt blir det också väldigt mycket billigare att hyra bil på Island än att åka på arrangerade sightseeingturer, och framför allt så innebär det att man kan utforska det man vill och i sitt eget tempo.

Åker man när det är issmältningsperiod (dvs vår – ca april/maj till en bit in i juni) får man på många ställen inte åka utanför vägarna men annan tidpunkt på året kan det vara läge att hyra en rejäl fyrhjulsdriven jeep – det lär vara enormt häftigt att köra offroad! Är man inte bekväm med det kan stora jeepar också hyras med kunnig chaufför/guide.

Vi höll oss till vägarna och hade klarat oss med en helt vanlig bil, men det kändes ändå rätt med en fyrhjulsdriven i miljön, så vi körde på en Suzuki-suv.


Det jag tycker var absolut häftigast på Island var att det verkligen bara är så enormt häftig miljö överallt och hela tiden. Vart vi än åkte och var vi än vände blicken så var det bara långa vidder av lavafält, berg, rykande gejsrar, berg, sjöar, hav och glaciärer. Det tar aldrig slut! Island är inte ett land med många vackra ställen – det är ett helt unikt landskap och känns snarare som att åka omkring på månen eller ja -något som är som något man aldrig tidigare upplevt iallafall. Jag saknar ord att beskriva det.

hyra bil på Island
Den vanliga synen. Inte en bil. 
Högtryck på vägen, trängsel med Islands-mått nästan... Här närmar vi oss Thingvellir - vår första anhalt på Golden Circle. 
hyra bil på Island

hyra bil på Islandhyra bil på Island

Något annat som är grymt med att köra egen bil är att man lätt stannar på rastplatser med fantastisk utsikt – och där man ofta är helt själv. Stället nedan till exempel var ett skyltat stopp på väg mot Snaefellsnes, och vi blev helt tagna av den mäktiga naturen och utsikten. När vi efter fikapausen gick ner en bit mot sjöarna på måfå insåg vi att det låg ett riktigt stort vattenfall där helt gömt från vägen. Och visst sa jag att vi var helt själva? Vi, vattenfallet, sjöarna och vidderna.

hyra bil på Island

hyra bil på Island

Det finns gott om rastplatser runt om på Island, och de är alltid tydligt utmärkta och bjuder på de bästa utsikterna.

Den största vägen runt Island, väg 1, är som synes på bilderna ovan i riktigt fint skick. Sedan finns mindre vägar runt om som är något mer skumpiga och oasfalterade… Och de behöver man inte åka men en det är ju också en poäng med egen bil (inte minst med fyrhjulsdrift) att kunna göra det och ta avstickaren till den där lilla kyrkan eller kulturminnet eller vad det nu kan vara.

hyra bil på Island

Att köra egen bil innebär att kunna planera sin egen rutt, att kunna undvika turistmassor genom att variera tidpunkter vid olika kända landmärken, att kunna spendera hur lång tid man vill på olika ställen och klämma in vandringar såväl som stunder av tystnad och njutning. Det är guld värt.

De två dagar vi hade bil under vår långweekend lade vi på en dag längs Golden Circle (med tillägg av några egna stopp baserat på guidebok och personliga tips) och en dag runt fantastiska Snaefellsnes peninsula, och vi utgick ifrån och sov i Reykjavik. Med facit i hand borde vi haft bil ytterligare en dag och då åkt hela vägen till Vik, övernattat där eller i någon liten by och så fått se ännu mer. Kanske även gjort Islandshästridning där istället för nära Reykjavik, vilket vi ansåg kändes väl massproducerat.

När jag åker tillbaka till Island – ja, det är ett “när”, inte “om” – så hoppas jag på minst en hel vecka och då vill jag åka runt hela ön med egen bil. Undrar när det kan tänkas bli?

Lite tidigare läsning;

Golden Circle

Snaefellsnes

Reykjavik 

Reykjavik-restaurangtipsen

Blue Lagoon

Islandshästar med Eldhestar

Island 2015 

Följ mig!

Mer läsning...
ljubljana uppsala likheter
Ljubljana och Uppsala – 8 slående likheter