Gravidträningen och tredje trimestern

Inte heller den här gången har jag egentligen haft det jobbigt fysiskt av graviditeten. Jag har under ingen del av den långa graviditeten problem att bära en bebis och den här gången har jag inte heller så mycket sammandragningar som jag hade med Max så jag är tacksam att jag fortfarande är rörlig inklusive promenader. Däremot upplever jag skillnad från cirka vecka 32. Det är då smidighet minskar och kroppen känns snäppet tyngre inte minst med känningar i ländrygg. Saker möbleras om, liksom.
Någon skillnad för att jag är äldre kan jag också passa på att säga att jag inte upplever överhuvudtaget. Jag tror verkligen att skillnad ligger mer i antal graviditeter än åldern, och att de fysiska förutsättningarna beror mer på gener, “tur” och vad man har för grundkondition/styrka än några år mer eller mindre. 23-åringarna på Familjeliv verkar pusta på individuell basis, har jag konstaterat. Liksom de som är 15 år äldre. På individnivå snarare än som grupptrend.
Halvvägs in i vecka 36 med exakt en månad kvar till beräknad förlossning.

När jag närmade mig vecka 30 kunde jag fortfarande frustrerad tänka att jag ville kötta mer på träningspassen och att de justeringar jag gjorde utifrån bättre kunskap kändes fåniga. Det var inte helt lätt att sätta den gränsen för mig själv, men jag gjorde det. Motvilligt.

Sedan vecka 32 någonstans har det dock känts självklart att det inte är viktigt att göra samma övningar med samma vikter som vanligt, utan att målet faktiskt verkligen är ett annat och att all (smart och korrekt) träning är bra träning. Det har känts viktigt att belasta lagom och bra, och att aktivera viktiga muskler så de inte försvinner i glömska. Med andra ord har jag med glädje kört lugnare pass, som Lofsans pass från Nyhetsmorgon.

Detta är två pass som Lovisa rekommenderar för sluttampen.

Passet ovanför på bilderna (skärmdumpade från TV4s klipp) körde jag idag (äntligen frisk från hostan!). Några bilder och film finns på min Instagram idag (livetfrandenljusasidan.se):
1. Knäböj med TRX
2. Rödd med TRX
3. Höftlyft TRX med benindrag
4. Armhävningar/bröströrlighet TRX
5. Liggande sido-magaktivering
6. Knäböj  – armhävning mot vägg

För sista månaden finns också detta förslag från Nyhetsmorgon imorse (jag spar detta till senare i veckan):
1. Knäböj med band, sträck upp med armarna i kryss
2. Hög rodd i TRX
3. Höftfällning med armarna framåt
4. Höftlyft med rygg mot bänk, håll i övre läget, jobba in-ut med fötterna
5. Stå böjd mot bord, rotera arm/armbåge bakåt/uppåt, varannan arm.

För båda passen rekommenderar Lovisa att köra 1 minut per övning, upprepa 2-3 varv.

Följ mig!

Mer läsning...
snapshots-dresden-bilder-springturism-springa-träna
Träningen igår, idag och imorgon – plan Q1 2020