Fredag och Halloweenhelg

Det är fredag! Tjoho! Även om jag nu är ledig och fokuserar på mig själv varje dag – strängeligen beordrad att dagtid enbart göra sådant som gör att jag kan koppla bort, som jag blir återhämtad av och tycker om som till exempel vila, promenader, träning, kreativ hobby etc – så är det ändå skönt när helgen kommer. Det är ju då vi blir fulltaliga och det som (allra oftast) ger den utlimata harmonin.

Det är förresten alla helgonahelgen denna helg, som är en tradition som funnits ungefär hur länge som helst (behövs lite wiki på den, någon?). Senare år har den fusionerats ihop med det betydligt mer amerikanska Halloween, och det fenomenet råder det minst sagt delade åsikter om. Jag har kanske inte varit odelat positiv från start, men numera har jag helt kapitulerat. Barnen älskar att klä ut sig och inte minst i läskiga kläder. De går totalt igång på monster och läskigheter. Vem kan klandra dem? Magin!
Vidare finns inte många måsten kring helgen, utan gör man en pumpa till farstutrappen så är det fint så (och barnen blir överlyckliga) men även om det finns hur många idéer som helst på passande maträtter som ser ut som betydligt andra saker så finns inga krav på det. Med det sagt så tycker jag att det är enbart härligt med ett ändå lite speciellt tillfälle såhär under den långa hösten, och vill entusiastiska och glada barn köra lite bus- eller godis i grannskapet utklädda i sina älskade maskeraddräkter så är det iallafall inte en glädje jag vill dämpa. Att köpa hem lite godis är ingen belastning, direkt.

halloween-tivoli

Ett Halloween-pyntat Tivoli i Köpenhamn för en månad sedan. Det är många nöjesparker som anammat konceptet, till exempel kör Parken Zoo, Kolmården, Liseberg mm väldigt tydliga satsningar på Halloweentemat och har extra öppet – passar väldigt bra med barnens höstlov från skolan.

Jag kan hålla med om att det inte är en svensk tradition utan en totalt adopterad, men så börjar väl väldigt många saker? För mig som inte är särskilt troende (i någon religions anda iallafall) är inte alla kristna högtider direkt jättelogiska, och att vi med tiden får influenser från andra länder är inget konstigt. Jag har inget behov att bara bejaka våra “svenska arv och traditioner” utan tycker enbart att det är helt logiskt att det i vårt multikulturella samhälle blandas upp en aning.
Hur tänker du kring Halloween?

Imorgon kommer barnen hem och det blir bus- eller godisande (om de inte redan hunnit med det i Borlänge), för jag tror det är imorgon lördag som gäller? Idag fokus på det där med en lugn dag och så hotellövernattning och kvalitetstid bara jag och Henke ikväll. Sa jag Fredag- Tjoho!?!

 1. Jag är uppvuxen med Halloween sedan barnsben (mycket amerikanska influenser med vänner och släkt) och har med mig kärleken till högtiden sedan dess. Däremot gillar jag verkligen inte hur många svenska kids ser det som en “hit med godiset”-högtid. För ett par år sedan kom ett gäng preteens utan antydning till utklädning och slängde fram en hink för att hiva in lite socker. (Det gänget fick för övrigt “fulgodiset” jag hade här hemma… 🙂 Nej, ska det vara så ska det vara. Kanske ett gäng ritade teckningar, men framför allt lite ansträngning vad gäller klädseln!

  Vad gäller Alla Helgona tycker jag att det är en mäktig känsla att se kyrkogårdarna fulla med flämtande ljus som en påminnelse om de som har gått före.

  1. Nej det där alltså – givetvis ska de anstränga sig lite (jag är supernoga vid påsk också och kräver att de ska ha målat påskhälsningar då).
   Men alltså vilken fantastisk halloween-fest Sebbe hade idag! Det märks verkligen att ni är rutinerade. Jag ser och lär!

   Ja, det ena behöver inte utesluta det andra och jag håller med om att det är mäktigt med gravarnas alla ljus på kyrkogårdarna. Så gripande och vackert.

 2. Åh jag älskar portalen till Tivoli i Köpenhamn. Har du varit på Berlin Zoo? Deras entré är lika fantastisk!

  Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
  Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Kay Boyesen till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://tinyurl.com/o622tyu

 3. Härligt att fira när barnen gillar det!

  Jag själv och min familj firar dock inte Halloween. Våra barn är tonåringar och Halloween var inte vidare stort när de var små. Möjligen har man haft någon pumpa på trappan. 😉 Jag gillar det fina med att skänka en extra tanke åt de bortgångna denna helg, med ljus på kyrkogårdarna.

  Här har jag skrivit om bakgrunden till Halloween, både på min New York- och språkblogg: http://www.newyorkmybite.com/2015/10/halloween-i-new-york.html

  Ha en mysig helg!

  1. Halloween i New York är ju något alldeles extra – tack för länktips! 🙂

   Nej visst har det gått snabbt med Halloweens ökade firande i Sverige de senaste åren. Förstår verkligen att till och med tonåringarna känner att de inte är med på det tåget.

   Tack, ha en härlig helg du med!

 4. Traditioner ändras ju hela tiden och Halloween är kul! Våra gamla traditioner innehåller ju också massor av influenser utifrån. Sedan ser jag inget av detta som ett hot. Vi kommer ju att behålla Lucia och kräftskiva också, vad än SD vill få oss att tro…

  1. Men precis min poäng också – det är verkligen inget hot utan en helt naturlig (och för min del välkommen) utveckling.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Sveriges fulaste stad – Mitt Borlänge. Vackra Borlänge.