Reseinspo; Isaberg Mountain Resort – äventyrs och multisportcentrat i Småland

Hestra är samhället min man kommer ifrån (något han för övrigt är extremt stolt över), och det ligger 6 mil söder om Jönköping i Småland. Isaberg är berget i Hestra som gett namn åt både skidbacke och golfbana, men numera finns vid Isaberg så mycket mer än så. Jag skulle säga att Isaberg Mountain Resort som det kallas numera är södra Sveriges bästa multisportcentrum, och den modernisering – man kan nästan säga förvandling –  som stället genomgått de senaste åren tilltalar mig så enormt och borde göra att ännu fler hittar till Hestra och Isaberg. Det är ett riktigt center för multisport!

Isaberg

När vi var i Hestra innan vi fick barn var det på golfbanan vi hängde, men nu är det helt annat som lockar – både för oss och för våra barn, sommar såväl som vinter. I år har vi (ännu) ingen riktig vinter med massa snö i Hestra trots sitt läge på småländska höglandet vilket brukar betyda hyfsat snösäkra vintrar, så på bilderna nedan som blandar bilder från sommar och årets december är det inte färgen på marken som skiljer men det går nog ändå ganska bra att se vilka bilder som är från vilken månad…

Inramning och miljö

Givetvis är det mycket skog i inre Småland, och utöver mörk och tät skog även flera sjöar. I skogen finns många utmärkta vandringsleder, sjöarna är badvänliga och det hyrs ut roddbåtar såväl som kajaker/kanoter. Längs hela strandkanten och i skogen finns grillplatser och det känns verkligen som att kommunen förstått att på bästa sätt lyfta fram den vackra omgivningen och göra den tillgänglig för alla.

Mountainbike – leder och teknikbana

Isaberg är fantastiskt för den som gillar mountainbike, och har du inte en egen så finns det till uthyrning. Det finns ett tiotal olika leder av olika längd och svårighet runt, nerför och uppför berget. Dessutom finns en nybyggd teknikbana (XC-bana) där det går att träna olika moment eller helt enkelt bara ha roligt. Klar utmaning och underhållning för både stora och små.

Skidbacke och golfbana

Isaberg är Södra Sveriges största skidanläggning och har 8 liftar och 10 nedfarter. Nedfarter i alla färger från enklaste gröna till svåraste svarta finns, och bland liftarna finns en toppmodern 6-stolslift. Det finns 8 lifter och 10 nedfarter i Isaberg – även kallat “Smålandsfjällen”. Det är förstås mindre snösäkert än skidorterna i norra Sverige, men det är oftast bra med snö på Småländska höglandet, och man har ett rejält utbyggt snökanonsystem.

Golfbanan har vi som sagt spenderat många timmar på, och den är enormt fin både till skick och vackert läge vid Hammarsjön och Nissan. De två golfbanorna, Östra och Västra banan, är varierade av park- såväl som skogskaraktär.

Älgpark – Isaberg Moose Park

Det är kanske ingen skräll att det går att se älgar i Småland. Vid Isaberg har man spärrat av ett område om hela 6 hektar där ett antal älgar bor i naturlig miljö men kan ses av besökarna, som även lär sig mer via informationstavlor längs stigen vid hägnet.

Höghöjdsbana – Isaberg Tree Top Adventure

Höghöjdsbanan kan sägas vara en blandning av klättring, lek och äventyr och olika banor med olika svårighetsgrad gör det till en otroligt rolig aktivitet för alla våghalsar i familjen (från 8 år). Man rör sig alltså uppe i träden, och går mellan plattformar på olika nivåer, upp till 15 meters höjd. Det ställer krav inte bara på mod utan även balans och koordination. Mellan vissa plattformar är det linbana som gäller – galet kul!

Vi körde äventyrsbanan förra sommaren och kan garantera att det är enormt roligt och ger maxat adrenalinpåslag. Läs mer om när vi körde höghöjdsbanan i Isaberg här.

Äventyrslekpark

Lekparken i området är helt fantastisk och en utflyktsdestination i sig. Alla kan oavsett ålder och intresse få sitt i lekparken, som utmanar och kittlar både med klättring, snurr, studs och hopp. I anslutning till parken finns ytterligare grillplatser och stora gräsytor för frilek.

  

Äta och bo

Invid anläggningen (se det blå huset på bilderna ovan) ligger restaurang Höganloft. Jag har inte själv testat restaurangen ordentligt (mer än deras fräscha och nytänkande pizzor) men har hört att det ska vara riktigt bra mat som är gjord av lokala råvaror. Sånt gillas!

Bor enklast och billigast gör man i stugbyn som också ligger ihop med allt annat på anläggningen. De flesta stugorna är riktigt fräscha och allra bäst bor man ett stort gäng i den största stugan som är hela 157 kvm. Den är precis hur läcker som helst och trots att man bor många så är den så smart utformad så att man varken stör varandra (om man inte vill) eller upplever det som trångt. Vi bodde där för årliga golfmästerskapen för några år sedan och pratar fortfarande om hur grymt det var.

Vill man hellre campa så är campingen toppmodern.

Några kilometer bort finns också det lite lyxigare alternativet; fina värdshuset och herrgården Hestraviken.

Vi har det ju otroligt bra när vi är i Hestra, förstås, med villaboende, trevligt umgänge och inkluderad barnvakt av allra mest entusiastiska slag. Läs gärna mer om Isaberg hos mig här. Men som ni hör finns det minst sagt många anledningar för alla att inte bara åka förbi Hestra på Nissastigen utan att även göra Hestra och Isaberg till en destination i sig själv. Ett riktigt mecka för den som gillar aktiva dagar, oavsett ålder. Testa! Jag vågar lova succé.

Följ mig!

Mer läsning...
Att resa till Irak och Somalia…