Och så peppen inför min Norge-resa; Det här ska jag göra i Bergen

TJOHO hörrni, nu närmar det sig verkligen nästa avgång för mig! På måndag lyfter planet västerut mot Norge och Bergen, och nu har mina planer fallit på plats, så jag kan dela med mig lite av vad jag tänkt göra i Bergen såhär redan i förhand så ni vet vad det kommer att rapporteras om här i början av nästa vecka – för som vanligt kommer jag förstås skriva under resans gång. Det blir 2,5 maxade dygn för mig och Meja, som alltså åker själva på den här lilla turen – som är kort men kommer att innehålla en hel del av det jag länge drömt om.

milford sounds by plane (1 av 1)

Måndag:

Vi åker till Arlanda på lämpligt sätt, Arlanda express är bekvämast men onödigt dyrt och vi har ingen stress så det lär bli en flygbuss. Efter lunch på Arlanda går flyget och vi har en eftermiddag och kväll i Bergen. Jag har fått ett Bergen-kort, vilket betyder att jag har superbra möjligheter att se och uppleva staden smidigt och prisvärt. Jag tänker strosa i stan, fota en massa, slinka in på några museum och så kommer Bergenkortet även att få avgöra vilken restaurang jag tar på kvällen. Vi checkar in och sover på Clarion Collection hotel Havnekontoret, och skedar oss förmodligen sedvanligt genom natten, min bebis och jag.

milford sounds by plane (1 av 1)-4

Tisdag:

Tisdagen är min allra mesta pepp-dag! Då kommer jag göra en fjordtur som heter “Norway in a nutshell“. Det är en rundtur som innefattar en rad häftiga upplevelser och landskap. Dels åker man tåg flera sträckor som ska vara några av världens allra vackraste, Bergen railway och Flåm railway, på mätliga Aurlandsfjorden och lilla trånga Nærøyfjorden åker man båt och så sammanbinds allt med buss på vissa sträckor – även det genom vackert landskap. Hur mäktigt låter det inte? Det är en tur där avgångarna är skräddarsydda för turister så alla avgångar går ihop smidigt, och enklast bokar man den genom Fjordtours. Man kan sträcka ut den över fler dagar och kombinera med övernattning i någon av de små byar man stannar vid, men jag kör den som en maxad heldag och min packning består av ergo bärsele, ryggsäck och kamera med stativ. I detta nu kämpar jag för att få min Sony a5000 att funka med fjärrutlösning via min iPhone. Hur coolt vore inte det?

milford sounds by plane (1 av 1)-2

Onsdag:

Hela onsdagen befinner jag mig i Bergen, och då tänker jag ta linbanan “Flöibanen” upp till utsiktspunkten Flöyen 320 möh. Helst vill jag därifrån vandra till toppen Ulriken vilket ska ta runt 5 timmar, men jag måste försäkra mig om att det funkar med barn i bärsele – och att Meja visat sig stabil i den. Sedan suger jag ut det sista av Bergen, kanske pustar ut på något av alla caféer som lokalinvånarna talar sig så varma om, innan jag reser hem igen sent på kvällen.

Vad ska du göra i Bergen? har många frågat uppriktigt förvånade över denna rätt spontana Norge-bokning. Jo, det här – och det låter väl inte så dåligt? Jag är otroligt pepp!

milford sounds by plane (1 av 1)-5
Notiser:
1. Alla bilder i inlägget är från Nya Zeeland och Milford Sounds, vilket är den mäktigaste fjord jag hittills sett. Vi flög dit med ett litet 7-sitsigt Cessna från Queenstown, med varsitt barn (10 månader respektive 3 år) i knät. Den dagen kan ni läsa om här.
2. Jag har sytt ihop min resa helt själv utifrån mina önskemål om vad jag vill göra i Bergen med omnejd, men har fått några samarbeten på delar av dem. Alla åsikter är således som vanligt mina egna men jag är tacksam för samarbete med Choice hotels, Bergenkortet och Fjordtours.

Följ mig!

Mer läsning...
Jag bokade en utlandsresa…