Att sova själv, aka att lära bebisen sova

Jag har två övertygelser för små cirka halvårsbebisar, plus (eller snarare) minus någon månad. 1) Om de visar intresse för mat så ska de få börja med det, och 2) de kan sova men inte helt av sig själva – de behöver lära sig bättre sömn liksom de får guidning inom allt annat av sina föräldrar.

1) Att vänta hur länge som helst med att ge smakprov från övrigas mat tror jag gör att de kan få betydligt mindre intresse under en lång tid framåt. Visar de intresse vid 4-5 månader så bör de få smaka lite mat, för att göda intresset. Missar man intresseperioden och fortsätter total helamning så kan de tappa intresset och så blir det mycket svårare senare när de faktiskt behöver maten. Meja, snart 6 månader och total flaskvägrare, visade intresse för kanske en månad sedan och är sedan några dagar nu uppe i en hel portion gröt på kvällen. I övrigt helammar hon, och smakar lite mat med oss på en smakportionsnivå, när det passar. Det är roligt med hennes intresse, och det är skönt för mig att kunna släppa det totala beroendet om kvällarna och så är det bra för hennes sömn också. Hon äter nu gröt när vi äter middag runt 18, och somnar strax efter 20 efter en sista amning. Jag är en total amningsförespråkare – älskar närheten och symbiosen – men måste inse att hon är min lilla bebis oavsett om hon äter lite annat eller inte.

2) Vid halvåret ska de också kunna sova lite mer ordentligt, framför allt om de får i sig något stadigare på kvällen än bröstmjölk. Mejas snuttande har de senaste månaderna ökat från helt okej sömn (kanske för att man har lägre krav när de är riktigt små) till en rätt jobbig nivå. Det känns givet att hon inte behöver mat varannan timme på natten, liksom. Att hon får vänja sig vid att sova igenom de där små uppvaken är således enormt mycket värt för oss alla. Så inatt bäddade Henke i Mejas rum åt mig med öronpropp på kudden och allt (jag var inte hemma på kvällen) och gjorde sig redo att lära bebisen sova och somna om. Det är inget alternativ att jag skulle göra det – för då är amning/snuttning för nära till hands. Han hade gungat henne (vi har tassar på spjälsängen) genom några oroligare perioder, men inte så många eller mycket ändå. Vid 2.30 vaknade jag till och hörde hennes lilla gnyende från mitt rum och då var ena sidan nära explosion så jag gick och gav henne mat. Hon hade ju ändå missat klockan 20-amningen, tänkte jag. Henke tyckte att jag gav upp men det var ju både för det onda (orka pumpa?!) och för missad kvällsamning, så jag tyckte inte det och återvände till mitt egna rum efter. Och sedan sov hon vidare i sin säng till 7.30 (när andra sidan var redo att explodera för övrigt) – och det får väl ses som en klart grym start.
3 nätter brukar vara någon form av magisk formel, så vi hoppas på lite mer etablerade framsteg efter det. Målet är inte hela nätter, men mat en gång på natten ska räcka tycker jag, och gärna lite senare – fram emot 03-05 snarare än runt 01 som den senaste tiden, hoppas jag på.

Det som väntade på mig när jag kom hem från en kväll på spa – som jag snart ska berätta mer om.

Min natt? Jag somnade lite för sent men sov som en stock. Herregud vad skönt! Inatt, när hela situationen med eget rum och säng inte känns lika overkligt ovan, tänker jag nyttja det hela ännu mer. Slappna av. Ge mig 7-8 sammanhängande timmar för första gången på över ett halvår, pleeeease!

Håller du med om mina två övertygelser ovan? Hur har du/ni gjort? Tipsa gärna!


Morgonstund imorse. Max hade feber i tisdags och lite igår, så han är hemma med oss. Mysiga morgnar, väldigt lugna dagar.

  1. Håller nog med i stort! Med de två äldsta var det dock aldrig någon issue, båda sov genom natten från två månaders ålder (lyx, jag vet men det har jag förtjänat med mina graviditeter ;-)). Ingen av dem har velat samsova heller, har sovit i egen säng. Minstingen var en ny sort! Ville gärna ligga mellan oss och gosa (yay!) och åt längre på nätterna. När vi väl bestämde att det fick räcka så gick det hur smidigt som helst. Hon vaknade men fick ingen mat och somnade om av lite gos. Nog vi som slentrianmässigt gett flaskan (har ”bara” delammat) för länge… Sen har det gått upp och ner. Hon har inte ätit på natten men haft lite struliga/oroliga nätter fram till ettårsdagen ungefär. Bökigt i sängen för oss alla, en stor bebis snurrar runt mycket. Flyttade henne från vår säng till spjälsäng bredvid mig, sedan spjälsäng i samma rum och till sist till eget rum. Nu lägger vi henne i egen säng i eget rum vid 19, hon somnar själv och snabbt och vaknar framåt 06. Helt underbart!

    1. Ja det hade du verkligen förtjänat! Men precis, det finns ju faktiskt ganska många barn som gör det av sig själva tidigt, men nog är det ovanligt!
      Och ja det där nattgoset… Det är ju mysigt också.. Men jag måste ändå tänka att sömnen är viktigare för alla och så får man ta goset dagtid. I längden fungerar man ju inte utan sömn, och givetvis är den skön för barnet också. Skönt om de kan hitta sin egen trygghet i sömnen på natten.
      Vi har haft fyra riktigt bra nätter nu, när jag sovit i annat rum. Inatt sov hon 20-07.30, fast lite handpåläggning från Henke på natten genom småbökande. Så frågan är vad vi gör nu? Eget rum?! Gah!!!! Det vette sjutton om jag är redo för – men det finns egentligen ingen poäng att vänta. Hm.

  2. Vi har gjort ungefär liknande med nätterna. Med våra två barn har vi vid ca 5 månaders åldern slutat med nattamning. Vi tänkte att det skulle vara skönare för barnen (och för oss) att inte vakna hela tiden och kunna sova i lite längre sjok. Så min man var uppe i två nätter och bar och vaggade för att natta om medan jag sov i ett annat rum. Och efter det behövdes det inte snuttas på natten. För våra barn har det funkat fint. Och så tajmade vi det så att det inte var arbetsdag för min man dagarna efter. Jag hade en barnmorska som sa att om vi skulle börja gå upp och käka leverpastejsmackor mitt i natten kommer vi också börja vakna och känna oss hungriga på macka varje natt. Makes sence tyckte jag. Så länge man känner sig trygg i att de inte behöver maten.

    1. Det låter positivt verkligen – och är ju ungefär så vi gjort också. Nu har det inte ätits på natten på fyra nätter, så nu ska vi inte tillbaka till det igen! Sen kan jag tycka att efter 4-5 är okej om det behövs, och så somna om extra skönt de sista timmarna… Men det visar sig.
      Och visst är det en vanesak och skulle vara det för oss vuxna också! Bra poäng av barnmorskan!
      Och ja exakt, givetvis bygger hela tänket om att vänja av vid natt-mat på att de får i sig tillräckligt och går upp fint i vikt. Annars får man förstås tänka annorlunda.
      Tack för din kommentar!

  3. Ja, jag vill minnas att jag också hade nån morgon-definition vid ca 4-5 tiden med frukost-amning och om man hade tur lite mysig om-somning 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *