Om att skapa sig Balidrömmar – en planerad rundresa på Bali

Jomen jag tänker ju Bali, då. Jag har förstått att vissa stränder faktiskt inte är värda ett besök, men jag tror också att det finns ställen som är helt fantastiska och som man inte vill lämna. Bali har länge varit en dröm för mig, och det är dit vi siktar för vår vinterresa – även om det är regnperiod. Att stränderna är lite mindre vackra (bland annat pga att det blåser in skräp) och att det kommer regna någon timme om dagen eller i värsta fall mer får vi helt enkelt leva med. Vi har inte möjlighet att åka någon annan period, så – så är det med det. Någon avråder för den perioden, men många jag pratat med som varit där mycket tycker att det inte är så mycket att oroa sig för.

På Bali har jag hört bra om och fastnat för strandställena Uluwatu, Kuta och Sanur. Där tänker jag mig att vi inleder, så att vi direkt kommer i semesterstämning. Sköna, lugna dagar i paradiset, innan vi ger oss på det som i mina ögon är så lockande med Bali; inlandet. Ställen jag hört ska undvikas är stranden Jimbaran som ska vara smutsig och turistig och Pecatu. Jag går hårt på det jag läser och hör tips om!
Det upplägg jag tänker mig för oss är att inleda med de nämnda stränderna ovan på Bali i kanske 5-6 dagar, åka vidare in mot inlandet och Ubud lika länge, och sedan tillbaka mot stränder och över till Gili islands innan vi åker hemåt igen.

Min mesta inspiration om Bali har jag hittat hos Christine på fina bloggen 29 grader. Hennes guide till Balis stränder är fantastiskt bra.

Några nätter på hotellet Puri Santrian (nedersta bilden nedan) vid stranden Sanur (översta bilden nedan), skulle vara värdigt och lockande. Kanske först tre nätter där? Såhär skriver Christine om det.

Sanur-Beach_Bali_IMG_5010_1Foto: Christine Ericson, 29grader.se

Puri-Santrian-Hotel_Sanur_29grade Foto: Christine Ericson, 29grader.se

I samband med Sanur också några nätter på Kuta beach, kanske 2? Den ska tydligen inte komma till sin rätta under regnperioden, men vi chansar. Den lite livligare inramningen än lugnare Sanur känns som något vi gillar, ändå.

Sunset-Kuta-Beach_Bali_29grader Foto: Christine Ericson, 29grader.se

Vi ska helt klart spendera mycket tid i Ubud, cirka 5 nätter tänker jag mig. Ubud ligger mitt på ön och bygger på att göra härliga utflykter till vattenfall (som Sekumpul och Lemukih om de är görbara med barnen) och risterasser (som Tegalallang), kaffeplantage och varma källor, göra yoga och detoxa (okej då, det senare lär det inte bli för vår del), och leva allmänt ekologiskt härligt och harmoniskt. Jag tänker extra schysst hotell med pool så att det blir barnvänligt i allt det vuxenhärliga. Kolla in Ubud hanging gardens… Kanske något sådant? Drömmen!

Tegalallangan-Rice-Terrace_29graderFoto: Christine Ericson, 29grader.se

Sedan tycker jag att Gili-öarna bör få sig ett besök. Läs bra om dem hos Hallins reseblogg här. De tre paradisöarna Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air ligger inte alls långt ifrån ön Lombok som ligger öster om Bali. Dit åker man vanligast med båt från Bali. Gili Trawangan är störst och på ena sidan ön finns enkla boenden med direkt vattenläge och på andra sidan även lyxigare resorts. Det finns ingen trafik på ön, utan man tar sig lätt runt med cykel. Det kommer passa hela familjen, tänker jag, och sneglar mest mot ganska enkla och prisvärda boenden med ”känslan”. Om man nu kan avgöra den internetledes. Jag väntar på tips från en bekant som jobbat i många år som dykinstruktör där. Gili air och Gili Meno är mindre och har mer orörda paradisstränder, men vi gillar att kunna se folk så den där totala paradisiska tystnaden nöjer vi oss nog med att njuta under dagsutflykter.

Kanske runt 5 nätter där?

Tropical coastline.
Foto: Från Hallins reseblogg 

Vad tror ni om den här planen? Nu ska jag bara bege mig in på en resebyrå och få hjälp med biljettbokning.  På ditvägen mellanlandar vi, enligt de avgångar jag har span på, i Singapore och min tanke är att förlänga med ett par nätter där. Dels för att lätta upp resan lite för barnen, men allra mest för att andas lite Singapore och uppleva hotellet Marina bay sands inte bara som bargäst utan även hotellgäst – bucket list!

 1. Jag tycker du är på helt rätt spår vad gäller Ubud. Vackert och mysigt med mycket konstgallerier. Jag har bara varit där över en dag men önskar verkligen att jag hade planerat fler dagar där. Åkte forsränning, gick på egen hike bland risfälten efter en vägbeskrivning från en av eyewitness travels böcker tror jag det var. Overkligt vackert. Och avslutade i en av de vackraste infinity poolerna jag sett, på Alila hotel. Vi bodde inte där, men man kunde åka dit med hotellets shuttle och hänga några timmar. Jag hade gärna bott där men det passade inte resebudgeten då.

  Går i liknande tankar om att dela upp lång flygresa i research inför eventuell resa till Chile med barn. Har du bra tips på resebyrå? Har hittills bara försökt sätta ihop resorna på egen hand.

  1. Bali är underbart! Vi bodde i ubud i tre månader förra året. Barnen tjatar fortfarande om att flytta dit, vilket jag skulle göra om det inte var för att utlänningar inte fick äga mark och visakrånglet. När det är regnperiod åker skräpet med ner till havet därför är stränderna fulla med skräp. Jimbaran är en jättefin strand bättre än kuta. Kuta är riktigt stökig men bra om man vill lära sig surfa. Just nu planerar vi att övervintra där. Det blir nog surflektioner för sexåringen då med!

   1. Men då måste jag kolla Jimbaran närmare. Undrar var jag hörde illa om den stranden..? Omvärderar. 🙂

    Ska in och läsa en massa hos er!

    Ja – surf är ju otroligt kul, och bara att bodyboarda är ju superkul för både oss vuxna och barnen (minus hon som blir ett då, förstås). Samtidigt vill vi ju inte ha FÖR höga vågor med tanke på barnen. Så de mesta surf-stränderna kommer gå bort…

    Tack för kommentaren!

  2. Men åh, TACK för en härlig och informativ (och inspirerande!) kommentar! Egen hike bland risfälten åker direkt upp på önskelistan!
   Och jag vill verkligen SÅ gärna bo på hotell med infinity-pool ut mot djungeln… Det är drömmen! Hoppas jag hittar något som passar budgeten – det gör inte hanging gardens har jag konstaterat. Haha. 🙂

   När vi åkte på vår jorden runt-resa så hade vi hjälp av STA travel. Det funkade superbra, vi hade en grym kontakt där. Det blev både perfekta flygningar och kändes inte dyrt.
   Sedan när vi gick tillbaka för rundresan i Mellanöstern ett par år senare så hade den kontakten slutat och vi fick inte lika bra hjälp. Till slut hittade de avgångar (där vi letat upp det mesta själva) men det landade på snordyrt. Slutade med att vi gjorde alla bokningar själva, på exakt den rutten de till slut landade på, ungefär hälften så dyrt som det vi fick på förslag.

   Nu behöver vi nog dock hjälp, för jag tror inte man kan lyckas ”förlänga” mellanlandningar på egen hand?
   Jag vet inte var jag börjar den här gången faktiskt, måste lyssna runt lite. Det är skönt ändå med resebyrå för rejälare bokningar när det är många sträckor. Fast, 99% av gångerna gör jag bokningarna själva – men just med mellanledningar osv som sagt…

   Chile låter verkligen spännande! Är så nyfiken och sugen på Sydamerika!

  1. Ja men jag hoppas det! Det känns så!
   Nu vill jag bara boka flygbiljetterna så det blir lite mer verkligt…

  1. haha, härligt att höra! Lite halva poängen – både för er som läser och för mig själv. 🙂

 2. Ni får verkligen inte missa östra Bali! Vi var tre nätter i Amed i februari i år, det var mitt absoluta favoritställe på Bali, otroligt vackert. Vägen mellan Sanur och Amed var fantastiskt fin också. Kuta var inte min grej men barnen älskade Waterbom där, väldigt fin och välskött (och dyr) vattenpark.

  1. Det har jag knappt hört talas om – måste verkligen kolla in! Tack för tips!!

   Hört lite både och om Kuta (och inte minst är det allra mest skräpigt pga regnperiod) – men måste nog se iallafall tänker jag… Hm.
   Undrar om jag kan förlänga resan lite utan att min man märker? Haha!

  2. Hej Lotta,
   Vet inte om du kommer se detta men chansar.. väldigt inne på några nätter Amed nu.
   Tänker Sanur 3 nätter -> Amed 3 nätter -> Ubud 5 nätter. Hur reser man – taxi/privatchaufför? Har du något särskilt boende i Amed att rekommendera?

 3. Åh, men vilken research du gjort! Det är ju ett tag kvar för oss och jag har ju andra span innan, men helt klart att Bali verkar lovande. Själv har jag snikat in på Canggu eftersom det finns många vyer med risterasser (kan vara min favoritvy i världen näst efter stränder) och prisvärda hus. Jag hoppas verkligen ni kommer iväg så jag kan ta lite rygg på er resa sen!

  1. Men alltså – +1 på det där med risterass-vy! Glömmer aldrig min första sådana upplevelse, på Sumatra. Åh!

   Måste kolla in Canggu. Hjälp mig så mycket du bara kan, haha. Perfekt för er också med min research – nu hoppas jag bara att vi landar biljetter och så.

   Också hört jättegott om hus. Med kokerskor och hela alltet. Men, vi hoppar nog det – när vi åker bara familjen så gillar vi att träffa lite annat folk också. Husliv får räcka till vardags, när vi inte har (många) fler i sällskap att hyra med alltså.

 4. KBK för kung och fosterland. Kul att få läsa, jag trodde ni skulle ha något lugnare tempo, alltså vara mer på ett och samma ställe, vet inte vart jag fått det ifrån. Men en stilla undran: Hur länge ska ni vara borta totalt?

  1. Men yes KBK!
   Nej, allt för lugnt tempo är inte vår grej… Men kanske blir detta lite för hoppigt – vi får se vad vi landar i. Det är ju dock inte så långa avstånd där tänker jag, så därav att det borde vara hörbart.

   Inte så länge tyvärr – tror vi har runt 3 veckor att röra oss med. Jag tänker mig att skarva in alla helger som är möjliga då för att stretcha – men det är ännu inte förankrat hos den arbetande av oss (min föräldraledighet fortskrider ju då…)

 5. Ja visst är det härligt att reseplanera! Själv är jag nästan färdigpanerad vad gäller julresa.
  Har inte varit på Bali på 25 år men då var det fantastiskt, särskilt Ubud (förutom att jag blev biten av en apa??) och Gili som jag då upplevde som paradiset. Ni får säkert en härlig resa!

  1. Ap-bett låter inget vidare! Dock en cool historia – haha!

   Vart landar ni? Vet att vi pratade om det på Travellinks event!! Ser fram emot att höra mer om det!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *