åre sommar åreskutan

Åreskutans (dimmiga) topp

Det fanns en sak vi mer än något annat ville göra den här Åre-resan; att gå upp på Åreskutans topp. Att gå från det ställe där kabinbanan kommer upp och upp till toppen är bara en dryg kilometer – men det är en kilometer som innefattar 146 höjdmeter och har riktigt ojämnt underlag, så för små barnben är det en utmaning.

Givetvis gör man bäst en topptur när vädret är klart. Det innebär milsvid utsikt, härlig inramning med rinnande fjällbäckar, små sjöar, betande renar (om man har tur) och ja – det finns många motivationsfaktorer för små barn.

Är det dimmigt, blåsigt, kallt och blött får man jobba med helt andra motivationsfaktorer. Sånger, äventyr, lagtävlingar och inte minst fikapauser – även om de också känns rätt kalla i sånt väder.

Men vi tog oss upp, och jag är riktigt imponerad av barnen! Max klagade inte en enda gång varken upp eller ner – vilket överraskade oss. Våra barn är inte sådana som av naturen bara biter ihop och kör, utan det är rätt gnälligt när det fysiskt ansträngande överträffar rolighetsgraden, så att säga. Med det sagt var känslan på toppen superhärlig och vi var alla nöjda att ha kommit upp – men det gav sig uttryck på lite olika sätt. Haha!

Vi gick den lätta leden upp, vilken är 1200 meter till skillnad från den branta leden som är 800. Rent klätttingsmässigt hade nog våra barn, 5 och 8, klarat båda om förutsättningarna varit bra – men så hade vi ju med bebis i sele också. Den lättare orange-vita leden kändes med andra ord som ett bra val, och vi gick upp från kabinen på kanske 35 minuter och ned på 30. Hur kabinbanan har öppet står under den här länken hos Skistar. Vanligtvis har toppstugans café och restaurang öppet samma tider som kabinbanan, men idag var det för dåligt väder så den var stängd. Glöm inte matsäcken!

I övrigt har vädret inte varit så illa idag ändå. Det började regnigt på förmiddagen men sedan har det spruckit upp rejält, och dimman ligger mest som ett täcke just längst upp på Skutan. Efter vår lilla strapats är det dock nu bastu och pool på vårt hotell; Fjällgården som lockar mest, så vi nöjer oss nog så för idag!

Blir vädret bättre imorgon vill jag gå upp igen… Haha! Jag tror inte jag får med mig några barn på det dock. Och så verkar det finnas risk för åska på eftermiddagen, och blixtar undviker man gärna på berget känns det som. Det är ännu oklart när vi åker vidare från Åre – jag är sugen på att vara kvar ytterligare några dagar.

Följ mig!