Tjejmilen 2016 – för henne

Det känns kanske ganska långsökt att jag faktiskt ska springa Tjejmilen i år. På lördag, rättare bestämt. Sedan jag fick Meja, sent förra året, så har jag sprungit ungefär 5 gånger. Som mest kanske 4 kilometer… för att känna på. Inte stressa kroppen. Jag har ju gått igenom något stort – en graviditet och förlossning, och har behövt ge kroppen tid att läka – och jag har fått en dotter.

DSC03530

En dotter som har alla möjligheter i livet. Som fötts till en värld av ekonomisk stabilitet, av stabil sjukvård, till ett liv där hon kommer att få vara barn så länge hon är barn och där hon kommer att respekteras som den hon är.

För henne

Så är inte fallet för alla. Jag kommer att springa (eller gå-jogga) Tjejmilen i samband med Plan Sverige för att sprida deras otroligt viktiga budskap – jag springer #förhenne.

För alla Plan Sveriges projekt runt om i världen, vars gemensamma nämnare är FLICKOR – och att förbättra deras liv ute i världen.

Du kan också hjälpa!

I år är fokus på Childmothers – dvs barn som blir mammor. Plan Sverige vill ta ställning och hjälpa – inga barn ska tvingas föda barn!
Du kan också hjälpa till i kampen – genom att sms:a FLICKA100 till 72910. Så enkelt  skänker du 100 kr till Plan Internationals arbete för flickors rättigheter.

  • Varje år föder över 7 miljoner flickor under 18 år barn. Det motsvarar ungefär 20,000 flickor om dagen.

  • Uppskattningsvis 2 miljoner av alla barnmammor är under 15 år. De löper störst risk för komplikationer i samband med graviditet och förlossning.

  • 70 000 flickor i åldern 10-19 år dör varje år av komplikationer i samband med graviditet och förlossning.

  • Tidiga graviditeter är ofta kopplat till barnäktenskap. Varje år gifter sig 15 miljoner flickor under 18 år; det motsvarar cirka 41,000 flickor varje dag eller 28 flickor varje minut.

  • Både barnäktenskap och tidiga graviditeter är vanligare i låg- och medelinkomstländer samt i humanitära katastrofer.

Mer information finns på PlanSverige.org

Jag springer Tjejmilen på lördag. Utan prestige – enbart för Plan. Något viktigare kan jag inte tänka mig.

för henne
_______________________________________________________________________
Inlägg i samarbete med Plan Sverige. Omslagsfoto @hemavanfly.