Kryssning med barn – Karibien och dess öar med familjefokus

Nu har vi släppt ett nytt avsnitt av Att resa-podden, och det ägnar vi helt åt att resa på kryssning. Inte en kort och svenskklassisk variant som över Östersjön – utan att semestra på ett lyxigt kryssningsfartyg på ställen som Karibien. Många har både fördomar och frågor om hur det är egentligen, och då både jag och Annika kryssat i den karibiska övärlden så berättar och besvarar vi på alla de vanligaste funderingarna – och eftersom vi båda inte bara åkt på kryssning utan dessutom verkligen tyckte om det så sprider vi nog också viss inspiration till att göra det – och berättar varför vi tycker att en kryssningssemester är så himla bra. Att åka med kryssning med barn är en riktigt bra och smidig semester och nedan följer mer info om det. Undrar du om minus med kryssning så finns nu också detta inlägg sedan vår senaste Karibienkryssning med barn.

Lyssna här: Att resa-podden avsnitt 21: Att resa på kryssning

Kryssning med barn

Till skillnad från Annika, som reste med sin man på bröllopsresa och hade en romantisk agenda, så reste vi på kryssning med barn för ganska exakt två år sedan. Stella och Max var 6,5 och snart 4 år och vi valde att åka med världens då allra största kryssningsfartyg; Oasis of the seas och det proffsiga rederiet Royal Carribean. Nedan kommer lite information om hur det är att åka på Karibienkryssning med barn – vad vi gjorde och hur vi upplevde det.

kryssning-med-barn-3-av-32

Hytten/boendet

Vi valde att betala lite extra för en hytt med balkong – men just denna uppgradering från vanlig hytt till balkonghytt var ett erbjudande just då vi åkte så merkostnaden var inte särskilt hög. För oss var det värt det då vi ofta avslutade kvällen på balkongen efter att vi lagt barnen. Man kan också få frukost levererad till rummet istället för att äta i de stora matsalarna.

Barnen sov i en bäddsoffa, som bäddades ihop till en soffa av personalen varje morgon och bäddades ut av dem när vi gått iväg för middag på kvällen. Så smidigt! Vi upplevde hytten tillräckligt rymlig för oss fyra, och inte minst gav balkongen och soffdelen en känsla av ett helt normalstort – men yteffektivt – hotellrum trots sina ynka 18 kvm (samt 5 kvm balkong).

Pooler/bad

Våra barn älskar att bada och simma, och det var således i eller vid någon av alla fartygets pooler man säkrast hittade oss om dagarna. Det fanns en stor del med vattenpark för de mindre, och utöver det flera pooler i ”normal” storlek.

kryssning med barn kryssning med barn

Där älskade barnen att vara, och de njöt också av att ha det lugnare i någon av alla bubbelpooler som fanns både i anslutning de vanliga poolerna och vid fartygens kant – med överhäng så att man direkt under sig hade Karibiens turkosa vatten.

kryssning-med-barn-18-av-32

Det finns vissa pooler och jacuzzis som vid vissa tider under dygnet är för vuxna endast – men betydligt fler som inte är det, och de ljuvliga svävande överhängspoolerna älskade både vi vuxna och Stella. Max tyckte att den var för varm…

kryssning med barn

Ett minus om man reser med mindre barn är att blöjbarn inte får vara i de större poolerna utan enbart den minsta plaskpool som är för bebisar. Är man van att bada med sitt barn – med bra blöjbyxa och armpuffar på  så är det oerhört irriterande att inte få bada tillsammans i en vanlig pool.

Underhållningen/shower

Att gå på shower på en av Royal Carribeans fartyg är som att göra det på någon av de stora scenerna i London, eller Broadway för den delen. Både uppsättningar och de medverkande är helt otroligt proffsiga! Vi gick inte på det allra mesta dragplåstret i den största teatern (som rymmer upp emot 1800 personer) dels då det blev fullbokat, dels då den kändes mindre passande för våra barn än övriga shower som fanns – men de vi gick på var otroligt bra och uppskattades av oss alla fyra. Vi var på en isshow som var som en riktig Disney on ice-föreställning för att göra en jämförelse – men med andra karaktärer. Det var maxad show, otroligt duktiga is-artister och helt magisk inramning.

kryssning-med-barn-30-av-32kryssning med barn kryssning-med-barn-32-av-32

Utomhusteatern var vi till flera gånger – både när det var dansshow med de kända karaktärerna från Dreamworks som Royal Carribean samarbetar med, och när det var en riktig vattenshow. Den första var glad och rolig för barnen som skrattade högt, och den senare var vi alla lika fascinerade av. Simhoppare hoppade från högt uppe i luften och landade i en pool efter rejäla konster på vägen, och ibland åkte poolens golv upp (!) och så dansades och showades det på den istället. Fantastisk underhållning!

kryssning-med-barn-23-av-32 kryssning-med-barn-22-av-32 kryssning-med-barn-6-av-32 kryssning-med-barn-7-av-32 kryssning-med-barn-8-av-32

Att göra – en flytande lekpark

Även om vi allra mest hängde vid poolerna som på vilken sol- och badsemester som helst, så fanns det mycket annat som lockade och jag och min man som (liksom de flesta barn) är mindre bra på att ligga stilla en hel dag lusläste programmet som delades ut där det berättades vad som skulle hända runt om på skeppet den givna dagen. Vi tajmade in ballongkonstnärer och ansiktsmålning, gick omkring i karusellområdet där barnen gärna åkte varv efter varv i den klassiska karusellen – men framför allt njöt vi av all lite häftigare underhållning som fanns ombord. Vi spelade minigolf på en stor äventyrsgolfbana, surfade i surfsimulatorn (eller bara satt länge på läktaren och tittade på andra), klättrade vid klätterväggen och hade allmänt roligt. Inte en tråkig stund! Förutom för just Max när vi klättrade vill säga – han var med sina knappa 4 år snäppet för liten till skillnad från sin storasyster.

kryssning med barn kryssning-med-barn-karibien-7-av-9 kryssning-med-barn-2-av-32 kryssning-med-barn-5-av-32

Barnklubben

På fartyget finns också en åldersindelad barnklubb där barn mellan 3-17 år kan lämnas en stund för roliga aktiviteter. Max hängde med Aquanauts 3-5 år och Stella med Explorers 6-8 år – och var helnöjda trots engelsk personal och att de inte var så mycket tillsammans. De hade jätteroligt med aktiviteter som var perfekta för deras ålder. Någon dag ville de till och med vara på klubben trots att vi var iland vid en strand på Haiti – för de hade läst i programmet att det var en så rolig aktivitet den dagen. Något nytt hände på barnklubben varje dag, så de var där en liten stund de flesta dagarna och vi passade på att träna – eller bara ha det lite lugnare än annars vid poolen.

Parader – Dreamworks experience

Något som var otroligt häftigt på fartyget var när det vankades parad på fartygets huvudområde där en massa caféer, barer, butiker och annat låg; Royal Promenade. Då fylldes däcket av otaliga av Dreamworks karaktärer så som de från Shrek, Kung fu Panda, Madagaskar med flera – och det älskades såklart både av barnen och av alla vuxna. Det var galet ös och som en smärre festival snarare än det man tänker sig när man hör ”parad”. Musiken dunkade, karaktärerna kom dansandes och hoppandes fram längs promenaden – eller nedflygande från taket.

kryssning-med-barn-25-av-32 kryssning-med-barn-24-av-32 kryssning-med-barn-26-av-32

Maten

På båten fanns alltid något som passade barnen. Vi åt frukost och lunch i bufférestaurangen för att kunna välja mer aktivt vad vi åt – det som gick mest hem hos barnen och det som kändes skönt hälsosamt och ”lagom” för oss vuxna – och på kvällen klädde vi upp oss och åt trerätters i den stora huvudrestaurangen som rymde runt 1800 personer men ändå aldrig kändes enbart stor och opersonlig. Vi vuxna valde en god trerätters, och barnen likaså – från sin meny som liksom vår till viss utsträckning ändrades varje dag. De olika pysslen var mer än populära, och för- och efterrätt i form av till exempel grönsaksstavar och fruktsallad likaså. Ibland var barnen hungriga lite tidigare än oss, och då besökte vi istället hamburgerian eller pizzerian – vilka också ingick i priset – innan vi gick till restaurangen lite senare. Ingen behövde gå hungrig eller missnöjd på fartyget!

Läs mer om vad vi åt i inlägget Maten på kryssning, Oasis of the seas.

Vill man ha bättre mat så kan man köpa till ett ”dinner package”, vilket är mycket billigare om man köper som paket med fler finare middagar istället för ett och ett. Jag rekommenderar att köpa restaurangpaket för 3 kvällar. Här är det dock viktigt att boka alla restauranger ombord första dagen (om man inte kan göra det direkt hemifrån vilket kan vara ett alternativ online), annars blir de fullbokade. Missa inte fantastiska Wonderland! Det är kanske inte direkt barnvänlig mat (grunda med en hamburgare för dem…) men oerhört bra för de vuxna och ändå underhållande miljö för barnen. Jamie´s Italien är bra för barnen, och ChopsGrille bra.

Utflykter

De utflykter som erbjuds under kryssningarna är av alla slag – från familjevänliga till mer vuxeninriktade. Den mäktigaste var när jag och Stella var och simmade med delfiner – vilket du kan läsa mer om i det här inlägget – och samtidigt var Henke och Max på en mysig båtutflykt.

simma med delfiner

Våra barn pratar än idag om kryssning och undrar när vi kan åka igen – det var verkligen ett klockrent koncept när man ska resa med barn, och vill se mycket men ändå slippa känslan av att kånka runt och packa upp och ihop flera gånger under en vecka. Man kan verkligen landa men ändå se mycket – och hänga i ett flytande underhållningskomplex såväl som på olika stränder – som nedan; Haiti och Jamaica.

kryssning-med-barn-karibien-5-av-9kryssning-med-barn-14-av-32

Kryssa i Medelhavet

Jag misstänker att barnen kommer att bli enormt avundsjuka när de hör att jag ska iväg på kryssning på egen hand. Om några veckor åker jag och Annika och kollar in Royal Caribbeans nyaste och numera allra största skepp Harmony of the seas, som då ligger i Medelhavet. Jag, som inte är särskilt lockad av att åka till ett och samma ställe och ligga still, skulle verkligen kunna tänka mig att ta med familjen även i Medelhavet. När jag och Annika nu är borta i fyra nätter är det Rom, Capri och Barcelona som är hubbar och destinationer, och jag ser fram emot både att uppleva Medelhavet med båt och att berätta mer för er om det – och om det gigantiska och häftiga kryssningsfartyget Harmony of the Seas. Stay tuned!

Vill du läsa mer om vår kryssningssemester, och andra inlägg om kryssning, så hittar du alla inlägg om Karibien-kryssning i bloggen här.

Uppdatering: Vi var på kryssning med barn igen i november 2018, nu med tre barn – 2, 7 och 9 år. Upplevelsen är densamma. Läs mer under länken ovan!

Har du några frågor så ställ dem gärna i kommentarsfältet!

______________________________________________________________
Tack till Royal Caribbean som var med och sponsrade podd-avsnittet om Att resa på kryssning!