Fredagstips – en lyxig snabblagad middag

Fredag eftermiddag, och kanske tänker du just i detta nu att du skulle vilja äta en fräsch och härlig middag ikväll, men att tiden och orken inte riktigt finns? En helt klart vanlig känsla, som jag tänker ungefär hur ofta som helst. Ett av mina bästa tips då är en härlig asiatisk middag, där det snarare handlar om att lägga ihop schyssta råvaror än att laga. Med lite inslag av riktigt bra helfabrikat blir det dessutom mer på bordet, utan något som helst jobb. En otroligt lyxig snabblagad middag!

Så, det jag pratar om vad gäller helfabrikat är färdiga dumplings. I Stockholm finns riktigt bra färdiga från ”Beijing 8”, och går att köpa både i deras restauranger för take-out och i kyldisken på riktigt bra mataffärer – som på Ica Maxi i Nacka där jag är stammis. Dessa finns i flera goda smaker, och så ångkokar man dem hemma. Jag har bambukorgar för ändamålet – för detta är en återkommande fredagsklassiker hos oss – men i en ångkorg i kastrullen funkar också. Finns inte Beijing 8 så går det oftast att hitta dumplings i frysen. De kan bli godast om man steker på dem lite efter kan jag tycka, men smakar oftast bra.

lyxig snabblagad middag

En återkommande favorit hemma är salmalax/fröyalax. Det är en färsk laxbit som man äter rå – som sashimi. Ingen tillagning utan bara att skiva upp med andra ord. Dyrt? Njae, inte om man tänker på att det är så schysst råvara och funkar bara som den är – och det är inga mängder man äter per person.

lyxig snabblagad middag

När jag bjöd mina tjejkompisar på detta en onsdagskväll för ett par veckor sedan så köpte jag också färdig sjögrässallad i delikatessdisken, och så gjorde jag en dressing som är helt fantastisk att ha över laxen såväl som vid sidan av för att doppa både laxen och dumplings i.

Sesamsojadressing: 1 dl japansk soja 0.5 dlolivolja 2 msk vatten 2 msk risvinäger 2 msk sesamolja 2 msk flytande honung 2 msk dijonsenap (detta blir mycket, går mycket väl att halvera).

God till laxen är också en wasabikräm: 2 dl crème fraîche 1 dl  inlagd ingefära (gari) 2 msk wasabipulver/pasta

Och så japansk soya och sesamfrön, förstås!

Vill man att det ska kännas ännu mer som en större plockmiddag, en enklare buffé nästan, så kan man skära ihop en mangosalsa och göra lite edamamebönor till.

Edamamebönor: Finns i påse i frysdisken. Kokas en liten stund, och hälls sedan upp på ett fat och så strör man över lite flingsalt.

Mangosalsa: Kan varieras, men tärnad mango (köp den i frysdisken för enkelhetens skull), hackad röd chili, avokado, lite limesaft och honung, färsk koriander – smaka av med salt och peppar.


Vill du göra en mer avancerad variant på den ovan, så rekommenderar jag att göra egna dumplings och fräscha färska vårrullar. Det är så gott. Här hittar du recepten!

Vad äter du ikväll?