Att ta med bebismat och blöjor på resan – eller inte

Det där med att ta med bebismat och blöjor på resan eller inte är något som är en återkommande fråga, och som det finns många svar på. Det är en fråga som delar en grupp i två – och de som starkt hävdar att all mat man vill ha finns och att bebisarna klarar sig bra på det fnyser åt de som tänker tvärtom. För, det finns ju också de som packar med burkmat till förbannelse åt sina små bebisar, och inte litar en sekund på det som finns att få tag på i ett land. Jag tycker mig ofta höra rekommendationer och åsikter som tillhör ytterligheterna – allt är väldigt svart eller vitt.

Jag tror också att barn inte svälter sig, utan – om inte annat tids nog – äter det som erbjuds. Är de bara lite äldre än de första trevande månaderna på annan kost än mjölk, så finns det i princip alltid mat. Man kommer långt bara på ris och frukt, brukar jag tänka – i nödfall, alltså. Annars finns ju bebisar också i andra länder, och mat till små såväl som stora – och med det möjligheter. Det löser sig. Så nej – i princip är jag inte för att säkra upp så mycket extra.


Men. Något jag inte förespråkar på en resa är att lägga tid på att leta/jaga/köpa sådant som man redan hemifrån vet att med all säkerhet kan komma att behövas eller underlätta på resan. Det är för mig mer dåligt investerad tid än det är jobbigt att pressa i lite extra i packningen om bara utrymmet finns (och för det förespråkar jag utrymmet under vagnen, som kan läggas i en påse och checkas in).

Max äter en nya zeeländsk klämmis.

Till Bali tar vi förstås med välling åt Meja – jag tänker att 2 paket är det som absolut kommer att gå åt, så vi tar med 3 för att kunna fylla på extra ifall hon får i sig mindre mat eller blir sjuk eller så. Vid de tillfällena är det jobbigt att behöva snåla ,och med välling har de ju verkligen en bra bas. Sedan tar jag med ett gäng lite matigare klämmisar – framför allt gröt, och någon klämmis-frukt och ett par, tre matpåsar. Kanske 12-15 klämmisar totalt? Situationer då de kan behövas är framför allt sådana då vi förflyttar oss, och med 6 utspridda boenden på 3,5 veckor kommer det att vara en del transporter så det känns tveklöst värt det dryga kilo vi landar på som startvikt i packningen för den här försäkringen – vilket är det jag ser det som. Ett blöjpaket slänger jag också i, så slipper vi tänka på det den första veckan eller så, och dessutom tar “svenska” blöjor ofta upp mindre plats än sådana som finns att köpa.

För vet ni? Det är nu mindre än en vecka till avfärd, och på sängen i gästrummet börjar packningen växa fram. Så pass pepp nu!

 1. Hej, vi var en månad på Bali när vår lilla kille fyllde ett år, det var fab! Det finns pampersblöjor typ överallt. Barnmat var det sämre med men spagetti i tomatsås fanns på många restauranger i barnportion och det kan man leva på;-). Ha så skoj och tack för en fin personlig blogg! Kram Frida

  1. Men så härligt!
   Och alltså – jag älskar Pampers blöjor så blir glad för det, haha (så skruvat ändå). När vi var på Nya zeeland och tog fram en pampers blev en tysk familj sååå avis – de bara “åh – Har ni såna!” Sen behövde de låna en vid tillfälle och satte nästan på den på deras lilla son med andakt. Så kan det kännas att återgå till favoritsort efter lång tid med andra alternativ. Men sen, såklart det finns bra överallt – men ändå. 🙂 Jag gillar Thailands sort mamapoko eller vad de nu hette också, men de är väldigt fluffiga och tar plats i packningen. Haha! Vetenskapen! 🙂

   Ja, maten är jag inte så orolig för. Sen är det ju två större kids med också så Meja kommer nog dela mat med dem. Pasta och köttfärssås brukar vara det som gäller, eller ris och kycklingspett. Hon äter mycket hellre det vi äter än burkar redan nu så hon kommer nog bara vara glad att slippa burkarna. 🙂

  1. Ja.. men vi ska resa runt så mycket så att spara in på att ta med det vi behöver dit för att sedan ändå behöva packa ner det för att få med oss vidare är inte så mycket värt. Och så mycket behöver vi inte heller…
   Stannar bara 3 nätter på första stället, sedan 2 på det efter följt av 5 – och så fortsätter det. 🙂
   Ja, du får hänga med lite i bloggen iallafall! 🙂

 2. Nu har jag inte varit på Bali men vi var på Cypern när Lukas var 10 månader och vi tog med massor med mat och allt gick åt. Då skulle man ju vara försiktig med salt då han var under 1. Men det som var bäst var klämmisar och även välling på tetra till flyg och utflykter.. Just för att inte behöva leta vatten. Tips är att ta med majsvälling också då det är bra mot lösa magar..

  Så mitt tips är mkt klämmisar, majsvälling och välling på tetra. Även om det tar mkt plats i packningen

  1. Tack för kommentar (som jag visst missade svara på direkt)

   Alltså… klämmisarna var GULD värda. Jag hade kunnat gjort åt det dubbla – världens bästa energipåfyllning, verkligen.

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!