Flygstrulet – vad säger vi om det här?

Det blev så långt ändå, gårdagens inlägg, så jag skrev inte helt vad som hände med flyget. Så, vi kan väl tillsammans spekulera lite i hur det är med detta – var blev det fel, och hur stort var vårt ansvar? Jag känner mig jätteosäker… Men vår plan är ta hjälp av ett sådant där bolag som driver ett case om försening, så får vi se – det kan vi följa utveckligen på ihop här i bloggen. Men, jag hör gärna vad ni tror om detta! 

Vi kom till Arlanda med bara vårt bokningsnummer från vår bokning (inkl betalning och bekräftelse) som gjordes hos Travellink i våras. Vi gick på flera saker när vi valde just denna rutt, och en var att den var “märkt” Lufthansa hela vägen – vilket skulle kunna ge oss loungeaccess pga SAS guldkort, men framför allt förstås flygtider med lång väntan eftermiddag i Frankfurt, nattflyg den långa biten – till Singapore, och kort stopp (en timme) där innan avfärd till Bali. Bali-flyget opererades av Singapore Airlines visste vi från första stund – inga konstigheter. 

På Arlanda sa man direkt i incheckningen att vi inte hade någon bokning till Bali, och de hittade inte ens flyget – som vi hade ett flygnummer (Lufthansa) på. Vi blev hänvisade till Lufthansas kundservice. 

Hos dem fick vi stå lääänge i telefonkö, berätta dilemmat och sedan kopplades jag ifrån för att vänta. Gav upp efter 25 min, och stod då redan en stund i kö på parallell linje då jag efter ett tag nog trodde att hon jag först talade med inte skulle komma tillbaka… Det tog lång tid tills jag fick besked med andra ord – och informationen var enormt bristfällig. “Flyget är inställt”. Vi undrade om det var det hos SA också eller bara LH, men man mest mumlade. Brukar man bara boka av folk då? Vem gör det, och brukar man inte då boka om? En bokad destination är ju en bokad destination – eller? Efter avslutat samtal kom vi fram till via vanliga söksajter att SA-flyget visst skulle gå enligt plan – men det brydde sig LH mindre i för “de hade ställt in sitt flyg med SA”. 

LH fick vi ingen hjälp av, utan de hänvisade till vår resebyrå, så vi ringde Travellink. Där fick vi direkt bra hjälp, och vi fick åter vänta medan de i sin tur ringde LH. Under tiden stod vi rätt stressade i incheckningen och försökte lösa hur vi skulle göra med väskorna. Till Singapore = ingen chans hinna med Bali-flyget om Travellink nu löste det (pga för kort mellanlandning, skulle aldrig hinna hämta och checka in igen); Till Bali = oklart om vi skulle komma dit och att stranda utan väskor i Singapore vore ingen hit. Samtidigt rann tiden (liksom de tre hungriga barnens humör) – dilemma! 

Till slut ringde Travellink som pratat med LH, och de hade då bokat in oss på ett annat flyg – med SA ungefär ett dygn senare. Vi ville egentligen strida för att komma på ursprungliga SA-flyget som ju existerade – men nu fanns varken tid eller kunskap om huruvida vi skulle kunna få tillbaka ett sådant eget köp via söksajt/SAs hemsida, så vi vågade oss inte på det och givet att tiden runnit iväg hade vi inget val, utan fick checka in till Singapore och tänka att vi skulle ha 6 timmar i Frankfurt och då hinna lösa allt. 

Innan vi lyfte fick vi info från trevliga tjejen på Travellink om att vi bokats och nu också bekräftats på SA dagen därpå, genom Lufthansa, så nu var vi inställda på det. 

För oss betydde detta förstås en natt som brann inne i Seminyak och att behöva ha hotell i Singapore + taxi ToR flygplats (och högre levnadskostnader generellt) – och ett dygn mindre på Bali. 

Hade vi inte fått någon info innan? Jo, tydligen. Vi fick ett mail för två månader sedan om “ändring från flygbolaget”. Det var bara som löpande text, ni vet gamla tidens datorsystemsutskrifter, och vi läste för att se om utresetid ändrats (det hade den – lite, så vi nöjde oss med det konstaterandet). Att en sträcka skulle vara helt borta fanns inte i vår värld! Utan egentlig info, eller ombokning eller så. Märkligt? Ja! Tillräckligt..? 

Så ja – så var det. Tankar om det?

 1. Det där mailet om ändringen kan ju ställa till det men jag tycker ni ska driva saken. Kan finnas en hel del pengar att få tillbaka om det visar sig att flygbolaget varit bristfällig i information (säger jag utan att ha juridisk koll på det). Låter ju helt barockt att ni bara blivit rätt och slätt avbokade.

  1. Ja känns som att det kan ställa till det -men klart dålig information och SJUKT märkligt att bli avbokad utan tydlig info eller ombokning. Jag ska driva detta, blir intressant!

 2. Men oj, såg nu vilket besvär ni haft med resan. Vi har nu mellanlandat i HK och väntar på flyget till Bali. Själv kom jag på för två veckor sen att jag glömt bort att boka boende i Ubud ? slutade med att jag gick på ditt tips, tänkte att du hunnit göra lite mer research än jag. Så om ni inte bokat om Ubud-boendet sen sist så lär vi nog ses där! Vi kommer dit den 24:e.

 3. Som dom andra skriver, mailet med ändringarna kan ställa till det, MEN dom borde ha bokat om er om flyget redan från början var instället.
  Spara alla kvitto på hotell, taxi och mat. Det ska skickas in till flygbolaget, nu bokade ni via Travellink så kontakta först dom och fråga om det är hos dom ni ska skicka in er klagan och ersättningskrav.
  Är man försenad mer än ett visst antal timmar (nu var det 24h för er) och man ska flyga långt så har man enligt EU krav att få tillbaka 600 euro / biljett.
  Det finns att läsa på http://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/resor-och-turism/resa-med-flyg/forsenat-flyg/

  1. Ja, eller hur borde de??
   Tack för tipsen – vi har sparat all info och jag ska ta hjälp av ett företag som kan hjälpa mig att driva det tänker jag. Känner att de nog gör det allra bäst!

 4. Som redan sagts, det kan ju vara värt att testa i alla fall! Jag har varit med om att komma till flygplatsen och planet redan gått på grund av att tidtabellen ändrades dagen innan och man hade missat att meddelat mig detta. Nu var det bara jag som drabbades och hade bara mig själv att ta vara på, men det var nog så frustrerande så jag förstår att det var ett mycket irriterande bök innan det löste sig.

  1. Men allt sådant är ju bara så frustrerande!

   Ja… att stå med tre förväntansfulla (eller allmänt hispiga) barn på Arlanda och behöva lägga flera timmar på sånt här strul är verkligen ingen drömsituation. Fy vad jobbigt det var!

 5. Ojdå. Vi har själva hållit på och tjafsa i tre veckor för att få tillbaka pengarna för en resa som blev avbokad pga tekniskt fel för att den inte fanns. Gissa på vilken sida… travelstart! Bokade samma resa dagen efter på seat24, fick ett likadant mail igen från samma person om att resan är inställd pga tekniskt fel. Fast ändå fortsatte den vara bokningsbar på nätet. Båda bolagen har tydligen samma ägare, men bara pengarna från seat24 har vi fått tillbaka. Trots otaliga mail fram och tillbaka är ärendet ännu inte löst. Det senaste var att dom hävdar att vår bank tagit pengarna som en avgift för överföringen… ja en transaktion har säkert en administrationsavgift på 7000kr.

  1. Men alltså, HUR konstigt!!!!
   Hoppas det löser sig!
   Vårt var med Travellink så inte travelstart – men det var också travellink som var de som hjälpte till i slutänden, fick riktigt bra service.
   Innebär dock inte att jag är nöjd med hela grejen. Hm.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Skitouring, SAS-strejk, drömresa och Kolmårdenpremiär