Idag har vi haft en heldag med sightseeing med Baliexperten – en liten, personlig resebyrå med fullt fokus på och kunskap om Bali. Vi ville ha ut så mycket som möjligt av Bali – och då för oss just nu Ubud med omnejd – och jag har haft så många bilder i min hjärna som jag ville se på riktigt med mina egna ögon, och känna med hjälp av mina egna intryck. Och som vi fick det!

Imorse stod en fräsch bil med en chaufför och en guide redo att hämta upp oss vid hotellet. Vi hade berättat om våra önskemål, eller snarare tankar kring ungefär vad vi ville se – för själv har vi inte varit helt inlästa på vad som är allra mest intressant att se – och utifrån det hade Baliexperten sytt ihop ett förslag på program för en heldag med besök på de allra bästa ställena. Efter att vi pratat ihop oss lite – både utifrån vad vi redan gjort, vad vi trodde barnen var mer och mindre sugna på och var vi varit innan och ska till sen, så lade vi om rutten lite ihop. Vi drog ner lite på antalet tempel, och så lade vi till mer risterasser, vilket jag varit lite extra sugen på efter all försmak vi fått längs vägar och annat. Balis natur är så otroligt vacker, och så härlig att uppleva längs vägarna!
Vi skulle även ha testat Tree top adventure – en cool höghöjdsbana/zipline som vi alla skulle ha älskat, men banan behövde kollas igenom efter för mycket regn häromkvällen, så det fick vi tyvärr inte till.

Taman Ayun – ett av Balis vackraste tempel

Först besökte vi templet Taman Ayun, som översätts ungefär till “vacker trädgård” – och nog var det vackert! Det är utnämnt på UNESCOs världsarvslista, och går tillbaka till tidigt 1600-tal. Det var väldigt kul att uppleva templet med en guide, och vår var verkligen duktig. Bra på engelska och väldigt trevlig och kunnig. Barnen, som kanske egentligen inte är så intresserade av tempel, kunde inte sluta ställa frågor och fascineras av hans berättelser. Stella har ett uppdrag av sin lärare att skriva dagbok varje dag, och konstaterade efter ett tag att hon “verkligen kommer att ha mycket att skriva om ikväll!”. Tänk vad de lär sig ändå – om kultur, historia – och inte minst om olika religoner och då främst hinduismen. Man ska inte underskatta barn alltså, utan de om några kan verkligen leva sig in i myter och berättelser. Så fascinerande!

Vattentemplet Ulun Danu

Vi åkte vidare till ett av Balis mest kända tempel; vattentemplet Ulun Danu. Det ligger otroligt pittoreskt och naturskönt vid Lake Bratans strand, med höga berg som bakgrund. Man kunde verkligen ta på den balinesiska historien, kulturen och andligheten. Dessutom fascinerades jag extra av att det fanns även ett buddhistiskt tempel i samma trädgård, och en moské just bredvid. Nu säger jag inte att allt fungerar direkt klanderfritt på Bali, där det är 90% hinduer – men jag tänker att världen skulle vara en vackrare plats om den blandningen alltid var accepterad.

   

Sjön, och vattentemplet Ulun Danu, ligger på 1200 meters höjd så vi fick lite svalare inramning. Jag skulle uppskatta att temperaturen droppade från det konstanta över 30 till runt 26. Ja – vi har det riktigt varmt, och det är så skönt, men lite lägre temperatur uppskattades av barnen. Inte minst Meja, hon som fastnade på otaliga bilder. “De trängdes massor för att ta selfies med oss”, som Stella skrev i kvällens dagboksanteckningar, och allra mest fascinerad är de övriga turisterna – mycket japaner, taiwaneser och folk från andra delar av Indonesien – av den gulliga vita bebisen med tjocka lår och klarblå ögon.

Kopi Luwak – världens dyraste kaffe

“Gillar ni kaffe?”, frågade guiden plötsligt – och syftade till att vi var på väg att passera det ställe där världens dyraste kaffe framställs. Det svarade vi förstås jakande på, och gick minst sagt glatt in till kaffeplantagen där det mytomspunna kaffet framställs. Det som är så unikt är att kaffet inte är enbart kaffebönor, utan att det är ett djur – palmmård – som äter kaffebönor (och papaya och bananer), och som sedan bryter ner kaffebönan i magen och tillför ett enzym. Ut kommer en mildare kaffeböna, och den mals som vanligt och så har man det – världens dyraste kaffe med ett pris på runt 6000 kr/kilot. Vi smakade alla de dyrbara bönorna, och Max kräktes nästan. Milt och gott? Jo…  för oss vuxna, iallafall.

  

Tegallalang risterasser

Om Bali är risterassernas ö – för alltså, det är det – så är Tegallalang kungen av dem alla. Ingen annan risodling är så fotad, och det är lätt att förstå. Det är en otroligt häftig syn med de dramatiska kullarna med risterasser på, och åter igen fick jag den där känslan av att vara mitt i min egen rese-bucketlist. Äntligen får jag se det på riktigt!
Däremot kan jag ändå säga att det var väl mycket turister. De risterasser vi hade konstant utanför bilrutan är kanske inte fullt lika dramatiska men nästan lika fantastiskt vackra – och då med mindre kommers och selfiesticks. Möjligen kan upplevelsen vara snäppet bättre om man gör en vandring längs fälten – det finns många olika rutter att gå – men vid det här laget var barnen allt för mosiga och jag lite lätt febrig tyvärr så vi fick nöja oss med det korta stoppet.

 

Varför sightseeing med Baliexperten?

Det jag förstått här är att det bästa sättet att se ön är genom en privat guide/chaufför. Trafiken är hyfsat lugn, men man vill förstås själv sitta i en modern och fräsch bil, gärna snäppet större, och ha en stabil chaufför. Det är inte helt lätt att hitta men med en resebyrå som Baliexperten så får man hjälp med det. Vår guide idag var verkligen helt fantastisk, och vi kände oss så väl omhändertagna och trygga. Sedan är det verkligen ett bekvämt sätt att få hjälp att hitta det bästa av Bali – men ändå kunna styra lite själv om man har åsikter eller önskemål. Vi är så nöjda med vår heldag på Balis vägar och vid några av de mest kända landmärkena, och ser fram emot en dag till med vår charmiga och omtänksamma guide och vår duktiga chaufför! Det blir i övermorgon, och då siktar vi på matlagningskurs!

________________________________________________________________
Tack för idag, Baliexperten – vi är så nöjda och glada att få testat på er fina verksamhet och uppleva det bästa av Bali med er!

Följ mig!