Monkey Forest, Ubud

När vi avslutade år 2016 med en månad på Bali, var barnens absoluta höjdpunkt ett besök på Monkey Forest Ubud. Inte bara bäst på Bali enligt dem, utan bäst under hela år 2016. Och jag förstår dem – Monkey Forest i Ubud är något alldeles extra, och något jag tveklöst rekommenderar vidare.

Djungel och miljö i Monkey Forest Ubud

I Monkey Forest finns ett oändligt antal apor – eller om det är runt 600 stycken – men inte bara det, för även hela miljön i Monkey Forest är fantastisk.

Miljön i Monkey Forest är helt unik och har en helt magisk känsla och inramning – parken är både ett naturreservat och en helig plats. Här består djungeln av enorma träd med sagolika rotsystem, det finns ett stort antal gångbroar och tempel som aktivt används av lokalbefolkningen, mäktiga hinduistiska statyer och allmänt magisk inramning – och mitt bland allt, och alla besökare, springer de hundratals aporna fritt.

Monkey Forest
Monkey Forest

Är man som vi en barnfamilj kan man lätt spendera timmar på området, och våra barn ville gå tillbaka dagen efter och efter och efter igen. De frågar fortfarande om Monkey Forest i Ubud flera gånger om dagen.

Man kan tro att den här parken känns som en djurpark, eller som en plats fylld av turister med hysterisk känsla – det är trots allt runt 10 000 personer per månad som besöker stället, men det är inte alls hur vi upplevde det. Visst fanns på några ställen fler turister än andra, och nog fanns ett gäng selfiesticks – men det är apornas arena, en mäktig miljö och hela stället kändes liksom… fridfullt. Här bor aporna, frivilligt. De har gott om områden där de kan vara ifred. De bestämmer. Så med det sagt…

Närkontakt med aporna i Monkey Forest – är aporna farliga?

Inne på området kunde man köpa bananer och hålla i handen höjt ovanför sin axel. Då dröjde det inte länge förrän en apa klättrade upp på ens rygg och satte sig att käka i lagom bekväm position på ens axlar. Barnen fullkomligt älskade detta, med kittlande läskig förtjusning och fascination, och vi fick förstås upp till bevis vi också för att inte för evigt klassas som överdrivet fega. Jag är allt annat än djurvän, men vad gör man inte…


Så, är aporna i Monkey Forest farliga?

Jo, alltså apor är vilda djur och oberäkneliga, så helt avslappnat är allt inte och ska förstås inte vara heller – vi är på deras arena här. Bett förekommer och vi träffade just efter vårt besök en familj med en tjej som blivit biten lite lätt. Det är inget man ska vara för rädd för, hävdar jag, utan Monkey Forest är verkligen något man ska göra om man är på Bali – även om man inte bor i Ubud, för detta är verkligen värt en omväg! Och ja – köp en klase bananer att bjuda på. En vild apa på axlarna är en once in a lifetime-upplevelse!

Det som är viktigt är dock att följa reglerna som står på inträdelsebiljetten och på stora informationsskyltar. De är din säkerhet när du befinner dig i apornas park. Med barn gäller också extra försiktighet. Berätta tydligt för barnen vad som gäller, få dem att inse respekten man behöver ha för vilda djur – och för mindre barn, som bebisar, så skydda dem i vagn och försök undvika att de ska ha ögonkontakt med djuren.

Monkey Forest

Reglerna på Monkey Forest innefattar:

  • Göm inte mat från aporna. Ta inte med något ätbart (färskt) in i Monkey Forest! Aporna letar upp detta och kan anfalla dig på ett obehagligt sätt.
  • Få inte panik! Om en apa kommer till dig eller din ryggsäck (kanske pga att du inte följt regeln ovan) så släpp bara allt och gå långsamt därifrån.
  • Och, spring inte, skrik inte! Det får dem bara mer uppjagade – rädda och därmed aggressiva.
  • Ha inte accessoarer som solglasögon eller ens klockor lösa och synliga.
  • Håll avståndet från aporna (om du inte följer instruktionerna du får när du köper bananer) och ge dem space. Sitt hellre någonstans och låt dem komma nära än närma dig på dina egna villkor. Inte minst gäller det aporna med bebisar.
  • Mata inte aporna (förutom med bananer som du kan köpa på området).

Bra att veta – andra tips inför Monkey Forest-besök:

  • Monkey forest ligger mitt i Ubud – en av huvudgatorna heter “monkey forest road” för att skogen/parken tar vid där gatan slutar 
  • Det är inträde till parken – ca 30 kr/vuxen och 20 kr/barn när vi var där 

Följ mig!

Mer läsning...
Royal Caribbeans Haiti; Labadee