Resehacks – appar för resan i mobilen

Jag är ett stort fan av att underlätta resan genom tekniken, och för mig är min smartphone oumbärlig på resorna. Det finns så mycket hjälp att få (gratis) och så mycket tid att spara genom smarta appar för resan i mobilen. Det här är några av mina favoriter när det kommer till reseappar, och några allmänt smarta mobiltips på resan. Mina resehacks när det gäller sin smartphone helt enkelt – vill du ha generella tips rekommenderar jag inläggen ”Resehack – 10 smarta tips inför resan”, inlägget om mitt ultimata handbagage och den här filmen om hur du gör en smart packning till en weekendresa.

1. Kartor i mobilen – Google maps

Via kartfunktionen i mobilen, appen kartor eller google maps kan du få ner kartan för din destination – och det även offline. Zooma in (eller skriv ”ok maps” i sökfältet) så lagras kartan offline i din telefon, så att du kommer åt den även när du inte längre är uppkopplad mot internet. Du kan ändå ha koll på var du själv är och följa ”den blå pricken” för att ha koll på din position.

I många storstäder kan du också välja att få en färdbeskrivning till det ställe du ska till för att få upp föreslagen väg vare sig du går eller åker bil – och trycker du på kollektivtrafik så får du upp snabbaste sätt att ta dig till stället du sökt fram genom kollektivtrafik. Jag hade väldigt stor användning för detta när jag var i London, och direkt kunde se vilken tunnelbanestation som var närmast och promenadvägen dit samt vilken linje jag skulle åka för att komma till rätt plats.

appar för resan

2. Ha koll på resan genom Google trips

Redan för sex år (!) sedan hyllade jag appen Tripit, och numera har man samma funktioner – och ytterligare några – genom Googles app Google Trips. När du tar emot bokningsbekräftelse till din gmail-adress så läggs all information i den direkt in i ditt konto i Google Trips. När du öppnar din app har du således allt från flygtider till hotellbokningar – inklusive bokningsnummer och kontaktinformation – såväl som en massa annat samlat på ett och samma ställe. För varje ställe du tänkt besöka kan du dessutom få extra information om stället genom guider, och du kan själv lägga in t.ex restaurangbokningar och lagra favoriter som ”sparade platser” när du läser något tips du vill lägga på minnet.

Självklart får du också information om vädret i realtid – så du behöver inte besöka dina väderappar (som du väl redan använder frekvent hemma i Sverige?).

appar för resan

3. Leta upp favoriter genom Tripadvisor

Jag är beroende av TripAdvisor för att hitta hotell, ställen att besöka och restauranger att äta på, och letar bland betyg och läser recensioner. Informationen på Tripadvisor är den mest uppdaterade – men se till att läsa de senaste recensionerna för att få den nyaste informationen om ett ställe.

Har du en öppen resa så är förstås hotellbokningssajternas appar bra att ha – jag håller mig trogen en och samma tjänst för att tjäna ihop till gratis hotellnätter.

4. Ring och sms-a gratis via wifi

Att ringa och skicka meddelanden kan dra iväg i pris, så att göra det när man är ansluten till ett nätverk är smartare – för då blir det gratis. Wifi hittar du oftast på hotellet eller bättre caféer/restauranger. Jag använder FaceTime, Skype och Messenger (och ett annat alternativ är WhatsUp).

5. Undvik roamingavgifter

Nu har det blivit bättre att använda mobilen i andra länder, då roamingavgiften (den där man debiteras hårt för att använda 3G/4G-nät i andra länder) avskaffats i många EU-länder, men vill du vara på den säkra sidan så du inte åker på extra avgifter genom att ha missat inställningar så sätt telefonen i flygläge men med wifi aktiverat.

6. Spar de viktiga dokumenten i telefonen – offline

Jag brukar förespråka att fota/scanna av viktiga dokument och maila till dig själv eller förvara i molnförvaring, men det är också bra att ha dem offline. Är det ett foto löser du det enkelt, och annars kan du skärmdumpa för att få en fotokopia lokalt i mobilen eller ladda ner dokumentet offline genom molnlösningen.

7. Spara foton i molnet

Se till att ha en molntjänst där du kan lagra bilder. Gör du det när du får tillfälle under resan (dvs när du är ansluten till ett snabbt och gratis wifi) så kan du också säkra bilderna ifall mobilen skulle bli stulen. Läs gärna mer om resefotografering och att lagra bilder i molnet här.

8. Lär dig fraser på lokala språket genom en översättningsapp

Lokalbefolkningen i alla länder uppskattar om du försöker dig på några ord eller fraser på det lokala språket – och på ställen där engelska inte är gångbart kan det vara en absolut nödvändighet. Ladda ner en översättningsapp som Google translate till din telefon.

Riktigt cool är också appen WorldLens. Då kan du fota av skyltar på andra språk och få översatta direkt. Så coolt!

9. Få ytterligare tips till resmålet genom guider i telefonen

Det finns gott om guideböcker och annat att ha i mobilen, och de olika guider som erbjuds kan ofta ersätta bokvarianten. När det gäller storstäder så gillar jag TimeOut.

Böcker förresten – har du inte skaffat något sådan tjänst än så gör det. Maxat utbud till minimalt utrymme i packningen – jag är övertygad och använder Nextory. 

10. Riktiga vykort

Appen Riktiga Vykort från PostNord är en riktig favorit hos mig. Folk uppskattar fortfarande riktiga vykort, och det kan du skicka med den här appen – men tvärtom. Det är inte den handskrivna texten som utgör det personliga, utan bilden. Välj en bild från din kamerarulle i mobilen, skriv en hälsning och adress (direktintegrerat mot hitta.se så du behöver inte ha koll på adressen) och skicka iväg till en kostnad på runt 20 kr. Kortet skrivs ut i Sverige och skickas till mottagaren som får det väldigt snabbt – oftast redan dagen efter om du skapat kortet före 16.00. Lika enkelt som genialt!

Har du någon reseapp till mobilen som är en favorit? Tipsa gärna!

appar för resan
Mobilen laddar du genom TV-n om du saknar adapter – finns det inte såhär synligt så kolla på sidan/bakom.