Wine tram Franschhoek – en dag bland Sydafrikas vingårdar

Det absolut bästa – och populäraste – sättet att ta sig runt bland vingårdarna runt Franschhoek (och Stellenbosch) är med spårvagn; Wine Tram Franschhoek – vilket är just vad vi gjorde hela dagen igår. I själva verket är själva spårvagnsåkandet kortare och merparten görs med ”tram bus” som är bussar som ser ut precis som de traditionella spårvagnarna, men det köps som en hel tur av hop on- hop off-karaktär. Det finns otroligt många vingårdar i Sydafrika och då allra flest i det här distriktet, och det är en upplevelse i sig att besöka många av dem. Alla har sin karaktär när det kommer till viner såväl som restaurang och inte minst inramning. Alla ställen är otroligt vackra, men vissa ligger med ännu mer fantastisk utsikt än andra.

Wine Tram Franschhoek

Det finns fyra olika rutter av spårvagnsturen att ta för att besöka områdets vingårdar. Kostnaden ligger runt 150 kronor per person (enligt dagens valutakurs), och de olika rutterna besöker olika vingårdar (förutom vissa gårdar som ingår i flera av rutterna). Jag skulle säga att alla rutterna är lika bra enligt vad jag hört, och att man kan välja utifrån om man är intresserad av någon viss vingård eller restaurang – det finns många helt fantastiska restauranger på vingårdarna. Bussen/spårvagnen åker sedan mellan vingårdarna – runt 7 stycken – och man hoppar av på det ställe man vill och vet då att bussen kommer igen exakt en timme senare för att hämta upp en. På det sättet kan man själv helt bestämma sin egen rutt, och är man väldigt effektiv kan man hinna 6 stycken. Vi stannade på vår tur igår i två timmar på vackra Diu Donné då vi hade lunchbokning på restaurangen Roca där, och gjorde totalt fyra vingårdsstopp.

Wine Tram Franschhoek
Och ibland får man åka traktor vidare från spårvagnen in till gården.

Vinprovning

Aktiviteten på varje ställe är, förstås, vinprovning. De flesta vingårdar har viner av många olika karaktärer och druvor, från vita via rosé och blush (vit-röd blandning) till rött och mousserande, där man i det här området gör allt från brut till ädla bubblor med champagnemetod som går via namnet Cap Classique (och smakar enormt bra). En provning på en vingård betyder att välja runt fem viner att testa, och man får då en skvätt av varje ihop med massor av information – och kanske slutar de fem smakproven på ett glas ungefär tillsammans (men man häller förstås ut en hel massa). Provningarna kostar vanligtvis mellan 10-30 kronor, och möjligtvis något mer om man väljer att prova vingårdens absolut dyraste varianter. Klart billigt, med andra ord!

Wine Tram Franschhoek
På Grand Provence – en av de finaste gårdarna vi besökte. Magisk trädgård, vackert hus och en massa konst – och en ljuvlig ostbricka och dito Savignon Blanc.
Wine Tram Franschhoek
Dieu Donne – galet vacker utsikt, som ihop med grym restaurang gör vingården väldigt värd ett besök.

Tips för din resa runt Sydafrikas vingårdar / Franschhoek

  • Boka din wine tram -utflykt online i förväg, så du får rätt dag och inte minst kommer iväg på en av de första avgångarna – det är det enda sättet att hinna med flest vingårdar
  • Vill du äta lunch på en bra restaurang så är det bäst att boka på förhand – vill du däremot bara ha en ost- eller charktallrik så finns det på de allra flesta ställen
  • Spontanitet i all ära… men du får bäst upplevelse om du läst på lite om de olika vingårdarna på förhand och har en plan för dina stopp. Det finns utlåtande om alla vingårdar på TripAdvisor.
  • Vissa vingårdar har stängt någon dag i veckan – läs på så att du kan undvika besvikelse
  • Ha gott om plats i dina väskor – vinerna är otroligt billiga (runt 60% billigare än hemma vilket betyder fyndläge), men om du vill beställa större mängder hem så läggs mycket på för skatter och avgifter, så då slutar det på samma pris som vissa sorter säljs för hemma på Systembolaget, där många av vinproducenterna finns representerade i utbudet. Däremot kan du givetvis hitta ett helt annat utbud och få unika favoriter, så det kan vara värt kostnaden.
vingårdar sydafrika
Rickety Bridge – oerhört bra stopp!

Vi åkte röd rutt med start 10.30 igår, och besökte Leopard’s Leap, Dieu Donne, Rickety Bridge och Grand Provence. Ställen på rutten som vi missade var Maison (som var stängt), Eikehof, Chamonix och Franschhoek cellar. Konstant vackert och goda viner – vilken fantastisk dag! Vi var rätt återhållsamma, inte minst jämfört med flera av våra medresenärer, men ar klart möra när vi kom tillbaka till vårt guesthouse vid 18-snåret. Intryck och njutning blandat med en hel del vinsmuttande… inget att klaga på, helt klart.

vingårdar Sydafrika

Följ mig!