Budget Kapstaden – en (lyxig) vecka i Sydafrika

Sydafrika är en destination som det ofta talas om som en av de absolut mest prisvärda av ungefär alla i hela världen. Jag tänkte mycket på det innan, och det var absolut en anledning att just Kapstaden blev vald destination när jag vann biljetter till “en valfri destination i hela världen“. Att komma till en destination och känna att man har råd, och kan göra mycket saker utan att pengarna trillar i enorm fart, är oerhört skönt.

Jag brukar inte sammanställa vad saker kostar, för allt är ju så beroende på hur man lever och hur många man är – men i det här fallet känns det intressant, just för att bemöta Kapstadens rykte om att vara oerhört prisvärt. Samtidigt beror ju allt på hur man lever, och när jag väl kom iväg till ett såhär grymt ställe (läs allt om Kapstaden här), i en ynka vecka – men med en nära vän och utan barn – så njöt vi maxat utan större tanke på prislappar.
Så, såhär landade min vecka i Sydafrika – med utgångspunkt Kapstaden.

Boende

Vi bodde på bra ställen, oftast med liten pool och runt 4 stjärnor, och var två vuxna i dubbelrum. Vi snittade på 500 kronor per person och natt (inkl frukost), vilket absolut är högre än vad man kan lyckas gå runt på – men ändå inte lyx. Här finns pengar att spara för den som vill.

Boende Kapstaden: An African Villa, Antrim Villa
Boende Franschhoek: The Cornerhouse Guesthouse

Summa boende: 6 nätter, 3000 SEK

An African Villa

Mat

Frukost

Frukost ingick på alla ställen vi bodde. Vi hade valt boenden med omsorg, och bodde på mysiga och familjära guesthouses, och frukosten dukades på alla ställen upp på terrass eller i mindre matsal och var liten men ändå rejäl. Det var frukost gjord med kärlek till både känsla och smaker. En fika på café kunde kosta allt från ett par tjugor till närmare svenska priser. Det senare då om man valde det mest trendiga eko-caféet man kunde hitta.

Lunch

Vi åt inte lyxluncher (förutom en dag på omtalade the Codfather i Camps bay), men inte dåliga luncher heller. Vingårdar, fina caféer, snygga krogar. Oftast låg vi runt 100 kronor per person, och då hade vi ofta med ett glas vin till maten.

The Codfather, Camps bay Kapstaden – 700 rand, 2 personer – 250 SEK/pers
Dieu Donne, Franschhoek – 700 rand, 2 personer – 250 SEK/pers

Middag

Vi åt alla middagar på riktigt bra ställen – så bra så vi letat upp och bokat nästan alla middagar hemifrån, på ungefär den dagen då bord släpptes så vi pratar några av de mest omtalade gourmetrestaurangerna i Kapstaden och Sydafrika.Jag älskar mat och att kosta på det på resa – och Kapstaden var inget undantag. När vi så kom till de ställen vi bokat så tittade vi inte på notan. Vi åt trerätters eller avsmakningsmeny, delade oftast på en flaska vin och drack någon gång en fördrink eller ett glas bubbel.

The Pot Luck Club, Woodstock Kapstaden – 1100 rand, 2 personer – 400 SEK/pers
Willoughby & Co, Waterfront Kapstaden – 670 rand, 2 personer – 250 SEK/pers
Foliage, Franschhoek – 1100 rand, 2 personer – 400 SEK/pers
La petite Ferm, Franschhoek – 650 rand, 2 personer (lättare mat/dryck) – 200 SEK/pers
Greenhouse, Constantia Kapstaden – 1600 rand, 1 person – 1100 SEK/pers

Övrigt

Hyra bil

Vi hyrde bil i några dagar, och betalade osannolikt billiga 300/dygn – 1200 SEK för 3,5 dygn (räknas som 4). Bensin är billigt (ca 10 kr/liter ) och vi åkte totalt runt 70 mil med vår lilla bil.

Safari

Det här är punkten som var betydligt dyrare än övrigt, och det var något vi bestämde oss för att kosta på. Sanbona wildlife reserve hade överlägset bäst betyg i Kapstaden-området, men kostade därefter – från 3500 per natt och person. Det finns betydligt bättre utbud längre ifrån Kapstaden, och därmed större utbud och således olika prisklasser. Vi var dock oerhört nöjda med Sanbona, som ett alternativ nära Kapstaden. Parken var väldigt stor och djuren hade det bra – och vårt boende var mer än magiskt. Det var en fullpottsupplevelse jag kommer att minnas för alltid.

Transport, övrigt

I Kapstaden åker man med Uber överallt – och det är billigt. En resa kostar mellan 30-50 kronor och vi tog oss runt på enbart det sättet i stan. Vi betalade kanske 100 kronor per person i transport om dagen, och annat som kostade var wine tram (100 SEK/pp), linbana ner från Table Mountain (100 SEK/pp), utflykt till kåkstäderna (400 SEK/pp) diverse mellis eller vätskepauser (50 SEK/pp) och lite annat smått och gott. Jag tog ut 1000-1500 SEK för de extra utgifterna.

Summerat

Det här var en vecka i Kapstaden på ungefär lyxigaste sätt, där det knappt snålades på någonting – även om boendena var i kategorin “schyssta men prisvärda”.
Det kostade mig:
Boende: 3000 SEK
Mat(upplevelser): 3200 SEK
Övrigt: 2500 SEK
…och så safari…

Så var det billigt? Ja, det var det absolut – för vad man får. Att leva på liknande sätt ungefär var som helst i hela världen – där det går att leva just så lyxigt – skulle kosta betydligt mer. Samtidigt kostade vi på rejält, och jag kan tänka mig att man inte behöver anstränga sig nämnvärt för att göra en riktig budgetresa till Kapstaden. Däremot skulle jag inte hävda att det är otroligt billigt, och “knappt går att göra av med mycket pengar hur man än försöker” – vilket är ett rykte jag hört. Att en normal men bra cappuccino på ett hål-i-väggen-ställe kostade runt tjugan tycker jag ändå är ett tydligt tecken på det. Att vi kostade på matupplevelser på några av Kapstaden och Sydafrikas allra bästa ställen är tecken på någon helt annat. Say no more. 

Enligt Forex senaste semesterindex har Kapstaden indexvärdet 81, jämfört med Sverige på 100. Vid min resa till Kapstaden stod den sydafrikanska randen i 0,7.

Till Kapstaden tar man sig för ca 6-8000 per person.

Här kan du läsa hur vi lade upp vår vecka i Kapstaden, och alla inlägg – de jag skrivit hittills (har så mycket kvar!) – hittar du under tagg Kapstaden.

Följ mig!

Mer läsning...
hotell pigalle göteborg
Hotell Pigalle – ett drömmigt boutiquehotell i Göteborg (en recension)