En aktivitet som jag verkligen varit sugen på länge är Mountain cart i Åre. Jag såg en bild på det fladdra förbi i mitt flöde för något år sedan, och sedan dess tänkt att det verkligen vore något för vår familj. Det var med andra ord efterlängtat när jag fick kontakt med Explore Åre, som arrangerar många olika aktiviteter i Åre (bland annat rolig Snowbike som jag testade i vintras), och genom dem fick chansen att testa en tur med barnen på mountain cart. Det är en riktigt barnvänlig aktivitet om man åker på familjeturerna som går via gröna leder, men är man mer äventyrslysten (och över 15 år) så finns turer som går i helt annan fart och således utmanar och kittlar än mer.

Mountain cart i Åre med barn – åldrar som passar

Barn som är över 1,40 (och 8 år) och är vana att åka cykel med handbromsar får köra själva, så vår 9-åriga Stella fick med andra ord en egen cart att köra, medan Max som är dryga decimetern kortare och 2,5 år yngre fick sitta i mitt knä. 1,5-åriga Meja fick dock stanna hemma – att åka lift upp hade säkert funkat och turen ner också, men om hon protesterat hade man inte haft så stor chans att lösa det då det är en guidad tur i grupp. Med andra ord skulle jag säga att ålder från runt knappa 4 år är lagom, om det är en stabil 4-åring som kan ta enkla instruktioner som att ha fötterna på föräldrarnas och hålla i sig. Svårare än så är det inte!

Således var det jag, Stella och Max som gav oss iväg och fick lämna Henke och Meja hemma, till Henkes stora förtret. För vilken otroligt rolig tur vi hade på berget!

En förmiddag med mountain cart

Vi samlades vid VM6-an 9.30, och efter att vi fått på utrustning (tröjor och hjälmar) och fått en del enkla instruktioner gav vi oss iväg upp med samma lift. På vägen mellan den och ned för en enkel led till Hummelliften fick vi ytterligare information, och efter den liften upp var vi redo att ge oss ut på berget – med magnifik utsikt över Åresjön förstås. Mountain cart i Åre är en lika trygg och säker som vacker och kittlande aktivitet.

mountain cart i Åre

mountain cart i Åre

Nedför backarna susade vi i rätt hög fart, och både jag och barnen älskade det verkligen. Garvar ihjäl mig åt Max rop i filmen nedan, och inser att jag kan låta som en rätt taskig förälder. Jag får väl förtydliga att vi åkt ungefär hälften här, så jag visste att han tjöt av förtjusning snarare än rädsla, och att mina ord om att åka snabbare bara var för att få det att kittla lite extra. Jublet, alltså! Roooooligt!

Mountain cart summerat

Ungefär två timmar efter det att vi samlats hade vi tagit oss ner för de gröna nedfarter man åker när man åker mountain cart i Åre med barn (även om man åker samma leder men i betydligt högre fart om man är på en “svart tur”), och vi var alla hur nöjda som helst – det var verkligen så kul som jag trott om inte ännu bättre. Kostnaden är 490 kronor per person, och arrangören är Explore Åre.

mountain cart i Åre mountain cart i Åre

Tack för en riktigt rolig upplevelse, Explore Åre!

Vill du läsa fler tips om vad man kan göra i Åre med barn, så missa inte det här inlägget med 40 tips till Åre (sommar) med barn. 

Följ mig!