Är det fler än jag som tycker att mycket i dagens livesfilosifibrus handlar om att hitta sitt lugn i en stressig omvärld, och hur fler och fler reportage på alla håll – från de mest djupdykande stresshanteringsartiklarna till resebloggsinslag – handlar om hur man gör. Inte sällan är det i kombination med skogspromenader, egenodlade grönsaker och rapsfält. Eller fjäll och allmänt öppna landskap, för all del.

Och med det sagt – jag är inget undantag. Jag hittar visserligen inte mitt lugn i fjäll och öppna landskap egentligen, men det händer på något sätt något i mig. Naturens mäktighet – om det så är i berg och fjäll eller risterrasser (mina mesta fascinationer ihop med ökenlandskap) – får mig att känna mer. Saker blir liksom grundade. Jag tappar andan inför världen, får större respekt och vill alltid ha mer.

Men om jag hittar energi enbart där? Nej, inte på långa vägar. Dessutom kan jag inte tänka mig något som skulle stressa mig mer inombords än att flytta någonstans där det är helt tyst runt om, och där jag ska odla mina egna grönsaker och njuta av det. Att ha en odling hemma som ger lite härliga blad emellanåt är fint, men det räcker så. Bara tanken på långa rader av salladsblad (som jag förväntas ta hand om hela vägen, inklusive att komma ihåg att njuta av resultatet) och skog runt knuten stressar mig. Jag säger inte att trenden om att sakta upp eller “size-a ned” är fel eller onödig – men det behöver inte vara lika för alla.

Att hitta sin energi är jag övertygad om att handlar om förmågan att lyssna inåt, och komma fram till var man själv får energi. Det är inte så lätt, men jag är inte säker på att stresshjälpsartiklar är det som gör skillnaden heller. Vi är alla olika, och jag skulle inte hitta harmoni utan variationen. Den här veckan har jag mest fått energi av tempo, snarare än något annat. När jag och Annika satt inne på Kitchen & Table i onsdags, väntade på riktigt bra mat och tittade ut på ett Kungsholmen i brusande skymning ökade mina energinivåer exponentiellt, och jag var så tacksam för inramningen. Lika tacksam som jag sedan varit under helgen då jag gått långa stunder hemma i myskläder och på sin höjd plockat lite smultron. Imorgon behöver jag träning, och jag tror jag utövar den på SATS. Möjligen hade en tur på cykeln i skogen fungerat allra bäst, egentligen, men energi lär den ge oavsett.

Hur fungerar du? 

 1. Egentid. Det är där jag hittar min energi. Eller när det störtregnar ute, som igår. Då hittar jag också energi. Eventuellt kan det bero på att utomhushetsen inte är lika stark då som när jag sitter inne medan solen skiner ute och man minsann “ska” vara ute. Då fick jag ett gött lugn i hela kroppen. Well. Igår då. Det slutade med att jag stack ut (!) och sprang och det var väldigt länge sedan jag gjorde det i ett sånt hällande regn som då. Jag njöt faktiskt hela vägen. Och så var jag helt galet fylld med ny energi när jag kom hem, trots 14 snabba kilometrar i skorna (som fortfarande är plaskvåta).

  Ultimata är alltså regniga dagar och egentid i så fall, om man nu ska gå på den här helgen. 🙂

  1. Det där kan jag verkligen känna igen. Jag ÄLSKAR rufft väder och att vara ute i det – som jag lever då! – men lika mycket är jag glad när det är sådant väder för att det är helt legitimt att stanna inne och bara vara. Älskar det. Också.
   Det säger kanske en del om var den där energi n hittas – att det kan vara på olika ställen vid olika tillfällen. Det viktiga är, som sagt, att kunna lyssna inåt…

 2. Intressant. Jag bloggar ju mycket på detta tema nu, för att jag själv behöver landa och hitta lagom och för att jag senaste halvåret träffat många personer med stressrelaterad ohälsa genom mitt arbete. Jag tror också att det gäller att hitta sin egen grej. Jag inspireras dock av andras väg medan jag letar efter och hittar min. 🙂

  1. Jag inspireras av så himla mycket olika, och ibland nästan för mycket. Tror att allt som verkar härligt är för mig också, men så behöver det ju inte vara.

   Intressant “vändning” på bloggen – från aktiva dagar till även lugna stunder. Tror verkligen att balansen behövs!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Höst I Åre tåg
Jag vaknade här