Semesterbad och simglada barn – dags för simskola

Max är 6,5 år och började flyta själv i samband med att han fyllde 3 år och vi var på Sri Lanka. När han var en månad före 4-årsdagen och vi semestrade i USA och Karibien gick han vidare från att kunna flyta från kant till kant i pool till att kunna simma hundsim och gå upp för att ta luft och således ta sig långa sträckor, och puffarna har inte varit på alls på flera år. Han är som en fisk i vattnet, och jag imponeras ofta av hans spontana kvaliteter. I vintras på Bali, där han fyllde 6, kunde han till exempel inte sluta göra baklängsesvolter. Snacka om motsatsen till sin mamma, som inte gärna badar och ännu mindre gärna hoppar och dyker.

Jag är helt övertygad om att många dagar i sträck i vatten är bättre än någon annan simskola, för det är i trygghet, vana och glädje de största framstegen sker. Allra bästa kombinationen är förmodligen att gå på simskola på semestern. Det är något som de flesta charterhotell erbjuder, och konceptet är genialt. Vi har inte varit på just några sådana hotell, men annars hade vår anmälan och medverkan varit given.

Så Max är med andra ord  noll skolad. Han simmar med sin egen teknik, vilken är riktigt välfungerande. Han kan ta något simtag men mest rör han sig bara med kroppen horisontellt i vattnet och sparkar med benen, och tar fart med armarna när det behövs. Eller – i detalj vet jag inte, för jag har aldrig riktigt studerat det. Han tar sig fram snabbt, lätt och bra och jag är aldrig orolig.

Däremot finns ju mer effektiva sätt att simma inte minst om man ska simma lite längre, och jag har känt ett tag att han borde göra en sväng med simskola för att få lite smarta tips från de som kan, och som han lyssnar på mer än sina föräldrar. Det var inte populärt, när simskolan så drog igång förra veckan, men jag lyckades övertyga honom om än motvilligt. Efter två tillfällen kan jag konstatera att jag tänkt rätt. Han hänger med på allt i den svåraste gruppen som jag satt honom, men när de kör längder i stora poolen så märks det att han blir trött ganska snabbt. Det kommer bli hur bra som helst för honom att få lite bättre teknik! Jag älskar att simskolan i Nacka kostar 500 kr för en termin – det är så viktig kunskap för barn – och rent allmänt har vi skaffat oss riktigt mysiga onsdagar (när väl logistiken mellan hämtning och att vi ska iväg för start vid halv 6 är klar). Mellan lilla träningspoolen och stora poolen finns en plaskpool, där Meja roat sig nöjt. Idag bytte även jag om så vi badade lite i stora också – succé. Jag ser redan fram emot nästa onsdag och häng med de två småsimmarna!

Följ mig!

Mer läsning...
I skärgård med Stora Alskär, Finnhamn och sköna sommardagar