Förändringens vecka – eller iallafall en ny vana

Jag hade kunnat lämna rubriken vid sin första halva, men sen insåg jag att det skulle låta väldigt “click-bait”-igt, och jag är själv rätt allergisk mot det. Jag hoppas att ni som klickar in här om dagarna gör det för att det ofta finns något som inspirerar eller engagerar er, hellre än att det är en tillfällig sensationsrubrik. Så, en ny vana var det jag skulle berätta några ord om.

Jag har ju köpt den där elcykeln nu. Och, halle-freakin-luja! Det är helt fel säsong att börja egentligen, med mörker, regn och kyla, och jag inledde med att i måndags cykelledes frontalkrocka med en kille som körde på fel sida i en kurva (det gick dock sakta pga kurvan så vi klarade oss båda, liksom våra cyklar, bra trots att vi flög av) men ändå. Elcykeln är redan en så kär ägodel, och jag känner att den på riktigt kommer att göra skillnad i min vardag och med det mitt liv. En så positiv förändring i vardagen!

Ni förstår, jag får rörelse – men inte som jag blir trött av, utan som en enkel promenad. Min kroppstemperatur höjs lätt, men inte så jag svettas. Jag känner mig varmare när jag cyklar än annars, men blir inte trött. Jag vill säga att det är hälsosamt att cykla elcykel, som en lätt rörelse i vardagen. 70 minuter om dagen då jag befinner mig i rörelse istället för att sitta stilla på en buss – hur bra är det inte?

Jag får frisk luft och känna in morgonen och omgivningen. Uppleva höstmorgnarna som på bilderna i det här inlägget.

I mina öron har jag poddar, och det är osis att vi i bokklubben denna månad har en bok som inte finns i ljudbok, för helt plötsligt finns chans att hinna med den. Nästa gång!

Jag får en känsla av att sväva fram längs vägarna, med en mjuk känsla oavsett uppförs- eller nedförsbacke. Ljudlöst, smidigt och skönt.

Det tar en stabil dryg halvtimme, vilket är exakt lika mycket som min kommunala tid – när det flyter. Med andra ord är tidsåtgången likadan som när jag åker kommunalt, men med skillnaden att den är mer fast än rörlig. Bussen varierar upp till dubbla (!) tiden, och med cykeln är variationen minimal. Det är pålitligt!

Jag är lätt lyrisk över min nya transport, och nästa vecka kanske jag vågar utmana vädret också, och inte tveka i busväder. Konstigt nog tror jag faktiskt att jag kommer att hamna i läget där vädret spelar mindre roll mot frihetskänslan, på riktigt. Det finns väldigt få anledningar att välj bort cyklingen till fördel för trånga bussar. Allt handlar om rutiner, och det här kommer att göra en stor skillnad i min vardag. En positiv förändring, som jag kommer leva med länge!

(Jag kommer nog inte bli en is-cyklist, men vi kan väl hoppas att det dröjer innan den tiden är här…)

  1. Att ”jag ska ju inte ha en cykel för att byta ut cyklingen, utan för att byta ut bussen”.
   Skillnad på transport och träning. Han är helt hooked nu, i teorin. Kan bli jobbigt om han blir det i praktiken också (vilket är mycket möjligt) för då kommer det bli huggsexa 🙂

  1. Tack! Sååå nöjd.
   Alltså, testa. Det är inte bara skönt som pendling om man har “rätt” avstånd, utan himla kul också!

 1. Jag tokälskar min elcykel som jag har haft i ett halvår eller så. Malmöblåsten är fortfarande jobbig men suger inte musten ur mig, jag kan cykla mina 9 km hem i motvind och fortfarande orka byta om till löparkläder och springa en sväng. Jag tar frivilligt cykeln till affären eller in till stan, och varje dag när jag passerar Centralen och känner lukten från bussarna är jag lycklig över att jag slipper sitta instängd med dålig ventilation, blandade parfymer och en massa människor. Istället flyter jag smidigt fram genom stan, har noll parkeringsproblem och kan ta ett glas bubbel på en spontan after work utan att det blir en massa stök med att få hem bilen eller passa busstidtabeller. Fantastiskt! För mig var det valet mellan elcykel eller andrabil, ångrar inte valet en sekund 🙂

  1. Men PRECIS den känslan. Det är underbart!
   Och ja – även “omvägar” är välkomna. Jag känner sån frihet, som att jag kan cykla hemifrån Nacka till mitt jobb i sydvästra Stockholm men utan problem “svänga förbi” stan även om det totalt blir en extra mil. Kommunaltrafiken här är bra men går inte att jämföra med friheten – och snabbheten! – i att ta sig fram med en snabb cykel. Utan att bli trött. Och vardagsrörelsen – love it.
   Bästa investeringen!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
höst stockholm
Miljonen, fjället och familjen