Royal Caribbeans Haiti; Labadee

Vårt första stopp var efter en kvälls avfärd och en dag till havs Haiti och då Labadee som är Royal Caribbeans egna halvö på Haiti – en privat del som man leasar till 2050. Stranden har säkerligen haft total potential från början, men kryssningsbolaget har plöjt ner ett gäng miljoner för att få totalt perfekt finish på halvöns stränder, som allt från att ta bort större stenar och bygga rev för lugnare vatten till caféer och underhållning på stranden. Det är totalt turistigt, men som första stopp under en Karibienkryssning funkar det ändå bra – det är en härlig strand, och en dag på vit sand är inte fel som omväxling till båtlivet. De många kryssningsgästerna sprids ut fint på stranden och genom olika utflykter, och det känns trots allt inte trångt. Det enda som var trångt var utrymmet just under de träd som fanns – när vi gick av båten var graderna 34, så alla sökte all skugga som bara gick att finna.

När vi var på Labadee för några år sedan så hade vi lite svårt att anpassa oss till den uppbyggda turismen (och känslan av att man inte bidrar så mycket som man skulle kunna till lokalinvånarna), men den här gången hade vi andra förväntningar och det är mer rätt att ta det för vad det är. Vi hade en riktigt ljuvlig dag på Labadee – Royal Caribbeans Haiti, med sand mellan tårna, bad i ett badkarsvarmt turkost vatten, lek i flytande park och kokosvattensdrickande på stranden.

 

Tips Labadee:

  • Stranden är mer vidsträckt vacker på sidan som inte är mot fartyget, men stränderna på fartybsssidan är som små vikar – lika vackra som lugna. Jag föredrar dem, framför allt med barn.
  • Ta med kontanter om du vill kunna shoppa av de Haiti-bor som köpt sig en plats inne på området för att driva verksamhet.
  • Ta med lite mellis från båten om du har mindre barn. Caféerna serverar lunch på givet tidsintervall.

Följ mig!