Guide-till-Kapstaden

Guide till Kapstaden – tips för en lyckad resa till Kapstaden

Det var mitten av februari när jag och en kompis satte oss på flygplanet för en veckolång resa till Kapstaden, maxat pålästa för att under vår vistelse få ut mesta möjliga utifrån våra vad vi drömde om i Kapstaden. För nog drömde vi om Kapstaden allt – ett drömresmål, som gång på gång ligger med i topp när ställen som ”världens bästa resmål” ska utses. Jag förstår varför. Är du nyfiken på Kapstaden så har du här ett samlingsinlägg om det du kan tänkas vilja veta och behöva tänka på. En guide till Kapstaden – tips för en lyckad resa.

>> Alla mina inlägg från Kapstaden hittar du under den här samlingslänken.

>> Vill du hellre lyssna på podcast om Kapstaden, och få resonemangen och tipsen nedan närmare förklarade, så har vi släppt ett helt avsnitt om Att resa till Kapstaden – du lyssnar på det här.

Guide till Kapstaden

Varför resa till Kapstaden?

Kapstaden är staden som har allt. Kombinationen av vacker natur, stark historia och kultur, äventyr och aktiva dagar, shopping, god mat och oändligt antal vingårdar med viner i världsklass, billigt prisläge och sol är oslagbar. Kapstaden är värd all sin hype!

guide till Kapstaden tips

Att resa till Kapstaden

Från Europa är det huvudsakligen från Tyskland man flyger direkt till Sydafrika, så från Sverige behövs mellanlandning. Vi betalade runt 6-7000 kronor ToR för en biljett med Qatar i ena riktningen och Emirates i den andra. Vi mellanlandade således i Doha respektive Dubai på de olika sträckorna, och resan var lång – runt 6 timmar från Stockholm till mellanöstern-huben och därifrån 10 timmar till Kapstaden.

Något som är positivt med att resa till Kapstaden är att man i princip inte har någon tidsomställning att ta hänsyn till.

Årstider Kapstaden – när åker man bäst

Kapstaden har precis omvänd säsong jämfört med Sverige, så när vi var i staden i februari var hösten på ingående. Vi hade varmare än förväntat, och temperaturen låg en bit över 30. På kvällarna blev det kyligare och vi behövde en tröja, och skillnaderna på från runt 18 nattetid till 32 grader dagtid vittnar om att Kapstaden förtjänar ryktet som säger att man där har ”4 säsonger på en dag”. Var beredd på att alla väder kan förekomma, och att det ofta är blåsigt. Havsvattnet är inte varmt, men däremot luften och solen. Högsäsong är under vår vinter (från oktober till april), och under vår resa i februari upplevde vi att turismen kändes ganska lugn.

Prisläge i Kapstaden

Sydafrika har rykte om sig att vara enormt billigt, och till viss del är det just så – men en jämförelse visar att Sydafrika har prisindex 81 att jämföra med Sverige på 100 (och de billigaste länderna runt 40-50). I det här inlägget har jag redovisat alla kostnader under vår resa till Sydafrika.

Att göra i Kapstaden

Denna rubrik kräver mer detaljerade inlägg, vilket betyder att detta mer ska ses som övergripande inspiration. För mer läsning finns länkar inbäddade i informationen nedan. Ett generellt tips är att läsa på ganska noggrant innan du åker till Kapstaden – det finns inte en chans att hinna med ”allt”, så det gäller att prioritera.

Stränder i Kapstaden

Camps Bay

Hela Kapstaden är omgiven av härliga stränder. Allra mest känd får nog Camps bay sägas vara. Det är en oerhört fin strand, med en lång strandpromenad som kantas av caféer och restauranger – varav flera som benämns som Kapstadens bästa. Vi älskade att strosa omkring och hänga här och återvände flera dagar, och vill man ha en lite lugnare känsla än i city så är det inte heller fel att bo i Camps bay, som ligger en kort bilresa från de centralare delarna.
Däremot blev det inget direkt strandhäng för oss vilket vi planerat – det var det alltför blåsigt för. Vacker kustremsa, fina hus i kolonialstil, turkost vatten, skönt folkliv och Taffelberget som backdrop – kan man önska mer? (Ja, det kanske skulle vara varmare vatten, när jag tänker efter)

guide till Kapstaden tips guide till Kapstaden tips

Clifton beach, Bakoven, Llandudno beach

Ett annat tips på en av Kapstadens bästa stränder (om man pratar om de som är mest stadsnära) är Clifton Beach som ligger just norr om Camps bay. Lika vackert, snäppet lugnare. Från Christine´s Stories fick jag också tips om Bakoven, eller Llandudno beach – de ska vara finare än Camp’s bay men vara mindre turister.

Områden i Kapstaden att besöka

Waterfront

Kapstadens hamnområde, som har anor tillbaka till 1860, har sedan början av 90-talet byggts om helt steg för steg, och är numera ett lika fräscht som härligt ställe. Området kallas Waterfront och är charmigt men klart turistigt – det ses som en av landets mest besökta turistattraktioner. Det är klart värt ett besök, eller många, och värt att nämna är massor av shopping, otaliga caféer och restauranger, båtar till exempel ut till Robben Island, enorma akvariet Two oceans aquarium, ett stort pariserhjul, ett vackert klocktorn, matmarknad, shower och uppträdanden och ett konstant myller av folk och rörelse. Dessutom är det ett av få ställen i staden som anses säkert även kvällstid.

guide till Kapstaden tips guide till Kapstaden tips

City bowl / Tamboerskloof / Kloof street / Long street

Hippaste stadsdelen i Kapstaden (vad jag hört) ligger i City, och refereras till som Tamboerskloof vilket är en del av City bowl. Det är en speciell atmosfär bara att gå omkring i området, och på Kloof street ligger restauranger och butiker i långa rader, och längs Long street hittar du populära barer och stadens mest kända uteliv. Missa inte att spana in Green market!

guide till Kapstaden tips

Vi bodde på fantastiskt trevliga An African Villa i Tamboerskloof – läs mer utlåtanden om det och se aktuella priser på Hotels här (adlink) eller se min recension om An African Villa här.

Woodstock

En stadsdel som förvandlats totalt de senaste åren är Woodstock, och det är den gamla kexfabriken Old Biscuit Mill på Albert road som varit mest drivande kraft bakom utvecklingen. Det hela började där med att två vänner drog igång en liten marknad för att sälja hembakat och ekologiska grönsaker, och från det valde man att köpa hela gamla fabriksområdet och sedan dess har det bara vuxit. Nu trängs en enorm matmarknad huvudsakligen under tak med trendiga designbutiker, pubar och några riktigt bra restauranger. Vi käkade på välkända Pot Luck Club – en av stadens mest hypade krogar, som ligger i området i toppen av en gammal silo. En kvällsdrink vid Old bisquit mill är ett måste!

guide till Kapstaden tips

Boo Kap

Boo Kap är mest känt för sina intensivt färgstarka hus, och det är en tidigare kåkstad som nu är multikulturell och dra att många besökare bara för att se på det färgglada området – även om det finns en riktigt intressant historia som är värd att lyssna mer på.

Bergen – aktiv semester i Kapstaden med fantastiska vyer

Att Kapstaden har några karaktäristiska berg som ramar in staden har förmodligen inte undgått någon, och det är också en av anledningarna till att staden är så oerhört vacker. Men, inte minst är den extra vacker från toppen av någon av dem!

Table mountain (Taffelberget)

Mest känt är Table mountain med sin karaktäristiskt platta topp – som en bordsskiva – och hit upp kan man åka med linbana eller klättra. Vill du åka linbana så bokas biljetterna med fördel online, och är det fint väder så skynda dig att åka upp – molnen fastnar ofta just på Taffelberget, och med det försvinner utsikten. Dessutom stängs linbanan av vid blåsigt väder, vilket det ofta är i Kapstaden.

Läs mer om att vandra upp på Taffelberget här (vi klättrade den kortaste/brantaste vägen i soluppgång)

Lions head

Lion’s head (ja, det finns en sammankopplad topp som heter Lion’s rump) är snäppet lägre än Table mountain men bjuder också på fantastiska vyer. Jag fullkomligt älskade vandringen upp på Lion’s head – en vandring som började med snäll promenad med magiska vyer, och avslutades med rolig och kittlande klättring upp till en platå som endast kan nås via fots.

Läs mer om vår vandring upp på Lion’s head här.

guide till Kapstaden tips resa till Kapstaden

Historien

En av de mest fantastiska sakerna med en resa till Kapstaden är nog ändå att få en djupare insikt i landets historia. Givetvis har jag haft koll på den sedan innan, men min Kapstadenresa gjorde att jag läste oerhört mycket mer, fick budskap från personer i landet – allt från taxichaufförer och guider till privatpersoner – och allt gick in på ett helt annat sätt. När jag såg torget med klockan, där Nelson Mandela höll sitt tal när han blivit demokratiskt vald president och avslutade apartheidperioden 1994, fick jag rysningar på armarna. Jag lärde mig så mycket under min resa till Kapstaden! Att försöka få grepp om den här perioden är ett måste för att kunna förstå ens ett uns av Sydafrika.

Andra relaterade aktivister i Kapstadenområdet är:

  • District Six museum – museum om Kapstaden och Sydafrika under apartheid-perioden. Har du kort om tid ger detta mer än Robben Island.
  • Robben Island –  Den ö som fungerade som fängelse med många svarta och färgade apartheidmotståndare (inkluderat Nelson Mandela) satt som politiska fångar under apartheidperioden (fram till 1991). Ta båten från Waterfront. Boka i förväg.
  • Besök i en kåkstad – detta var en av våra mest fantastiska upplevelser (läs mer under länken)

resa till Kapstaden

Safari nära Kapstaden

För att få riktigt bra safari behöver man egentligen åka längre ifrån Kapstaden, men då vi inte hade så lång tid på oss så letade vi på en som fått riktigt bra recensioner – Sanbona Wildlife reserve tre timmars körning från Kapstaden – och vi blev inte besvikna. Den är på 54 000 hektar vilket är riktigt stort, och man kan som tumregel säga att en park ska vara minst 10-15 000 hektar stor. Undvik således de mindre, för att få en safari värd namnet (och pengarna).

resa till Kapstaden

Cape Peninsula / Kaphalvön

Cape Peninsula (Kaphalvön) är en 50 km lång halvö nedanför Kapstaden, som tar minst en dagsutflykt om man ska utforska den. Och det ska man – för en vacker resa med lika fina som intressanta stopp.

  • Boulders beach – Pingvinernas mecka Boulders beach är en oerhört populär utflykt och väl värd sin resa ner på Kaphalvön. Pingviner i massor – som mest var det runt 3000 pingviner på denna sandstrand med turkost vatten – häftigare blir det nästan inte.
  • Godahoppsudden – är inte egentligen den mest sydliga udden i Afrika (för det är Agulhas) även om den misstas för det, men däremot är det en punkt som var en viktig milstolpe för den forna tidens sjöfarare att runda så den är en av Afrikas mest kända uddar. Från vissa utsiktspunkter kan man riktigt se hur iskalla Atlanten möter varmare Indiska Oceanen.

Mat och dryck i Sydafrika

Kapstaden – och hela Sydafrika – är väldigt känt för sin fantastiska mat och sina många underbara viner.

Mitt tips är att förbaka restauranger och även vissa vingårdsbesök – det är klart värt att kolla upp vart man vill gå redan i förväg, och boka i god tid för att inte det ska bli fullbokat. För många av våra bokningar hängde vi på låset – vilket var ett absolut måste.

resa till Kapstaden

Restauranger

Restauranger av det schysstare slaget som vi åt på var Pot Luck Club, Le Petit Ferm (Franschhoek), Codfather (Camp’s bay), Dieu Donne (Fransschoek), Greenhouse (Constantia Kapstaden), Foliage (Franschhoek), Willoughby & Co (Waterfront Kapstaden) – och jag kan bara hålla med om att kvaliteten på den sydafrikanska maten är något alldeles extra.

Vindistriktet, Sydafrika

Vi hyrde bil i Kapstaden och åkte till vindistriktet, som huvudsakligen kan sägas ramas in av samhällena Stellenbosch och Franschhoek. Jag rekommenderar verkligen boende i Franschhoek – det var en helt underbar by! Jag kan inte sluta använda ord som gulligt, fantastiskt, vackert, magiskt, drömmigt, … när jag ska beskriva Franschhoek. Vinerna är ljuvliga, och inramningen är fantastiskt vacker med berg som backgrop och vinrankor längs sluttningar. Åk dit!

Missa inte att åka wine tram mellan vingårdarna i området Franschhoek / Stellenbosch. Boka i förväg.

Ta sig runt i Sydafrika

Transport i Kapstaden – Uber

I Kapstaden är det betydligt billigare att åka Uber än vanlig taxi, och inte bara det utan också enklare och smidigare. Vi åkte Uber var vi än skulle och det var hur smidigt som helst. Ett tips relaterat det är att prata med chaufförerna – de har alla intressanta och viktiga historier att berätta.

Det finns ingen anledning att ha egen bil i Kapstaden då Uber är så billigt och smidigt, men när man ska utanför är det perfekt att hyra bil.

Att köra bil i Sydafrika

Vår hyrbil var billig, och vi upplevde trafiken som lugn och hade inga problem med vänstertrafiken. Med säkerhetslås på fönstren och fina vägar kändes det hur lugnt som helst. Jag åker gärna tillbaka och åker runt med familjen på roadtrip i Sydafrika.

Säkerhetsläget i Kapstaden

Kapstaden är på många sätt inte en säker stad – till exempel går man inte fritt från ett område till ett annat. Det finns dock väldigt tydliga ”Do’s” och ”Don’ts”, så man får se till att lyssna på dessa, och ta dem på fullt allvar. Det innebär att hotellen har dubbla säkerhetsdörrar och flera koder som byts nästan dagligen, och att du behöver ta taxi (Uber) från ett område till ett annat. Inom områden är det lugnt att gå, men förutom information kring vilka gator som är okej så är det också olika under olika tider. VI tyckte inte det var svårt att få grepp om detta, och fick all information från vårt guesthouse första dagen. Med det sagt kände jag mig inte alls otrygg i staden, och vill absolut dra ner dramatiken kring Kapstadens säkerhetsläge. Lyssnar man på de rekommendationer som ges och har respekt för läget så känns det inte mer otryggt än någon annanstans.

Mersmaken…

Som ni nog redan förstått så drömmer jag om att åka tillbaka. Jag vill åka med hela familjen, och utforska mer av landet. Det var en tryggare känsla än jag trott, det fanns mycket att se och göra och på många sätt kändes det väldigt barnvänligt. Ännu häftigare safaris ligger på önskelistan, liksom att åka Sydafrikas mest turisttäta vägsträcka ”Garden route” som lär vara enormt vacker.

Att prata om mersmak för Kapstaden och Sydafrika räcker förresten inte. Jag känner så starkt att jag vill ha mer Afrika, och drömmer om länder som Namibia, Lesotho, Tanzania och… ja, ni fattar. Ge mig mer!