Reseåret och livsåret 2017 del 3 av 3

Det blev visst ett rejält hopp mellan min årskrönika del 1 och 2 för 2017, och det kan mest bero på att jag under 2018 siktar på att ha mer luft i livet – något som jag känt att saknats en del under 2017. Inte minst för den allra sista delen, då jag också  kände mig manad att göra vissa förändringar för att mäkta med.

Del 1, 2017 års årskrönika
Del 2, 2017 års årskrönika

September

Jag välkomnade, som alltid, september – en favoritmånad hos mig – men det snurrade rätt snabbt. Efter en intressant fråga i kommentarsfältet om hur jag egentligen får tiden att räcka till så tittade jag inåt. Tänkte efter kring hur jag egentligen gör, och skrev det väldigt öppna och ärliga inlägget om en touchdown i verkligheten – som verkar ha fått många att tänka efter. Inklusive mig själv, faktiskt.

När slutet av månaden kom åkte jag med Meja och en kompis och hennes 3-åriga dotter till Italienska rivieran och ljuvliga Civezza. Jag blev åter förälskad i Italien, och fick en ny favoritregion. Våra dagar var helt fantastiska! Fokus var på lugna dagar, sköna utflykter och kvalitetstid med barnen och varandra. Vi pratade oss igenom dagar och kvällar, och jag insåg där och då (eller om det var just kvällen innan vi åkte iväg, när jag var mer än stressad över packning och annat inför en resa själv med 1,5-åring… – ni som vet ni vet – ) att jag behövde göra några förändringar för att säkra mitt välmående. Jag är lika tacksam för dialogerna och insikterna jag fick som jag är för de grymma dagar Italien gav oss.

Jag letade upp några ställen i mitt liv som suger energi för att göra förändringar på dem, och ett av dem upplevde jag något så trivialt (?) som Slussensituationen med vägarbeten och långa köer – och det låter kanske överdrivet men att köpa en elcykel har på riktigt förändrat mitt liv. Istället för att fastna i köer och inte ha kontroll över min tid så skapade jag 70 minuters egentid i natur, rörelse och frisk luft varje dag. Tidseffektivt välmående istället för slöseri i jobbig miljö – halleluja!

Vissa (jag) gör små förändringar – och våra poddgäster Velovelo berättade om en helt annan typ av förändring. De skapade sig ett annat liv – ett på cykel runt världen i flera år – och det är ett av mina favoritavsnitt av podden hittills.

Andra förändringar var att säga nej mer. Prioritera aktivt. Det trixiga är att det kan påverka andra, och den är inte lätt. I september insåg jag dock att jag ändå behövde göra det – för min egen och min familjs skull. Alla mina vänskapsrelationer har inte varit opåverkade av det, men det har gett insikter i sig.

Oktober

I oktober hände roliga saker för podden – där vi var på gala efter att ha fått en oerhört fin nominering som Årets business på Stora Influencergalan – och jag var med i direktsänd morgonradio P4 Stockholm och pratade prisvärda höstresor.

#Metoo satte fart. Jag hoppas att den bollen, som vuxit på ett helt ofattbart sätt, kommer att fortsätta rulla genom hela min och mina barns livstid, tills vi nått målet. Det där alla är jämlika och kvinnor och män jämställda.
Såhär skrev jag om metoo på resor.

Jag och Henke åkte en helg till Åre, och ska jag nämna en helg på hela året som överträffade de andra så kan det vara den. Allra bäst var var vandringen upp på Åreskutan genom glödande landskap och på snöklädd topp.

I slutet av månaden väntade en familjeresa för att fira att min pappa fyllt 70. Vi åkte till Miami och vidare ut på kryssning i Karibien.

November

Vi inledde månaden i USA och Karibien, och de sista hemmaveckorna tänkte kring om vagabondform och utförsåkning, gjorde en summering om Mejas 2 första år – och de länder som hon besökt under dem och i Att resa-podden intervjuade jag och Annika våra män vilket blev ett populärt avsnitt.

December

Jag och Henke inledde December i Bad Gastein, där vi under en julbordsresa med STS Alpresor till Bad Gastein åkte skidor och framför allt åt riktigt gott och mycket. Förutom rapportering i bloggen mynnade det också ut i ett podcastavsnitt om att resa för maten – det hittar du här.

December var en riktigt skidmånad, och jag åkte en helg med mina kompisar till Åre

…och det blev också destinationen för jul- och nyårshelgen med hela två veckor i vår Åre-lägenhet hela familjen. En bättre jul-”resa” kan jag inte tänka mig!

Så, det var 2018 summerat. Ett riktigt, riktigt bara reseår – jag tror aldrig jag kommer ha så många långa resor på ett år igen, av många anledningar. Det får vi återkomma till när jag pratar om planer och drömmar för 2018!