Myggmedel för barn och bebisar – några tips och rekommendationer

När vi förra vintern var på Bali hade jag rejäl ångest över all denguefeber som rasade på ön, och att Max mitt i det gick omkring med konstanta myggbett av den enorma sorten. Han har sånt där blod som de gillar, de där obehagliga myggorna. Själv har jag också det, om än inte lika illa, och var den av oss i familjen som blev biten av en smittad mygga när vi var på Haiti, och drabbades av denguefeber-släktingen chikungunya. Det var verkligen ingen rolig upplevelse, och inget jag skulle önska åt någon. Läs mer om den storyn från symptom till Chigungunya-diagnos här – och googling visar att malaria är värst men till de allra besvärligaste myggspridna sjukdomarna räknas zikafeber, dengue, gula febern och chikungunya. Jag är inte rädd för dem så, men när vi åkte tillbaka till Karibien och chikungunya-nästet igen försökte jag vara bättre förberedd än vi var på Bali.

Det är lite problematiskt med myggmedel för barn, då myggmedel i allmänhet är fullspäckade med gifter, och direkt avrådan för att ge dem till mindre barn råder. Framför allt är det avrådan för barn under 3 år, och med sådana gränser är jag inte jättesugen att ha det på snäppet äldre barn heller…

Nedan är några alternativ till myggmedel för barn – det vill säga som är okej för barn och småbarn, vilket inte är någon självklarhet. Samtidigt är det förstås alltid upp till dig som förälder att avgöra vad du känner dig okej med att ge och inte.

Jag har inte testat alla barnvänliga myggmedel nedan själv, så kommentera gärna om du har någon åsikt om dem, eller rekommendation allmänt.

Myggmedel för barn och bebisar

NoSkito – myggspray för barn

NoSkito myggspray är ett myggmedel som är helt naturbaserat, giftfritt och ska vara effektivt. Formulan är testad och godkänd, och kan användas på barn under 3 år, dock med försiktighet. Sprayen skapar en form av “aura” runt den yta den sprayats på, och skyddar i minst 6 timmar och ska sitta kvar trots regn eller bad.

Squitos – myggmedel i klistermärken

Ett väldigt intressant och barnvänligt myggmedel jag sprang på är klistermärken med myggmedel på, som genom att de inte sätts direkt på huden är väldigt smidiga och vänliga – man kan sätta dem till exempel på vagnen eller barnets kläder. Effektiviteten är mer oklar, men enligt utsago ska de två eteriska oljorna som kombineras i dem – citroneila och eucalyptus – avge en svag doft som gör att myggorna håller sig lite på avstånd. Ett riktigt bra alternativ för det mindre barnet eller bebisen som man inte vill ha något på överhuvudtaget.

Johnson baby oil

Är det Thailand, eller kanske hela Asien?, som är destinationen är Johnsons baby clear oil anti-mosquito en riktig hit. Jag kan bli lite skeptisk till att den inte finns i andra länder, och det är svårt att hitta information om vad den innehåller, men den är fri från DEET och har fungerat bra för oss. Man hittar den på de allra flesta butiker i Thailand, som 7/11 och liknande.

Salubrin myggspray

Salubrin myggspray är godkänd även för barn under 3 år (med försiktighet), skyddar i minst 6 timmar och funkar även mot bland annat bin.

Myggarmband

När vi var på Bali såg vi många som hade armband med skydd mot mygg. Smidigt tänkte jag, och var flera gånger på väg att köpa – men när jag nu söker om detta så läser jag många varningar om allergiska reaktioner på armbanden. Kan med andra ord inte rekommenderas. Synd på något som i teorin lät bra.

 

Myggmedel för barn och bebisar

DEET – och olika rekommendationer för olika länder

DEET är ett aktivt medel i många myggmedel, och man vill för barn både begränsa hudytan som exponeras för ämnet och risken som finns för små barn att få det i munnen. I Sverige rekommenderas det aldrig för barn under 3 år – och i EU är åldern att undvika under 2 år. I USA pratar man om att inte använda det på spädbarn under 2 månader. Det finns vad jag förstått inga allvarliga sjukdomar orsakade av DEET om man använt myggmedlet enligt tillverkarens rekommendationer.

Det är med andra ord lätt att vara restriktiv kring rmyggmedel för små barn i Sverige när det värsta som kan hända från myggor är att det kliar – till skillnad från i andra länder där betydligt värre myggburna sjukdomar finns vilket kan påverka acceptansnivå och således även rekommendationer. Dengue i Thailand eller något för starkt myggmedel för barn? Jag vet vad jag väljer.

Några lite starkare myggstift som funkar för barn från 2/3 år

US 622 Myggstift

Detta myggstift som funkar för barn från 3 år är en riktig gammal klassiker. Aktivt ämne är DEET, som man inte så gärna vill ha på barnen.

Totalstop, Sjö & Hav och Mygga

Sprayen Totalstop är starkare (innehåller icaridin) och ska inte användas på barn under 3 år, men för de äldre är det väldigt effektivt och håller i upp till 18 timmar och trots bad. Sjö & hav får ofta bra resultat i test av myggmedel.Min egen favorit är MyggA roll-on, men den är så stark så den ibland inte rekommenderas till barn under 12 år.

Här finns test av myggmedel hos Testfakta:

Tips för att undvika myggbett på barn

Myggnät och heltäckande kläder

Har man barn i vagn, eller ger sig ut på kvällen, så är det allra bästa myggnät till vagnen och kläder som täcker. Myggorna som sprider virus som dengue och chikungunya är dock aktiva dagtid, så då är den lösningen mindre bra.

Jag föredrar myggnät som täcker hela vagnen, för att undvika glipor.

Då funkar också samma nät över sängen – om det inte redan finns på hotellrummet.

Skydda från mygg utan myggmedel

Myggor gillar inte kyla, så luftkonditionering är bättre än ett varmt och fuktigt rum. De är även mindre förtjusta i rena kroppar jämfört med starkare dofter som parfym eller svett. Det sägs också att ljusa kläder är att föredra framför mörka, för att undvika mygg.

I mitt reseapotek förutom myggmedel med hemifrån

Jag har också alltid med kräm att ha på betten. Det är ovärdeligt för mina barn när de väl fått bett, för att lindra klådan både “på riktigt” och för den mentala effekten.

Vill du läsa mer om ett bra reseapotek för barn så hittar du min lista här.

Här finns mer packningstips.

Ännu mera läsning:

Bästa ålder att resa med barn
Resa med baby – blandade inlägg om att resa med bebis
Resa ensam med barn – om du ska ge dig iväg på egen hand med barn eller bebisar så är detta inlägg bra

Följ mig!

Mer läsning...
isaberg hestra mtb mountainbike höghöjdsbana
En aktiv långhelg i Isaberg